Ta zimowa sałatka już zapowiada wiosnę. Sama się robi i przyjęcia zdobi
Za oknem coraz cieplej, więc pora sięgnąć po apetyczną zimową sałatkę, która smakuje już wiosennie. Zrobisz ją z zaledwie kilku składników, a orzeźwiający smak mandarynki sprawi, że nie odmówisz sobie kolejnej porcji tego przysmaku. Tę sałatkę przyrządzisz w kilka chwil i równie szybko zniknie ona z talerzy.
Zimowa sałatka, która zapowiada wiosnę
Czy czujecie już wiosnę w powietrzu? Mam przeczucie, że zima powoli nas opuszcza . Za oknem coraz cieplej, śniegu brak, za to coraz więcej słońca. Taka pogoda sprawia, że mam ochotę na pyszną sałatkę. Użyję do niej mandarynek, które kojarzą się z zimą, ale przyjemnie orzeźwiają.
Do tego seler naciowy i zwykły, orzechy włoskie i wyraziste przyprawy. W ten sposób zima łączy się z wiosną. Pyszna sałatka kusi smakiem i przyjemnym wyglądem . Podaj ją podczas przyjęcia lub rodzinnego spotkania. Każdy smakosz zapyta o przepis na ten zimowo-wiosenny smakołyk.
Jak zrobić zimową sałatkę z selera i mandarynek?
Składniki:
- 3 łodygi selera naciowego
- 3 mandarynki
- 1 zielona część selera zwykłego
- garść orzechów włoskich
- garść pokrojonego sera żółtego
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżki soku z cytryny
- grubo mielony pieprz
- opcjonalnie – pół łyżeczki czarnuszki
Przygotowanie sałatki zacznij od umycia selera naciowego i pokrojenia go w cienkie plasterki. Przełóż do miski i dodaj cząstki mandarynek oraz pokrojony drobno zwykły seler. Dołóż posiekane orzechy włoskie i drobno pokrojony żółty ser. Składniki dokładnie wymieszaj.
W miseczce połącz musztardę z oliwą, z sokiem z cytryny i przyprawami. Tak przygotowany sos dodaj do drugiej miski ze składnikami. Wszystko wymieszaj, a przed podaniem sałatkę możesz schłodzić w lodówce. Uwaga: krojony żółty ser możesz zastąpić parmezanem w płatkach.
Sałatka, która prosi się o dokładkę
Tak przyrządzona sałatka będzie doskonałą propozycją na przyjęcie. Gwarantuję, że jej smak zachwyci gości i każdy będzie prosił o przepis . Mandarynki, doskonale łączą się z selerem zwykłym i naciowym, do tego orzechy, ser i wyrazisty sos. Całość zapowiada nadchodzącą wiosnę.
Tę sałatkę przyrządzisz szybko i w prosty sposób. Będzie smakowała z pieczywem, ale też bez żadnych dodatków. Jest tak smaczna, że szybko zniknie z talerzy. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić mięso zawijane w placek, które pasuje na każdy posiłek. Radziliśmy, jak zrobić zrazy żeberkowe z przepisu Tomasza Strzelczyka.