Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zawijam mięso w placek. Jest super na śniadanie, obiad i kolację
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 17.02.2024 16:01

Zawijam mięso w placek. Jest super na śniadanie, obiad i kolację

tortilla z mięsem mielonym
youtube.com/@EssenRecipes

Oto niezwykła wariacja na kilka znanych tematów. Doskonała przekąska przypomina tę z barów szybkiej obsługi, ale składa się z dobrych składników. Można porównać ją jednocześnie do tortilli, piegorów z mięsem i kotletów schabowych – zależy tylko jak na nią spojrzeć.

Uniwersalne mięso mielone

Mięso mielone oddaje nam na codzień tyle zasług, że często ich nawet nie zauważamy. Wystarczy chwila, by zmienić je w niespotykaną potrawę. Można nadać mu setki postaci. A dzięki temu, że dziś można kupić gotowe zmielone mięso w każdym sklepie, potrawy takie są często niezwykle szybkie.

Tak jest w wypadku tego dania, które można serwować zarówno na śniadanie, jak i na obiad. Świetnie się też przechowuje i odgrzewa, dlatego sprawdzi się również jako lunch do pracy. Ma tylko kilka składników, a przygotowanie razem ze smażeniem zajmuje dosłownie chwilę.

smażone tortille
youtube.com/@EssenRecipes
Takie cuda robię z ziemniaków i parówek. Ta przekąska to hit w moim domu

Burrito z mięsem mielonym

Każdy ma swoje sekrety, jeśli chodzi o przyprawianie mięsa mielonego. W naszym przepisie proponujemy skromną ilość dodatków. Ilustracje zaczerpnęliśmy z kanału EssenRezepte, gdzie poleca się doprawiać mięso np. czerwoną papryką.

Składniki

  • ½ kg mielonego mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego
  • 1 mała cebula lub szalotka
  • 1 jajko
  • Mały pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz, zmielony kmin rzymski
  • 6 placków tortilli
  • Olej do smażenia

Przygotowujemy mięsne placki

W miseczce mieszamy dokładnie mięso mielone, jajko, drobno posiekaną cebulkę i przeciśnięty na prasce czosnek (można też użyć suszonego czosnku). Przyprawiamy solą, pieprzem i wybranymi przyprawami, dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę i wyrabiamy jednolitą masę.

Placki tortilli rozkładamy na płask i połowę z nich pokrywamy warstwą mięsa o grubości ok. 10-15 mm. Placek składamy w pół i lekko dociskamy, by tortilla równomiernie przylegała do farszu.

Placki smażymy na rozgrzanej oliwie, aż będą złociste, po ok. 5 minut z każdej strony. Przed podaniem przekładamy je delikatnie na ręcznik papierowy, żeby wypił nadmiar tłuszczu z patelni.

Wypróbuj też przepisy na obiadowy makaron z kiełbasą i nietypowe placki ziemniaczane.

mięso mielone
youtube.com/@EssenRecipes