Co roku o tej porze robię placki ziemniaczane z młodych ziemniaków. Lepszych nie jadłem
Młode ziemniaki to jedna z najbardziej wyczekiwanych nowalijek. Mamy w głowach tyle scenariuszy na ich podanie, że czasem zapominamy o tym prostym przepisie. Placki z młodych ziemniaków są szczególne w smaku.
Placki z młodych ziemniaków
Wczesną wiosną pierwsze zbiory ziemniaków, konieczne by dać pozostałym przestrzeń do dorastania, rzuca się na rynek ku uciesze wszystkich miłośników tej pysznej bulwy. Młode ziemniaki są delikatne, nieco bardziej słodkawe w smaku. Szybciej się też gotują i nie wymagają obierania.
Ukochane do sałatek, a także jako samodzielne danie ze zsiadłym mlekiem, ziemniaki takie świetnie nadają się też do „bardziej poważnych” zastosowań. Warto spróbować placków ziemniaczanych przygotowanych na ich bazie. Są lżejsze, luźniejsze i bardziej delikatne, ale niezwykle pyszne.
Żadne jabłka. W czerwcu Strzelczyk dodaje do racuchów zupełnie inny owocPlacki ziemniaczane na słodko i słono
Placki z tego przepisu nadają się świetnie do wytrawnych dań, a także właśnie jako przekąska czy śniadanie ze zsiadłym mlekiem czy kefirem. Oczywiście można też przygotować placki do jedzenia na słodko – bez cebuli i nadmiaru pieprzu.
Składniki
- 1 kg młodych ziemniaków
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 pęczek cebulki dymki
- Sól, pieprz, masło klarowane do smażenia
Młode placki ziemniaczane
Młodych ziemniaków nie trzeba obierać – szorujemy je tylko, by pozbyć się zabrudzeń i odpadających drobinek młodej skórki. Ścieramy je na tarce o dużych okach (niektórzy zamiast tego wrzucają je do blendera). Od cebulki odkrawamy szczypior, białą część siekamy drobno, zieloną trochę grubiej.
Oba składniki mieszamy w misce. Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Mieszamy i w miarę potrzeby używamy więcej mąki, by zagęścić placki. Do miski wybijamy jajko, przyprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy na jednolitą masę. Placki układamy łyżką na rozgrzanym maśle i smażymy z obu stron, aż będą złociste. Podajemy najlepiej z kefirem, zsiadłym mlekiem lub jogurtem.
Wypróbuj też przepis Heni na ciasto z jagodami i sposób, by bób nie stracił koloru podczas gotowania.