Smakosze.pl Przepisy Takie kotlety robię co piątek. Smakują lepiej jak mielone i nie ma w nich grama mięsa
Fot. YouTube/SmakowiteDania

Takie kotlety robię co piątek. Smakują lepiej jak mielone i nie ma w nich grama mięsa

30 stycznia 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nie masz pomysłu, co przygotować na obiad na piątek? To doskonała okazja, aby poznać przepis na kotlety bez mięsa. Brak tego składnika wcale nie jest problemem, a rodzina będzie zachwycona smakiem dania. Czytaj dalej, a dowiesz się, czym można zastąpić mięso.

Udany sposób na obiad na piątek

Dla wielu kotlety są składnikiem, którego po prostu nie może zabraknąć na obiedzie . Ze względu na smak dania, postulaty koneserów są całkiem uzasadnione. Niestety, są takie dni, kiedy spożywanie mięsa nie jest wskazane. Post obowiązuje na przykład w każdy piątek, kiedy chrześcijanie mają odgórnie narzucone, że nie powinni spożywać mięsa .

Jeżeli twoja rodzina również nie wyobraża sobie obiadu bez kotletów, zaskocz ich i zrób te z naszego przepisu. Wyglądają jak tradycyjne schabowe, ale już po pierwszym kęsie wiadomo, że w ogóle nie zawierają wieprzowiny. Z czego więc są zrobione?

krojenie selera.jpg
Fot. YouTube/SmakowiteDania
Weź jabłka i ciasto francuskie. Ten deser smakuje lepiej niż z cukierni

Warzywo zamiast mięsa

Kotlety bez mięsa są udanym daniem ze względu na użyte składniki. Ich podstawą jest seler. Warzywo jest sycące, a przy tym wyraziste i smaczne. Oprócz niego potrzebne będą przyprawy oraz składniki na panierkę. Tutaj podobnie, jak i w tradycyjnych kotletach, potrzebna będzie bułka tarta oraz jajka.

Dalsza część tekstu pod filmem.

O tym, co dokładnie będzie ci potrzebne i w jakich ilościach, dowiesz się, sprawdzając poniższą listę. Pamiętaj, aby niczego nie pomijać, a kotlety wyjdą doskonałe, a rodzina w tym smaku zakocha się niemalże od razu.

Składniki:

  • 1 seler
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • zioła prowansalskie
  • pieprz
  • sól
  • olej
przyprawiony seler.jpg
Fot. YouTube/SmakowiteDania

Przepis na kotlety bez mięsa

Seler obierz i dokładnie umyj. Następnie pokrój go w plastry o grubości około 1 centymetra. Warzywo gotuj w osolonym wrzątku przez około 10-15 minut.

Po tym czasie odcedź seler i z dwóch stron przypraw go pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi. W głębokim talerzu rozkłóć jajka, a na płaskim rozsyp bułkę tartą. Plastry selera obtocz w jajku i bułce tartej.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Ułóż na nim warzywne kotlety. Smaż je z dwóch stron, do momentu zarumienienia na złoty kolor. Gotowe podawaj na obiad.

smażenie kotletów.jpg
Fot. YouTube/SmakowiteDania
Pokrusz i dodaj do ciepłej wody, napój zadziała na jelita jak miotełka
Książulo jadł kebaba i nagle usłyszał te słowa. W sieci zawrzało, dyskusja na cały kraj
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy