Szybka zupa z pora według Kuronia. Tańszej i smaczniejszej nie wymyślisz
Zupa z pora według przepisu Jakuba Kuronia zachwyci wszystkich zabieganych. Danie jest proste w przygotowaniu, tanie i smakuje rewelacyjnie. Zupę podajmy z domowymi grzankami czosnkowymi. Możecie być pewni, że wszyscy poproszą o dokładkę.
Zupy-krem są niezwykle pożywnymi i zdrowymi zupami. Jesienią postawmy na dania rozgrzewające i wzmacniające odporność, np. zupę z dyni, czosnku, czy właśnie zupę z pora. Zupa z przepisu Jakuba Kuronia wychodzi niezwykle aromatyczna dzięki dodatkowi gałki muszkatołowej i świeżej zieleniny.
Na stronie kuron.com.pl Jakub Kuroń publikuje wiele ciekawych przepisów na dania główne, ciasta i desery. To właśnie z tej strony pochodzi przepis na zupę z pora wykorzystany w artykule. Zupa krem z pora jest gotowa dosłownie po 30 minutach, a jej smak zachwyci każdego domownika.
Do ugotowania zupy z pora potrzebujemy również kilku ziemniaków, masła, śmietany, bulionu i przypraw. Zamiast bulionu możemy wykorzystać również rosół z poprzedniego dnia. Zupę podajemy z grzankami czosnkowymi, kleksem kwaśnej śmietany i siekaną zieleniną. Wtedy smakuje najlepiej.
Przepis na szybką zupę z pora idealną na jesienny obiad
Składniki:
-
2 duże pory
-
3-4 ziemniaki
-
1,5 l bulionu warzywnego lub rosołu
-
2-3 łyżki masła
-
mielona gałka muszkatołowa
-
sól, pieprz
-
szczypiorek lub natka pietruszki do podania
-
kwaśna śmietana do podania
Składniki na grzanki czosnkowe:
-
kilka kromek pieczywa
-
czosnek granulowany
-
masło
-
zioła prowansalskie
Jak ugotować aromatyczną zupę z pora według przepisu Jakuba Kuronia?
Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Pory oczyść, pokrój w krążki i smaż w garnku na maśle 10-15 minut. Następnie dodaj ziemniaki, całość oprósz solą, pieprzem i smaż jeszcze kilka minut.
Całość zalej gorącym bulionem. Zupę gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków. Zupę zblenduj na gęsty krem, dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Przygotuj grzanki: kromki chleba posmaruj masłem, oprósz czosnkiem granulowanym i ziołami prowansalskimi, następnie podsmaż na patelni grillowej lub w opiekaczu. Pieczywo pokrój w kostkę.
Zupę z pora podaj z grzankami, kleksem śmietany i posiekaną zieleniną. Ugotuj również aromatyczny krem z dyni oraz krem z marchewki.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Bezmięsne flaczki w nowej wersji. W roli głównej ukochane grzyby
-
Naleśniki z 2 składników? Nic prostszego. Nie potrzebujesz nawet jajek i mleka
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: kuron.com