Pierogi ruskie to prawdziwy klasyk. Nietrudno znaleźć wielbicieli tego kultowego dania. Tym razem podzielę się przepisem na pierogi w nieco innej odsłonie. Ten pyszny dodatek do farszu jest rewelacyjny. Musisz tego spróbować!
W tym roku na Wielkanoc nie robię żadnego żurku ani białego barszczu. Sięgnę po przepis na zupełnie inną zupę. Jest pyszna i zasmakuje każdemu, kto lubi wyraziste smaki. Rodzina zaproszona na święta na pewno będzie się nią zajadać.
Te kluski to najlepsza opcja na obiad. Ich smak i łatwość przygotowania bije na głowę nawet uwielbiane przez wszystkich kopytka. Zrób je na obiad z tego przepisu. Nie zawiedziesz się.
Pełnia sezonu grzybowego przypada w Polsce na jesieni. Jednak także w innych porach roku możemy wybrać się na bezkrwawe łowy. Pogoda zachęca do wyjrzenia spod ściółki pyszne grzyby o intensywnym, czerwonym kolorze. Czy wiesz o jakim gatunku mowa?
Tradycyjne naleśniki z mąki, jajek i oleju przejdą do historii, kiedy wypróbujesz ten przepis ciasto z niezwykłym dodatkiem. Naleśniki takie są bardziej zwarte, grubsze i pożywne i świetnie komponują się z wytrawnym farszem.
Często widzimy, jak w sklepie kasjer zagląda do wytłoczki z jajkami, zanim przeciągnie ją przez skaner kodu. Dlaczego to robi? Najprostsze wytłumaczenie okazuje się nie do końca prawdziwe.
Zwykle na Wielkanoc podawałam żurek. Jednak teraz gotuję inną zupę, która należy do nieco zapomnianych potraw. Jest pełna smaku i pożywnych składników. Taka zupa w sam raz pasuje na Wielkanoc.
Jest takie powiedzenie: jeśli coś jest głupie, ale działa, to znaczy, że nie jest głupie. Oto jeden z takich trików. Wkładanie monety do zamrażarki może wydawać się bezsensownym działaniem. Tak naprawdę jednak może też uratować nasze zdrowie.
Ojciec Tadeusz Rydzyk, redemptorysta, przedsiębiorca i jedna z najbardziej kontrowersyjnych postaci polskiego Kościoła, jest także restauratorem. Ostatnio jego lokal odwiedził reporter, by spróbować dań, a następnie porównać ich jakość z kwotą na rachunku. Po swojej wizycie nie krył zaskoczenia. Nie zgadniesz ile zapłacił.
Wojna cenowa między sieciami handlowymi wychodzi na korzyść dla klienta, który może przez to skorzystać z różnych promocji. Utrudniają to niestety „cenówki”, czyli informacje o cenach produktów. Bywają tak skomplikowane, że wprowadzają klientów w błąd, na co Biedronce zwrócił uwagę ekonomista.
Wielkie liczby dotyczące małych jajek są imponujące. W Polsce produkuje się rocznie ok. 10 miliardów kurzych jaj, a ich eksport za granicę przekracza 140 tys. ton rocznie. Jednak na nasze życie wpływ mają raczej te mniejsze liczby – ile tygodniowo zjadamy jajek i czy to za dużo, czy w sam raz?
Po długiej zimie, tęsknimy za świeżością i lekkością. Idealnym sposobem na zaspokojenie tych pragnień jest sałatka wiosenna z makaronem. To kolorowe, pyszne i pełne witamin danie, które z łatwością przygotujemy w domu.
Reklamowo-cenowa wojna Lidla i jego konkurencji trwa w najlepsze. Sieci ani się śni składać broni. A że, jak wiadomo, na konkurencji zyskuje klient, sklepy spod żółto-niebieskiego znaku rozpieszczają nas ostatnio promocjami. Tak jest i tym razem.
Anna Dymna gotuje żurek, który dla wielu smakoszy może być pewnym zaskoczeniem. Lubiana aktorka nie dodaje do zupy składnika, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie żurku. Przepis aktorki jest jednak wart wypróbowania. Ugotuj taki żurek na Wielkanoc.
Dzień Kobiet może być wyjątkowo miły i smaczny. Wszystko dzięki schabowi w galarecie. Znakomita i kolorowa przekąska będzie jak znalazł tego dnia. Polubią ją wszyscy smakosze.
Surówka z kapusty jest smacznym dodatkiem do wielu dań obiadowych. Robię ją według przepisu teścia, który dodaje do niej wyraziste dodatki. Sałatka jest pyszna, zdrowa i aż prosi się o dokładkę. Smakuje lepiej nawet od surówki z restauracji.
Zupa pomidorowa zwykle jest zabielana śmietaną lub jogurtem. Jednak ja stawiam tu na zupełnie inny, zaskakujący produkt. Dzięki niemu pomidorówka nabiera wyjątkowego smaku i kremowej konsystencji.
Domowa jarzynka rosołowa? Sama chemia! Ale nie z tym przepisem. W łatwy sposób przyrządzimy dzięki niemu mieszankę przypraw, która smakiem nie będzie ustępowała żadnej z kupnych, a raczej je przewyższała.
Z tym przepisem zimne nóżki zachowają nawet prawa do nazwy, choć zmieniamy mięso na nietypowe. Ta zamiana sprawi jednak, że przysmak będzie nieco bardziej dietetyczny, a przy okazji szybciej gotowy do zjedzenia.
Koniecznie musisz zrobić ten dżem bez dodatku cukru. Jest dobry na każdą porę roku i dostarcza dużą dawkę witaminy C. Zrób go z tym przepisem i przekonaj się, jaki ma niezwykły smak.
Ten przepis na sos tatarski zawiera najlepszą możliwą równowagę smaków i aromatów. Powstał drogą eksperymentalną. Kiedy już go poznasz, żadne eksperymenty więcej nie będą potrzebne.
Zrób galaretkę w kształcie jajek z tego przepisu i zaskocz rodzinę. Czegoś takiego na pewno nie widzieli na wielkanocnym stole. U mnie znikają bardzo szybko, co świadczy o tym, że muszą smakować.
Ten przepis pozwala ekspresowo przygotować nietypową przekąskę. Jest ona wegetariańska i warzywna, a przy okazji nowatorska i bardzo pyszna. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu albo samodzielny podwieczorek. Koniecznie wypróbuj ją już dziś.
Koniecznie musisz poznać przepis na tę sałatkę. Przebija nawet uwielbianą przez wszystkich jarzynową. Główny składnik zadziwia, ale to właśnie dzięki niemu sałatka jest tak pyszna.
To niezwykle prosty przepis, ale jego efektem jest bardzo niecodzienne danie. Zdecydowanie za rzadko serwujemy ziemniaki w tej formie. Ze startych ziemniaków robimy tu coś w rodzaju babeczek, które stanową niezwykły posiłek.
Jeden z najbardziej uniwersalnych grzybów pozostawia tylko jedną wątpliwość: czy należy przed wrzuceniem go do potrawy obierać, czy można pozostawić ze skórką na kapeluszu. Sprawdziliśmy i już wiemy.
Do Wielkanocy jeszcze kilka tygodni, dlatego wykorzystaj ten czas i już teraz przygotuj zakwas do żurku. Przygotowana z niego zupa nie ma sobie równych. Z tym przepisem na pewno ci wyjdzie.
Buraki na obiad to nic nowego, ale buraki na deser? Dla wielu ten pomysł jest nowością. Warto więc wypróbować ten przepis – nie tylko da zaskoczenia gości, lecz także po to, by przemycić zdrowe składniki do ciast.