Ta sałatka jest lepsza od klasycznej jarzynowej. Smakuje obłędnie i nie ma w sobie grama majonezu
Znudziła Ci się klasyczna jarzynowa lub popularny gyros? Wypróbuj tę sałatkę z przepisu Ani Zyśk. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu, a jej smak z pewnością zrobi furorę wśród gości. Przygotuj ją na próbę już teraz, być może zagości też w tym roku na Twoim wielkanocnym stole.
Sałatka lepsza niż jarzynowa
Sałatka jarzynowa nie bez powodu nazywana jest “królową wśród sałatek”. To jedno z najbardziej znanych i lubianych dań w Polsce. Czasem jednak, mamy ochotę na kulinarne eksperymenty. Ta sałatka autorstwa znanej blogerki kulinarnej Ani Zyśk z pewnością stanie się hitem niejednej rodzinnej imprezy lub świąt. W dodatku nie ma w niej ani grama majonezu, przez co jest o wiele lżejsza i mniej kaloryczna niż inne warstwowe sałatki. Poniżej, podajemy przepis na nią, krok po kroku. Mamy nadzieję, że przypadnie Wam do gustu i przygotujecie sałatkę według tej receptury.
![Projekt bez nazwy - 2025-02-14T134308.925.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2025_02_14_T134308_925_83ec63d1e0.jpg)
Lista składników na sałatkę
Do przygotowania sałatki potrzebujesz:
- 200 g piersi z kurczaka
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka np. złoty kurczak
- 5 ml oleju
- 150 g ugotowanej marchewki
- 3 jajka na twardo
- 80 g ogórków kiszonych
- 25 ml oliwy
- 50 g jogurtu naturalnego
- 10 g musztardy
- koperek
- sól
- pieprz
Wykonanie sałatki - krok po kroku
- Pierś z kurczaka dopraw przyprawą i olejem.
![Projekt bez nazwy - 2025-02-14T134730.246.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2025_02_14_T134730_246_0c7caa8dea.jpg)
- Mięso piecz w 200 stopniach przez około 20 minut.
- W tym czasie ugotowaną marchewkę i ogórka kiszonego pokrój w kostkę.
- Żółtka oddziel od białek i białka pokrój w kostkę.
- Koperek posiekaj, a wystudzoną pierś z kurczaka pokrój w kostkę
- Do miski przełóż żółtka, koperek, oliwę, jogurt, musztardę i przyprawy. Składniki wymieszaj na gładki sos.
- Do miski przełóż: kurczaka, marchewkę i ogórki, wlej sos. Całość wymieszaj. Smacznego!