Cała rodzina prosi mnie o to ciasto. Ten sernik z truskawkami jest moim odkryciem
![sernik z truskawkami](https://images.iberion.media/images/1920/sernik1_7dacb5ae59.jpg)
Ten sernik z prawdziwego zdarzenia to świetny sposób na podanie truskawek. Masa sernikowa składa się w dużej części z ubitej śmietany, a to przecież najlepsze towarzystwo dla naszych sezonowych owoców. Sernik jest łatwy i dość szybki w przygotowaniu i nie wymaga użycia piekarnika.
Sernik bez pieczenia
To jedno z tych doskonałych ciast o codziennym charakterze. Ubita śmietana łączy się tu z twarogiem sernikowym w czekoladowo-waniliową masę, która świetnie łączy się z truskawkami. Ciasto jest proste i wyraziste w smaku. Wierzchnia warstwa z galaretki truskawkowej świetnie eksponuje smak świeżych owoców.
Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by truskawki w tym cieście zastąpić dowolnymi innymi sezonowymi owocami. Sezon na czereśnie już w pełni i choć nie są one tanie, można pokusić się także o taką wariację. W w kolejce czekają kolejne, letnie owoce.
![herbatniki na spód ciasta](https://images.iberion.media/images/origin/sernik2_d2234482d9.jpg)
Sernik z truskawkami
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Mąż przy garach. Autor poleca w roli spodu do ciasta użyć podłużnych biszkoptów. W sklepach można też z łatwością kupić gotowy spód biszkoptowy i jest to równie dobre rozwiązanie.
Składniki
- 1 spód biszkoptowy lub paczka biszkoptów albo herbatników
- Do 1 kg truskawek
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 450 ml śmietanki kremówki
- 3 tabliczki białej czekolady
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
- 25 g żelatyny
- Aromat waniliowy
Przygotowujemy ciasto bez pieczenia
Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 700 ml wrzątku, a żelatynę w 200 ml. Oba roztwory odstawiamy do przestudzenia. Truskawki szypułkujemy i kroimy w ćwiartki. W kąpieli wodnej rozpuszczamy posiekaną białą czekoladę i 100 ml śmietanki.
W misie ubijamy pozostałą śmietankę na puszystą masę. W drugiej, dużej misce mikserem mieszamy ser z aromatem waniliowym. Kiedy składniki są połączone, a masa napowietrzona, dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę. Dokładnie mieszamy, a następnie łączymy również z bitą śmietaną. Dodajemy połowę truskawek i delikatnie mieszamy szpatułką.
Łyżką bitej śmietany hartujemy przestudzoną żelatynę, przelewamy ją do masy i dokładnie rozprowadzamy mikserem. Tortownicę lub blachę do pieczenia otoczoną rantówką wykładamy spodem i od razu wylewamy na niego masę serową. Wyrównujemy dokładnie i odstawiamy do lodówki na ok. pół godziny do stężenia.
Po wyjęciu z lodówki na wierzchu masy układamy równą warstwą truskawki. Zalewamy galaretką truskawkową i odstawiamy znów do lodówki. Ciasto jest gotowe po kilku godzinach chłodzenia.
Wypróbuj też przepisy na inny lekki sernik z truskawkami i domową szynkę.
![masa z białą czekoladą](https://images.iberion.media/images/origin/sernik3_d378ad18ff.jpg)
![ciasto agrestowe](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_agrestowe_c851654b9d.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_ce7575399a.jpg)
![ciasto z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_90b461535c.jpg)
![wlewanie masy na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_0334ac2d22.jpg)
![sernik z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_f9000004bc.jpeg)
![owoce](https://images.iberion.media/images/origin/owoce_1f4bc766ea.jpg)
![mrożone czereśnie](https://images.iberion.media/images/origin/czeresnie1_ee3a2e5e47.jpg)
![zbieranie jagód w lesie](https://images.iberion.media/images/origin/jagody1_dd355890bd.jpg)
![sernik](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_cfde3988da.jpg)
![jagodowe babeczki](https://images.iberion.media/images/origin/jagodowe_babeczki_581a630b77.jpg)
![rolada truskawkowa](https://images.iberion.media/images/origin/deser_z_truskawek_e8b2b1135e.jpg)
![malinowa chmurka](https://images.iberion.media/images/origin/malinowa_chmurka_394f6e4b3d.jpg)
![sernik na zimno](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_na_zimno_38609e143e.jpg)
![deser truskawkowy](https://images.iberion.media/images/origin/deser_truskawkowy_7571190674.jpg)
![ciasto z truskawkami i malinami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_tru_384c2729e0.jpg)
![sernik n zimno](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_na_zimno_c1e5871c92.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_jogurtowe_z_borowkami_334ea91b77.jpg)
![sok z wiśni](https://images.iberion.media/images/origin/7j_QQ_8_Fwp_ZI_8_W4_Et_Ptp_Fe_W0_Projekt_bez_tytulu_2022_07_18_T211057_831_4730527018.jpg)
![sałatka szwedzka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_szwedzka_254e20716b.jpg)
![krem z truskawek](https://images.iberion.media/images/origin/krem_z_truskawkek_4603055091.jpg)
![sałatka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_7dfb73937d.jpg)
![dżem z agrestu na kanapkach](https://images.iberion.media/images/origin/dzem_agrest_6cfb11f21c.jpg)
![naleśniki](https://images.iberion.media/images/origin/nalesniki_235ceac899.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_d0e4f0676f.jpg)
![surówki](https://images.iberion.media/images/origin/surowka_60a342eae0.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_69010fa67b.jpg)
![Czereśnie](https://images.iberion.media/images/origin/czeresnie_2452901821.jpg)
![wisząca babka](https://images.iberion.media/images/origin/wiszaca_babka_85d138b55e.jpg)
![ogórki gruntowe](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gruntowe_a818a8421a.jpg)
![ciasto drożdżowe z rabarbarem](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_z_rabarbarem_24a5090247.jpg)
![ślimaczki z ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/slimaczki_z_ciasta_francuskiego_e033fcfa3f.png)
![placki ziemniaczane](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_6c1b5d4c53.png)
![ciasto drożdżowe](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_9b44f88675.jpg)
![Ogórki małosolne](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_12_7531fc78ba.jpg)
![Ciasto francuskie z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_z_truskawkami_6fee297aac.jpg)