Te placki to hit w moim domu. Racuchy i ziemniaczane mogą się schować
Szukasz pomysłu na szybki, pożywny obiad? Przygotuj pożywne placki na kefirze. To danie robię regularnie w swoim domu. Wyśmienite dodatki sprawiają, że racuchy i placki ziemniaczane mogą się schować.
Obłędne placki zrobisz raz, dwa
Placki są zawsze świetnym pomysłem na obiad. Znudziły mi się jednak klasyczne ziemniaczane, z cukinii, czy też racuchy na słodko. Przygotowałam więc placki w zupełnie nowej wersji. Są proste, szybkie i co najważniejsze - pyszne.
Bazą moich placków jest mąka, kefir, jajka i mleko. Nie muszę ścierać tutaj warzyw. Dodatkiem jest tutaj kiełbasa, cebula i szczypiorek. Danie posmakowało całej rodzinie i teraz przyrządzam je znacznie częściej. Zdjęcia i przepis wykorzystany w artykule pochodzą z kanału SABINA foodee na YouTube.
Te placki są lepsze od ziemniaczanych i racuchów
W przepisie wykorzystałam podsuszaną kiełbasę, którą podsmażam z cebulą. Możesz dodać również zwykłą kiełbasę i połączyć ją z masą na placki bez wcześniej obróbki. Wszystko zależy od tego, która wersja bardziej Ci smakuje.
Składniki:
- 200 ml kefiru
- 200 ml mleka
- 200 g mąki pszennej
- 100 g kiełbasy podsuszanej
- 2 jajka
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 małe cebule ze szczypiorkiem
- pieprz
- olej do smażenia
Jak przygotować placki z kiełbasą i cebulą?
Na początku pokrój kiełbasę w drobną kostką i przyrumień ją na niewielkiej ilości oleju. Dodaj posiekane cebulki. Smaż chwilę, a następnie przełóż wszystko na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Mleko i kefir wlej do miski. Dodaj łyżeczkę soli, pieprz, proszek do pieczenia i wymieszaj. Następne dodaj przesianą mąkę i połącz składniki. Do masy dodaj teraz kiełbasę z cebulą oraz posiekany szczypiorek. Całość połącz. Masę wykładaj łyżką na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju i smaż na rumiany kolor.
Na obiad polecamy również naleśniki z wytrawnym farszem oraz szybką zupę z zielonego groszku .
Źródło: YouTube/SABINA foodee