Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Te kulki robię dosłownie chwilę i to z 3 składników. Wyglądają i smakują jak z najlepszej cukierni
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 28.02.2024 14:52

Te kulki robię dosłownie chwilę i to z 3 składników. Wyglądają i smakują jak z najlepszej cukierni

słodkie kulki
youtube.com/@DobrePrzepisy

Ta przekąska dosłownie rozpływa się w ustach. Trudno by było inaczej – spójrzcie tylko na te składniki! Trudno o szybszy przepis na deserowy poczęstunek. Sprawdź sama- zajmie to tylko kilkanaście minut.

Maślane kulki

Pamiętam z dzieciństwa nietypową metodę mojej mamy na kaszel. Kiedy w nocy zanosiłem się nim, a w domu nie było syropu, dostawałem na łyżeczce masło z cukrem. Musiało minąć trochę czasu zanim zrozumiałem, że cukier był dla smaku, a masło – by „nasmarować” podniebienie i gardło, co pomagało uśmierzyć krztuszenie.

Tę przekąskę nazwałbym więc wykrztuśną. Niedawno zorientowałem się jednak, że niektórzy podają ją jako deser. Trudno im się dziwić. Sekretem szefów kuchni jest przecież to, że masło poprawia smak każdego dania.

szybki deser z masla
youtube.com/@DobrePrzepisy
Wyjmij monetę z portfela i włóż ją do zamrażarki. Nawet nie wiesz, ile możesz zyskać dzięki temu trikowi Czy jedzenie mięsa zapobiega anemii? Specjalista rozwiewa wątpliwości

Szybki deser z masła

Trudno o szybszy przepis. Składają się na niego trzy składniki, a przygotowanie zajmuje z zegarkiem w ręku trzy minuty. Ilustracje zaczerpnęliśmy z kanału kulinarnego Dobre Przepisy, który podpowiada użycie aromatu kuchennego. Pozwala to modyfikować smak przekąski.

Składniki

  • 100 g ciepłego masła
  • 180 g mleka w proszku
  • Łyżka cukru pudru
  • Opcjonalnie: łyżeczka olejku waniliowego lub migdałowego
  • Opcjonalnie: wiórki kokosowe do obtoczenia

Deser z maślanych kulek

Mleko w proszku wysypujemy na miseczkę. Jeśli chcemy użyć olejku smakowego, dodajemy go do mąki. W miseczce umieszczamy też kostki miękkiego masła.

Składniki energicznie wyrabiamy ręką, aż dokładnie się połączą. Dodajemy cukier puder i jeszcze raz dokładnie wyrabiamy. 

Z gotowej masy formujemy kuleczki wielkości czekoladek z bombonierki. By pokryć przekąskę wiórkami kokosowymi, wysypujemy je na talerzyk i dokładnie obtaczamy kuleczki przed podaniem.

Wypróbuj też przepis na doskonałą zupę – soliankę i dowiedz się, ile kosztuje obiad w bistro ojca Rydzyka.

zagniatanie masy
youtube.com/@DobrePrzepisy