Takie kotlety robię co piątek. Smakują lepiej jak mielone i nie ma w nich grama mięsa
Nie masz pomysłu, co przygotować na obiad na piątek? To doskonała okazja, aby poznać przepis na kotlety bez mięsa. Brak tego składnika wcale nie jest problemem, a rodzina będzie zachwycona smakiem dania. Czytaj dalej, a dowiesz się, czym można zastąpić mięso.
Udany sposób na obiad na piątek
Dla wielu kotlety są składnikiem, którego po prostu nie może zabraknąć na obiedzie . Ze względu na smak dania, postulaty koneserów są całkiem uzasadnione. Niestety, są takie dni, kiedy spożywanie mięsa nie jest wskazane. Post obowiązuje na przykład w każdy piątek, kiedy chrześcijanie mają odgórnie narzucone, że nie powinni spożywać mięsa .
Jeżeli twoja rodzina również nie wyobraża sobie obiadu bez kotletów, zaskocz ich i zrób te z naszego przepisu. Wyglądają jak tradycyjne schabowe, ale już po pierwszym kęsie wiadomo, że w ogóle nie zawierają wieprzowiny. Z czego więc są zrobione?
Warzywo zamiast mięsa
Kotlety bez mięsa są udanym daniem ze względu na użyte składniki. Ich podstawą jest seler. Warzywo jest sycące, a przy tym wyraziste i smaczne. Oprócz niego potrzebne będą przyprawy oraz składniki na panierkę. Tutaj podobnie, jak i w tradycyjnych kotletach, potrzebna będzie bułka tarta oraz jajka.
Dalsza część tekstu pod filmem.
O tym, co dokładnie będzie ci potrzebne i w jakich ilościach, dowiesz się, sprawdzając poniższą listę. Pamiętaj, aby niczego nie pomijać, a kotlety wyjdą doskonałe, a rodzina w tym smaku zakocha się niemalże od razu.
Składniki:
- 1 seler
- 2 jajka
- bułka tarta
- zioła prowansalskie
- pieprz
- sól
- olej
Przepis na kotlety bez mięsa
Seler obierz i dokładnie umyj. Następnie pokrój go w plastry o grubości około 1 centymetra. Warzywo gotuj w osolonym wrzątku przez około 10-15 minut.
Po tym czasie odcedź seler i z dwóch stron przypraw go pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi. W głębokim talerzu rozkłóć jajka, a na płaskim rozsyp bułkę tartą. Plastry selera obtocz w jajku i bułce tartej.
Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Ułóż na nim warzywne kotlety. Smaż je z dwóch stron, do momentu zarumienienia na złoty kolor. Gotowe podawaj na obiad.