Taką zupę z jabłek gotowała moja babcia. Tradycyjny polski przysmak wciąż zachwyca
Szukasz inspiracji na letni obiad? Poznaj przepis na zupę z jabłek. Danie wydawać się może dziś nieco ekstrawaganckie, ale jego smak zachwyci każdego domownika. Taką zupę gotowało się w kiedyś bardzo często. Uważaj, bo ten smak uzależnia i wszyscy poproszą cię o dokładkę. Ugotuj ją i o jej zaletach przekonaj się sama.
Zapomniana polska zupa
Zupa z jabłek była kiedyś znana pod nazwą jabłczanka. Latem gotowały je nasze babcie i prababki. Dzisiaj ten tradycyjny przysmak jest zapomniany, ale warto przypomnieć wraz z nadejściem upalnego lata.
Sprawdzi się wtedy idealnie na obiad , przynosząc orzeźwienie i sytość. Z przepisem umieszczonym w dalszej części artykułu przygotujesz tę zupę w banalnie prosty sposób. Całość zajmie ci dosłownie chwilę.
Jabłka nie tylko ciasta
Jak widzisz, jabłka to nie tylko składnik ciast i deserów, ale i zup. Do tej przygotuj te najsłodsze i najbardziej dojrzałe. Oprócz nich potrzebne są także inne składniki. Poznasz je wszystkie, sprawdzając poniższą listę. Sprawdź ją dokładnie i nie pomijaj żadnego produktu, bo każdy z nich jest niezbędny i odpowiada za smak dania.
Składniki:
- 1 kg jabłek
- 6 szklanek wody
- ½ łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek cukru
- 180 g śmietany 18%
- skórka cytryny
- cynamon
Przepis na zupę z jabłek
Jabłka dokładnie umyj, ale nie obieraj ich. Usuń z nich tylko gniazda nasienne, a następnie pokrój je na ósemki. Przełóż je do garnka wraz ze sparzoną skórką cytryny. Zalej składniki wrzątkiem, a następnie gotuj je do miękkości jabłek.
Po ugotowaniu zblenduj składniki i przypraw cukrem oraz odrobiną cynamonu. Całość ponownie zagotuj i zagęść mąką zeimniaczaną (rozrób ją w osobnym naczyniu). Na koniec dodaj śmietanę i wymieszaj. Zupę podawaj na ciepło, a będzie smakowała doskonale. Świetnie nadają się do niej grzanki. Idealna jest również na zimno. Sprawdź, jak mrozić maliny oraz poznaj przepis na surówkę z młodej kapusty .