Smakosze.pl Przepisy Szybka zupa na jesienne chłody. Rozgrzewa lepiej niż rosół
Fot. Shutter/Ahanov Michael

Szybka zupa na jesienne chłody. Rozgrzewa lepiej niż rosół

20 października 2024
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Jesienią stawiamy głównie na rozgrzewające dania, w tym rosół, krupnik, czy kapuśniak. Warto jednak próbować nowych smaków. Moim ostatnim odkryciem kulinarnym jest aromatyczna zupa w sam raz na chłody. Rozgrzewa lepiej niż tradycyjne potrawy.

None

Rozgrzewająca, wzmacniająca odporność, pożywna. Tak właśnie można opisać zupę na jesień. Nie gotuję jej na mięsie. Przygotowuję aromatyczny bulion warzywny z dodatkiem zielonej części pora, która podkreśla smak.

Oprócz klasycznych warzyw do bulionu dodaję również ziemniaki, a także produkty, które doskonale wpływają na nasz organizm. To właśnie dzięki nim jesienna zupa rozgrzewa lepiej, niż rosół. Mowa oczywiście o imbirze, kurkumie, czosnku i pieprzu cayenne.

Składniki te wykorzystywane są jako naturalne lekarstwa, a zupa smakuje po prostu obłędnie. Poznaj prosty przepis na zupę imbirową. W sam raz na obiad lub kolację na ciepło.

warzywa na jesienną zupę.jpg
Fot. Canva/martinelli
Żaden dżem i syrop. Wachowicz robi z pigwowca musztardę

Przepis na rozgrzewającą zupę

Rozgrzewającą zupę możesz podać z ulubionymi dodatkami. Polecam domowe grzanki czosnkowe, groszek ptysiowy lub prażone pestki dyni. Doskonale komponują się z aromatyczną zupą.

Składniki:

  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • por
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek selera
  • 3 ziemniaki
  • 5 cm korzenia imbiru
  • szczypta kurkumy mielonej
  • szczypta pieprzu cayenne
  • pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 2 l wody

Jak przygotować zupę krem?

Marchewkę, białą i zieloną część pora, pietruszkę, seler włóż do garnka. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, wlej wodę i gotuj do miękkości. W tym czasie obierz i pokrój w kostkę ziemniaki. Imbir i czosnek obierz i zetrzyj na tarce.

Wlej na patelnię niewielką ilość oliwy. Wrzuć ziemniaki razem z imbirem i czosnkiem. Dodaj paprykę słodką, kurkumę, pieprz cayenne. Smaż kilka minut. Z garnka wyjmij zieloną część pora, liście laurowe i ziele angielskie. Do bulionu dodaj podsmażone ziemniaki i dopraw solą. Gotuj do miękkości.

Zupę zblenduj na gładką masę, dodaj śmietanę i dopraw do smaku solą i pieprzem. Jesienią polecamy również aromatyczny krupnik przepisu babci oraz błyskawiczne ciasto z patelni ze śliwkami. Smacznego!

rozgrzewająca zupa.jpg
Fot. Canva/martin-dm

Źródło: browin.pl

Płacą aż 8,5 tysiąca złotych za jedzenie pizzy. Jest jeden haczyk
Zetrzyj na tarce i dodaj do kapusty kiszonej. Ta surówka pasuje do każdego obiadu
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy