Smakosze.pl Przepisy Ta zupa jest znana na Górnym Śląsku. Jej głównym składnikiem jest czerstwy chleb
fot. youtube.com/gorny-slask

Ta zupa jest znana na Górnym Śląsku. Jej głównym składnikiem jest czerstwy chleb

9 czerwca 2024

To tradycyjne danie kuchni śląskiej należało kiedyś do najważniejszych w repertuarze każdej gospodyni w regionie. Intensywny smak chleba i czosnku na tłustej bazie sprawia, że potrawa zaspokaja nasze podstawowe kulinarne gusta. Dla wielu to także smak nostalgiczny.

Tradycyjna wodzionka

Danie to w kuchni śląskiej nazywa się wodzionka , a także – z niemieckiego – brotzupa . Rozpowszechniła się też w środkowej Polsce pod nazwami takimi jak kapłonek czy ślepy rosół. Czym jest? Ot, chlebem z czosnkiem i tłuszczem.

Nietrudno domyślić się, że ta zupa to dzieło tak zwanej kuchni ubogiej. Pozwala przygotować smaczny i sycący posiłek praktycznie z niczego prócz starego chleba. Tak jadano podczas postów i w czasach biedy . Choć dziś kuchnia uboga wygląda nieco inaczej, zupa wodzionka doceniana jest jako tradycyjne danie. Jej warianty znajdują się nawet na polskiej liście produktów tradycyjnych.

krojenie chleba
fot. youtube.com/gorny-slask
Co roku o tej porze robię placki ziemniaczane z młodych ziemniaków. Lepszych nie jadłem

Śląska zupa

Tradycyjna wodzionka , którą tu prezentujemy, powstaje na smalcu. Można także gotować ją na słoninie czy włoszczyźnie i dodawać rozmaite przyprawy. Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Silesiaonline, gdzie zupa doprawiona jest wyłącznie maggi.

Składniki

  • 2-3 kromki czerstwego chleba
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka smalcu
  • Przyprawy: sól, pieprz i np. łyżka bulionu, kostka rosołowa, płynna przyprawa do zup

Zupa ze starego chleba

Chleb kroimy w kostkę i podpiekamy na suchej patelni lub w piekarniku. Nakładamy go do talerza. Dodajemy łyżkę smalcu i rozgnieciony lub drobno posiekany czosnek . Zalewamy wrzątkiem i przyprawiamy.

Wodzionkę można gotować na mnóstwo różnych sposobów. Chleb do zupy może być także podsmażony na smalcu lub maśle albo surowy . Niektórzy dodają także ziemniaki czy skwarki. Można też wygotować kawałek słoniny z przyprawami i to takim prostym bulionem zalewać chleb z czosnkiem.

Wypróbuj też przepisy na faszerowaną cukinię Strzelczyka i inną śląską zupę – oberibę .

chleb i smalec
fot. youtube.com/gorny-slask
Żadne jabłka. W czerwcu Strzelczyk dodaje do racuchów zupełnie inny owoc
Henia robi najlepsze ciasto z jagodami. Zawsze znika w mgnieniu oka
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy