Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Gotowanie

Gotowanie

bigos
07.01.2025 21:00 Polacy nagminnie popełniają 1 błąd. Takim bigosem można się poważnie zatruć

Bigos chętnie podajemy w okresie Bożego Narodzenia i Nowego Roku. Smaczne i aromatyczne danie może być te z niestety niezwykle groźne dla naszego zdrowia. Mrożenie jest tu kluczową kwestią. Przypominamy, jak mrozić bigos, by zjeść go z przyjemnością. 

zupa szczawiowa
07.01.2025 11:16 Zupę szczawiową robię nawet zimą. Ten patent to hit w moim domu

Zimą mało kto pamięta o zupie szczawiowej. A szkoda, bo może dostarczyć wiele potrzebnych witamin. Tylko jak ją ugotować zimą, kiedy świeży szczaw nie występuje? Jest na to niezawodny sposób. Jeszcze podziękujesz za ten patent. 

nakrętka i wykałaczka
06.01.2025 15:32 Ten trik zaskoczy całą twoją rodzinę. Wystarczy nakrętka i wykałaczka

Anna Zyśk, autorka przepisów i porad dotyczących gotowania, podzieliła się z nami cenną sztuczką. Przyda się ona wszystkim, którzy od czasu do czasu posługują się w kuchni płynnymi olejami. Słowem: wszystkim gotującym.

układanie składników
06.01.2025 14:39 Ułóż żeberka na warzywach i przykryj kapustą. Chłopski garnek od Strzelczyka to strzał w 10

Jednogarnkowe obiady znane pod nazwami w stylu „chłopski kociołek” to prosta metoda na obiad dla miłośników tradycyjnych smaków. Tomasz Strzelczyk pokazuje, jak z podstawowych składników wyciągnąć maksimum smaku. Przepis nie jest może najszybszy, ale z pewnością warto poczekać na efekty.

masło
05.01.2025 17:33 Połóż masło na talerz i przykryj słoikiem. Za ten patent ktoś powinien dostać medal

Ostatnio o maśle jest głośno z powodu wysokich cen tego produktu. Z masła też korzystamy na co dzień. Jednak czasem spotykamy się z niemałym problemem w kuchni. W jego rozwiązaniu przydatny okaże się patent od blogerki kulinarnej Ani Zyśk. 

Magda Gessler
05.01.2025 11:21 Dziś premiera nowego programu Gessler. W komentarzach zawrzało jeszcze przed emisją odcinka

Już dziś można obejrzeć nowy program Magdy Gessler na antenie stacji TVN. Znana restauratorka i królowa kuchni została gospodynią talk-show, jakiego w polskiej telewizji jeszcze nie było. Podczas gotowania będzie rozmawiać z gwiazdami o życiu i poruszać trudne tematy. W sieci już zawrzało.

jajecznica
05.01.2025 09:02 To kluczowe podczas robienia jajecznicy. Wychodzi idealnie kremowa i smakuje jak marzenie

Śniadaniowy klasyk składający się często z jednego składnika ma tyle przepisów, ilu miłośników. Ja jednak od lat stosuję ten Zaproponowany przez słynnego kucharza. Jedna prosta czynność decyduje o wybitnym smaku niby zwyczajnego dania. Zajmuje nieco więcej czasu, jednak gwarantuję, że warto spróbować.

rosół
04.01.2025 21:01 Nie ma gorszego mięsa na rosół. „Może być naszpikowane hormonami”

Polacy kochają rosół. Jednak jakie mięso na rosół wybrać? A jakiego unikać jak ognia? Wyjaśniam, które mięso jest najgorsze na rosół. Z niego pożytku nie będzie. 

fasolka po bretońsku
04.01.2025 19:44 W czasach PRL była na wszystkich stołach. Dietetyk nazwał ją „jednym ze zdrowszych wyborów w naszym rodzimym menu"

Ceniony dietetyk – Bartosz Kulczyński – wskazał jedno z najzdrowszych dań polskiej kuchni. Było popularne w zamierzchłym PRL-u, a dzisiaj, ze względu na jego właściwości, również powinno znaleźć się naszej diecie. O jaki przysmak chodzi i dlaczego jest on aż tak wartościowy?

mycie przypalonego garnka
04.01.2025 18:38 Użyj na przypalonych garnkach, idealne po intensywnym gotowaniu. Brud sam odchodzi

Przypalony garnek można uratować. Do jego czyszczenia, zamiast drogiej chemii ze sklepu, użyj składnika, który masz w swoim domu. Sposób jest o wiele bardziej skuteczny, a przy tym nie zniszczy naczynia. Wypróbuj go, a już zawsze będziesz stosować ten patent. 

łyżeczka kwasku cytrynowego i zlew
04.01.2025 09:58 Zapomnij o occie i sodzie. Do odpływu wsyp łyżeczkę tego produktu, odetka się w try miga

Znowu zatkał ci się zlew? Zamiast dzwonić po kosztownego fachowca, postaw na domowe sposoby. Dzięki nim już nigdy będziesz zastanawiać się, jak odetkać zlew i co najważniejsze nie narazisz się na dodatkowy remont kuchni. 

Robert Makłowicz
03.01.2025 11:15 To prawdziwa obsesja Makłowicza. W wywiadzie zdradził wstydliwą prawdę o sobie

Robert Makłowicz udzielił wywiadu w magazynie dla kobiet. Uchylił nieco rąbka tajemnicy i wyznał prawdę o sobie. Jestem bardzo kobiecy – wyznał kucharz. Co tak naprawdę miał na myśli?

grochówka
03.01.2025 09:41 Babcia Stasia zimą gotowała najlepszą grochówkę. Sekret smaku tkwił w 2 rodzajach mięsa

Zupa grochowa będzie smakowała o wiele lepiej. Wszystko za sprawą dodatkowego składnika. Dowiedz się, jakie mięso na grochówkę będzie najlepsze i ugotuj z niego znakomitą zupę. Od razu wyczujesz różnicę i już zawsze będziesz gotować ją z tym dodatkiem. 

kapsułki do zmywarki
02.01.2025 16:12 Tabletki nie tylko do zmywarki. Usuną poważny problem w kuchni

Tabletki do zmywarki mają szerokie zastosowanie w domu. Dzięki swoim właściwościom czyszczącym wykorzystamy je nie tylko do zmywania brudnych naczyń. Tabletki do zmywarki usuną poważny problem w kuchni.

jajecznica
02.01.2025 09:16 Jajecznica po góralsku syci na długie godziny. Idealna na śniadanie w mroźny dzień

Jajecznica po góralsku jest idealnym pomysłem na zimowe śniadanie. Smaczna, sycąca, pełna pysznych dodatków, z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Poznaj przepis i zaskocz swoich bliskim tym prostym i wyjątkowo smakowitym daniem.

rosół
02.01.2025 06:00 Podaj na obiad zamiast rosołu. Szybka i tak smaczna, że będziesz gotować częściej

Rozgrzewa, syci i jest doskonałym wyborem na obiad, zwłaszcza zimą. Zupa jest banalna w przygotowaniu, niezwykle aromatyczna i pyszna. Spróbujesz i będziesz gotować częściej. Nawet zamiast rosołu. 

tomasz strzelczyk i jego kuchenny trik
01.01.2025 19:07 Strzelczyk pokazał sztuczkę z papierem do pieczenia. Jest stara jak świat, a wciąż nie każdy ją zna

Tomasz Strzelczyk, autor książek kucharskich i uczestnik MasterChefa, uczy, bawi i wychowuje. W jednej ze swoich krótszych form wideo zaprezentował kuchenną sztuczkę, która pomoże rozwiązać częsty kłopot.

zupa
01.01.2025 09:46 Dziś na obiad podam tę błyskawiczną zupę. Na noworoczne dolegliwości nie ma nic lepszego

Noworoczny poranek może być ciężki dla każdego. Na taki stan nic nie zadziała lepiej niż zupa na kaca. Przygotujesz ją łatwo, szybko, a co więcej tylko z kilku składników. Poznaj przepis, a już po pierwszej łyżce odzyskasz energię i poczujesz się lepiej. 

pleśń na oknach
31.12.2024 21:00 Gdy na oknach pojawi się pleśń, sięgnij do kuchennej szafki. Lepsze niż droga i szkodliwa chemia

Skraplająca się woda na oknach zimą to bardzo zły znak. Jeśli nie podejmiemy żadnych działań, za chwilę na uszczelkach i ramach pojawią się wykwity pleśni. Pamiętajmy, że pleśń rozprzestrzenia się bardzo szybko, a im jest jej więcej, tym trudniej ją usunąć. Gdy na ramach okiennych pojawi się pleśń, zastosuj produkty z kuchennej szafki. Są równie skuteczne, co chemia, a przy tym nie są szkodliwe dla zdrowia.

lodówka
31.12.2024 19:00 To urządzenie zużywa 3 razy więcej prądu, niż lodówka. Uważaj na rachunki, jeśli masz je w kuchni

W czasach rosnących kosztów utrzymania przyglądamy się temu, co generuje najwięcej tych kosztów. Źródłem wysokich rachunków za prąd są w naszych domach przeważnie urządzenia kuchenne. Które z nich najbardziej drenuje nasze portfele?

ciasto bez pieczenia
30.12.2024 21:00 Nikt mi nie wierzy, że robię to ciasto sam i bez pieczenia. Wygląda i smakuje jak z najlepszej cukierni

Jeśli masz w domu dzieci, które szaleją za kupnymi słodyczami, ale chcesz zaproponować im zdrowszą alternatywę, wypróbuj ten przepis. To ciasto, odtwarzające smakiem kinder bueno, jest proste w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia.

mięso na bulion
30.12.2024 06:00 Zrób bulion na tym mięsie i włóż do zamrażarki. W Nowy Rok postawi cię na nogi raz dwa

Sylwestrowa zabawa może dać się we znaki nawet najwytrwalszym imprezowiczom. Na syndrom dnia następnego doskonale sprawdzi się rosół kolagenowy przygotowany na odpowiednim mięsie. Poznaj przepis, a Nowy Rok powitasz nie tylko wesoło, ale i smacznie. Kubek tego buliony nad ranem będzie, jak znalazł.

gotowanie ziemniakow
28.12.2024 22:00 Ojciec Grande gotował ziemniaki z tymi składnikami. Wychodzą tak smaczne, że można je jeść same

Ziemniaki wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do miękkości. Też korzystasz z tego sposobu? Znany wrocławski zakonnik Ojciec Grande miał znacznie lepszy.

makaron z sosem
28.12.2024 18:10 Najlepszy dodatek do zup, sosów i zapiekanek. Smaczniejszy i zdrowszy niż ser

Zagęszcza sosy i zupy. Wzmacnia smak potraw. Jest zdrowy, lekkostrawny i bogaty w błonnik i witaminy. Ten produkt dodawaj zamiast sera do uwielbianych potraw. Spróbujesz i będziesz stosować częściej.

zupa jarzynowa
27.12.2024 21:00 Przepis na zupę jarzynową mam z zeszytu babci. Jeden dodatek może zaskoczyć

Zwykła zupa jarzynowa to przeszłość. Wypróbuj przepis na tę z nietypowym dodatkiem, a zupełnie odmienisz smak tradycyjnej polewki. Ten smak zachwyci twoją rodzinę na tyle, że jarzynową będziesz przygotowywać tylko w ten sposób. 

krojenie ziemniaka
27.12.2024 17:27 Przekrój ziemniaka na pół i zostaw na noc. Rano przetrzesz oczy ze zdumienia

Zwykły ziemniak jest nieoczekiwanym sprzymierzeńcem w walce z powszechnym problemem. Występuje niemal w każdym domu, lecz trudno się go pozbyć. Chyba że umiejętnie zastosujemy zwykłe kartofle.  Czytaj dalej a wszystko stanie się jasne.

pieczone mięso
27.12.2024 11:50 Mało kto wie, jak prawidłowo mrozić mięso i wędliny po świętach. Kluczowy jest jeden szczegół

Zostało ci sporo mięsa i wędlin po świętach Bożego Narodzenia? Nie musisz się martwić, bo nic nie musi się zmarnować. Poznaj sposób, a dowiesz się, jak mrozić mięso po świętach, aby swój smak i świeżość zachowało na dłużej. 

rosół na kościach
26.12.2024 21:00 Wspiera stawy i skórę. Rosół na tym składniku został okrzyknięty „płynnym złotem”

To nietypowy przepis na rosół. Jest oczywiście świetnym posiłkiem, ale jeszcze ciekawsza jest jego moc wspierająca funkcjonowanie organizmu. Dzięki tej tradycyjnej metodzie przygotowania go jest bogaty w jeden niezbędny nam składnik.