Taką zapiekankę robię na obiad przynajmniej raz w tygodniu. Rodzina nie chce jeść nic innego
Ta prosta i sycąca zapiekanka ziemniaczana to bogactwo warzyw i zrównoważony posiłek w jednym naczyniu. Nie jest trudna w przygotowaniu i daje się łatwo odgrzać, jest więc świetnym obiadem na co dzień.
Zapiekanka ziemniaczana na obiad
Zapiekanki obiadowe kojarzą się nam zazwyczaj z przeglądem lodówki: ziemniaki z obiadu, powiędłe warzywa, resztki wędlin, kostka przeschniętego sera. Niech jednak rzuci kamieniem, kto nigdy nie kupował specjalnie składników z myślą o takim sycącym i smacznym obiedzie.
Nic zresztą dziwnego. W dzisiejszej kulturze kulinarnej bardzo popularne jest pojęcie comfort food, jedzenia dającego poczucie psychicznego komfortu, tłumaczonego czasem jako „jedzenie na pocieszenie”. Zapiekanki to świetny przykład takiego obiadu.
Ogórki kiszone wychodzą gazowane i mętne? Wszystko przez 1 błądZapiekanka z piekarnika
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Genussvolle Rezepte. Podobne przepisy są jednak stworzone do modyfikowania – warzywa czy wędliny wybieramy więc dowolnie.
Składniki
- 4 duże ziemniaki
- 2 jajka
- 150 g boczku
- 1 pomidor lub kilka pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona papryka
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki passaty pomidorowej i/lub pasty paprykowej
- 150 g startej mozzarelli
- ½ papryczki chili
- Sól, pieprz, tymianek, oregano
Zapiekanka na bazie ziemniaków
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugniatamy je tłuczkiem lub ścieramy na tarce o grubych okach. Odstawiamy do przestudzenia.
Do miski wybijamy jajka. Przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem i roztrzepujemy na jednolitą masę. Jajka łączymy z przestudzonymi ziemniakami.
Ziemniaki wykładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego i wstawiamy na 25-30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W tym czasie przygotowujemy farsz do zapiekanki.
Na patelnię wrzucamy boczek. Kiedy zacznie się wytapiać, dodajemy drobno pokrojoną cebulę, a następnie paprykę w drobnej kostce. Dorzucamy posiekany czosnek i chili. Pomidora kroimy w kostkę (a jeśli używamy pomidorków koktajlowych – w połówki) i dorzucamy na patelnię.
Przyprawiamy solą, pieprzem i oregano. Smażymy, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy passatę pomidorową i łyżkę węgierskiej pasty paprykowej.
Uduszone warzywa wykładamy na podpieczone ziemniaki. Posypujemy startą mozzarellą. Zwiększamy temperaturę piekarnika do 190 stopni i wkładamy zapiekankę jeszcze na 15 minut.
Wypróbuj też przepisy na tradycyjny śląski obiad i kotlety chlebowe.