Szwajcarzy robią placki ziemniaczane zupełnie inaczej. Różnica tkwi w głównym składniku
Szwajcarskie placki ziemniaczane, zwane rösti, są ciekawym urozmaiceniem repertuaru wytrawnych podwieczorków. Choć porównanie tamtejszych i naszych placków jest uzasadnione, szwajcarska wersja jest wyraźnie inna i ciekawa w smaku.
Berneńskie placki ziemniaczane
Choć Zachód kojarzy nam się z wykwintną kuchnią, chłopskie jedzenie rządziło się wszędzie podobnymi prawami. Tak w różnych częściach Europy powstały rozmaite formy placków ziemniaczanych – smaczne wariacje na temat najbardziej sycącego i pożywnego warzywa, jakie mamy. Dziś, kiedy raczej nie cierpimy na niedobór mięs i innych bardziej luksusowych składników, możemy dopracowywać proste przepisy do perfekcji, wykorzystując ich prostotę.
Placki ziemniaczane , które jadano w Szwajcarii, nazywają się tam rösti. Ich kolebką jest kanton Berno. Dlatego we Francji takie placki nazywają się berneńskimi rösti. Podstawowa różnica między ichnimi a naszymi polega na tym, że ziemniaki ścierane są na tarce o grubych okach. Dzięki temu danie ma inną strukturę niż nasze. Różni się także wielkością. Podstawowe podobieństwo zaś jest takie, że składają się właściwie z samych ziemniaków, ale pozwalają na liczne eksperymenty.
Szwajcarskie rösti
Berneńsie rösti, które spopularyzowały się dziś w całej Szwajcarii, uważane są nawet za narodowe danie w tym kraju. Najczęściej spotykany przepis obejmuje ziemniaki i boczek . Wzbogacać je można porem, cebulą, jabłkami, a podawać – ze szpinakiem i jajkiem sadzonym albo ze smażonymi kiełbaskami.
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 150 g boczku
- Sól
- Masło klarowane do smażenia
Smażymy placki ziemniaczane po szwajcarsku
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych okach. Boczek kroimy w drobną kostkę. Dodajemy łyżeczkę soli. Składniki mieszamy w misce, aż boczek będzie równomiernie rozprowadzony między ziemniakami.
Na patelni o grubym dnie rozpuszczamy grudkę klarowanego masła . Rösti to jeden duży placek, dlatego wykładamy masę na patelnię tak, by pokrywała cały spód.
Rösti smażymy z obu stron na złocisty kolor. Przed podaniem można dać mu lekko przestygnąć na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym , by ten wchłonął nadmiar tłuszczu. Podajemy posypane szczypiorkiem, najlepiej z jajkiem sadzonym albo z gulaszem.
Wypróbuj też przepisy na zdrowotny sok z agrestu i letnią sałatkę warstwową .