Takie grzybki z jajek podam na Wielkanoc. Nie uwierzysz, z czego są kapelusze
Wielkanoc coraz bliżej, więc jajek na świątecznych stołach nie może zabraknąć. W tym roku podam grzybki z jajek, które prezentują się niezwykle efektownie i będą doskonałą ozdobą wielkanocnego stołu. Jednak, co najważniejsze smakują tak, że palce lizać.
Grzybki z jajek przykuwają uwagę i smakują
Jak Wielkanoc, to jajka w różnej postaci. Już niedługo na stoły trafią jajka faszerowane, z majonezem i jako dodatek do tradycyjnej sałatki jarzynowej. Jednak ja postanowiłam przyrządzić potrawę z jajek obok, której nikt nie przejdzie obojętnie. Zrobię z nich grzybki, które cieszą oczy i smakują znakomicie.
Jajka faszeruję szynką, serem i szczypiorkiem. Co ciekawe kapelusze grzybków przygotowuję przy użyciu mocnej czarnej herbaty. Efekt jest rewelacyjny, dlatego polecam każdemu ten przepis na Wielkanoc. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube agata b od kuchni. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Jak zrobić grzybki z jajek?
Składniki:
- 5 jajek
- ¼ kg szynki
- ¼ kg sera żółtego
- 3 łyżeczki majonezu
- sól
- pieprz
- szczypiorek
- 2 saszetki mocnej czarnej herbaty
- 1 litr wrzątku
Przygotowanie grzybków z jajek zacznij od odkrojenia ⅓ jajka. Żółtka z odkrojonych części jajek przełóż do miski. Odcięte części posłużą jako kapelusze grzybków . Pora na nadanie im ciemnobrązowego koloru. Do garnka z wrzątkiem włóż torebki czarnej herbaty i po chwili włóż białka. Gotuj je około 8 minut, a w tym czasie rozetrzyj żółtka w misce.
Dodaj do nich starty ser żółty, pokrojony szczypiorek i szynkę. Dołóż majonez, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj . Teraz nadziewaj przygotowaną masą większe części białek, które zostały. Układaj je płaską stroną na talerzu. Z garnka wyjmij zafarbowane na brązowo białka i takie kapelusze nałóż na jajka.
Grzybki z jajek najlepsze na Wielkanoc
Warto też udekorować talerz z grzybkami z jajek. Połóż na nim liście sałaty, rukoli, a danie zyska jeszcze bardziej na wyglądzie. Potrawa pięknie prezentuje się na świątecznym stole i aż prosi się, by jej spróbować. Jajka dzięki nadzieniu z szynki i sera żółtego są bardzo smaczne i kremowe w smaku.
Polecam przepis na to wielkanocne danie. Jest efektowne, bardzo proste w przygotowaniu i apetyczne . Polubią je mali i duzi smakosze, a potrawa szybko zniknie ze stołu. Pisaliśmy o tym, jak ugotować nieco zapomnianą zupę, która jest lepsza od żurku. Podawaliśmy przepis na pyszne kulki, które zrobisz z zaledwie 3 składników.