Cała rodzina prosi mnie o to ciasto. Ten sernik z truskawkami jest moim odkryciem
Ten sernik z prawdziwego zdarzenia to świetny sposób na podanie truskawek. Masa sernikowa składa się w dużej części z ubitej śmietany, a to przecież najlepsze towarzystwo dla naszych sezonowych owoców. Sernik jest łatwy i dość szybki w przygotowaniu i nie wymaga użycia piekarnika.
Sernik bez pieczenia
To jedno z tych doskonałych ciast o codziennym charakterze. Ubita śmietana łączy się tu z twarogiem sernikowym w czekoladowo-waniliową masę, która świetnie łączy się z truskawkami. Ciasto jest proste i wyraziste w smaku. Wierzchnia warstwa z galaretki truskawkowej świetnie eksponuje smak świeżych owoców.
Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by truskawki w tym cieście zastąpić dowolnymi innymi sezonowymi owocami. Sezon na czereśnie już w pełni i choć nie są one tanie, można pokusić się także o taką wariację. W w kolejce czekają kolejne, letnie owoce.
Latem robię taką surówkę z młodej kapusty. Smakuje lepiej niż te z restauracjiSernik z truskawkami
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Mąż przy garach. Autor poleca w roli spodu do ciasta użyć podłużnych biszkoptów. W sklepach można też z łatwością kupić gotowy spód biszkoptowy i jest to równie dobre rozwiązanie.
Składniki
- 1 spód biszkoptowy lub paczka biszkoptów albo herbatników
- Do 1 kg truskawek
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 450 ml śmietanki kremówki
- 3 tabliczki białej czekolady
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
- 25 g żelatyny
- Aromat waniliowy
Przygotowujemy ciasto bez pieczenia
Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 700 ml wrzątku, a żelatynę w 200 ml. Oba roztwory odstawiamy do przestudzenia. Truskawki szypułkujemy i kroimy w ćwiartki. W kąpieli wodnej rozpuszczamy posiekaną białą czekoladę i 100 ml śmietanki.
W misie ubijamy pozostałą śmietankę na puszystą masę. W drugiej, dużej misce mikserem mieszamy ser z aromatem waniliowym. Kiedy składniki są połączone, a masa napowietrzona, dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę. Dokładnie mieszamy, a następnie łączymy również z bitą śmietaną. Dodajemy połowę truskawek i delikatnie mieszamy szpatułką.
Łyżką bitej śmietany hartujemy przestudzoną żelatynę, przelewamy ją do masy i dokładnie rozprowadzamy mikserem. Tortownicę lub blachę do pieczenia otoczoną rantówką wykładamy spodem i od razu wylewamy na niego masę serową. Wyrównujemy dokładnie i odstawiamy do lodówki na ok. pół godziny do stężenia.
Po wyjęciu z lodówki na wierzchu masy układamy równą warstwą truskawki. Zalewamy galaretką truskawkową i odstawiamy znów do lodówki. Ciasto jest gotowe po kilku godzinach chłodzenia.
Wypróbuj też przepisy na inny lekki sernik z truskawkami i domową szynkę.