Bigos chętnie podajemy w okresie Bożego Narodzenia i Nowego Roku. Smaczne i aromatyczne danie może być te z niestety niezwykle groźne dla naszego zdrowia. Mrożenie jest tu kluczową kwestią. Przypominamy, jak mrozić bigos, by zjeść go z przyjemnością.
Zimą mało kto pamięta o zupie szczawiowej. A szkoda, bo może dostarczyć wiele potrzebnych witamin. Tylko jak ją ugotować zimą, kiedy świeży szczaw nie występuje? Jest na to niezawodny sposób. Jeszcze podziękujesz za ten patent.
Anna Zyśk, autorka przepisów i porad dotyczących gotowania, podzieliła się z nami cenną sztuczką. Przyda się ona wszystkim, którzy od czasu do czasu posługują się w kuchni płynnymi olejami. Słowem: wszystkim gotującym.
Jednogarnkowe obiady znane pod nazwami w stylu „chłopski kociołek” to prosta metoda na obiad dla miłośników tradycyjnych smaków. Tomasz Strzelczyk pokazuje, jak z podstawowych składników wyciągnąć maksimum smaku. Przepis nie jest może najszybszy, ale z pewnością warto poczekać na efekty.
Ostatnio o maśle jest głośno z powodu wysokich cen tego produktu. Z masła też korzystamy na co dzień. Jednak czasem spotykamy się z niemałym problemem w kuchni. W jego rozwiązaniu przydatny okaże się patent od blogerki kulinarnej Ani Zyśk.
Już dziś można obejrzeć nowy program Magdy Gessler na antenie stacji TVN. Znana restauratorka i królowa kuchni została gospodynią talk-show, jakiego w polskiej telewizji jeszcze nie było. Podczas gotowania będzie rozmawiać z gwiazdami o życiu i poruszać trudne tematy. W sieci już zawrzało.
Śniadaniowy klasyk składający się często z jednego składnika ma tyle przepisów, ilu miłośników. Ja jednak od lat stosuję ten Zaproponowany przez słynnego kucharza. Jedna prosta czynność decyduje o wybitnym smaku niby zwyczajnego dania. Zajmuje nieco więcej czasu, jednak gwarantuję, że warto spróbować.
Polacy kochają rosół. Jednak jakie mięso na rosół wybrać? A jakiego unikać jak ognia? Wyjaśniam, które mięso jest najgorsze na rosół. Z niego pożytku nie będzie.
Ceniony dietetyk – Bartosz Kulczyński – wskazał jedno z najzdrowszych dań polskiej kuchni. Było popularne w zamierzchłym PRL-u, a dzisiaj, ze względu na jego właściwości, również powinno znaleźć się naszej diecie. O jaki przysmak chodzi i dlaczego jest on aż tak wartościowy?
Przypalony garnek można uratować. Do jego czyszczenia, zamiast drogiej chemii ze sklepu, użyj składnika, który masz w swoim domu. Sposób jest o wiele bardziej skuteczny, a przy tym nie zniszczy naczynia. Wypróbuj go, a już zawsze będziesz stosować ten patent.
Znowu zatkał ci się zlew? Zamiast dzwonić po kosztownego fachowca, postaw na domowe sposoby. Dzięki nim już nigdy będziesz zastanawiać się, jak odetkać zlew i co najważniejsze nie narazisz się na dodatkowy remont kuchni.
Robert Makłowicz udzielił wywiadu w magazynie dla kobiet. Uchylił nieco rąbka tajemnicy i wyznał prawdę o sobie. Jestem bardzo kobiecy – wyznał kucharz. Co tak naprawdę miał na myśli?
Zupa grochowa będzie smakowała o wiele lepiej. Wszystko za sprawą dodatkowego składnika. Dowiedz się, jakie mięso na grochówkę będzie najlepsze i ugotuj z niego znakomitą zupę. Od razu wyczujesz różnicę i już zawsze będziesz gotować ją z tym dodatkiem.
Tabletki do zmywarki mają szerokie zastosowanie w domu. Dzięki swoim właściwościom czyszczącym wykorzystamy je nie tylko do zmywania brudnych naczyń. Tabletki do zmywarki usuną poważny problem w kuchni.
Jajecznica po góralsku jest idealnym pomysłem na zimowe śniadanie. Smaczna, sycąca, pełna pysznych dodatków, z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Poznaj przepis i zaskocz swoich bliskim tym prostym i wyjątkowo smakowitym daniem.
Rozgrzewa, syci i jest doskonałym wyborem na obiad, zwłaszcza zimą. Zupa jest banalna w przygotowaniu, niezwykle aromatyczna i pyszna. Spróbujesz i będziesz gotować częściej. Nawet zamiast rosołu.
Tomasz Strzelczyk, autor książek kucharskich i uczestnik MasterChefa, uczy, bawi i wychowuje. W jednej ze swoich krótszych form wideo zaprezentował kuchenną sztuczkę, która pomoże rozwiązać częsty kłopot.
Noworoczny poranek może być ciężki dla każdego. Na taki stan nic nie zadziała lepiej niż zupa na kaca. Przygotujesz ją łatwo, szybko, a co więcej tylko z kilku składników. Poznaj przepis, a już po pierwszej łyżce odzyskasz energię i poczujesz się lepiej.
Skraplająca się woda na oknach zimą to bardzo zły znak. Jeśli nie podejmiemy żadnych działań, za chwilę na uszczelkach i ramach pojawią się wykwity pleśni. Pamiętajmy, że pleśń rozprzestrzenia się bardzo szybko, a im jest jej więcej, tym trudniej ją usunąć. Gdy na ramach okiennych pojawi się pleśń, zastosuj produkty z kuchennej szafki. Są równie skuteczne, co chemia, a przy tym nie są szkodliwe dla zdrowia.
W czasach rosnących kosztów utrzymania przyglądamy się temu, co generuje najwięcej tych kosztów. Źródłem wysokich rachunków za prąd są w naszych domach przeważnie urządzenia kuchenne. Które z nich najbardziej drenuje nasze portfele?
Jeśli masz w domu dzieci, które szaleją za kupnymi słodyczami, ale chcesz zaproponować im zdrowszą alternatywę, wypróbuj ten przepis. To ciasto, odtwarzające smakiem kinder bueno, jest proste w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia.
Sylwestrowa zabawa może dać się we znaki nawet najwytrwalszym imprezowiczom. Na syndrom dnia następnego doskonale sprawdzi się rosół kolagenowy przygotowany na odpowiednim mięsie. Poznaj przepis, a Nowy Rok powitasz nie tylko wesoło, ale i smacznie. Kubek tego buliony nad ranem będzie, jak znalazł.
Ziemniaki wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do miękkości. Też korzystasz z tego sposobu? Znany wrocławski zakonnik Ojciec Grande miał znacznie lepszy.
Zagęszcza sosy i zupy. Wzmacnia smak potraw. Jest zdrowy, lekkostrawny i bogaty w błonnik i witaminy. Ten produkt dodawaj zamiast sera do uwielbianych potraw. Spróbujesz i będziesz stosować częściej.
Zwykła zupa jarzynowa to przeszłość. Wypróbuj przepis na tę z nietypowym dodatkiem, a zupełnie odmienisz smak tradycyjnej polewki. Ten smak zachwyci twoją rodzinę na tyle, że jarzynową będziesz przygotowywać tylko w ten sposób.
Zwykły ziemniak jest nieoczekiwanym sprzymierzeńcem w walce z powszechnym problemem. Występuje niemal w każdym domu, lecz trudno się go pozbyć. Chyba że umiejętnie zastosujemy zwykłe kartofle. Czytaj dalej a wszystko stanie się jasne.
Zostało ci sporo mięsa i wędlin po świętach Bożego Narodzenia? Nie musisz się martwić, bo nic nie musi się zmarnować. Poznaj sposób, a dowiesz się, jak mrozić mięso po świętach, aby swój smak i świeżość zachowało na dłużej.
To nietypowy przepis na rosół. Jest oczywiście świetnym posiłkiem, ale jeszcze ciekawsza jest jego moc wspierająca funkcjonowanie organizmu. Dzięki tej tradycyjnej metodzie przygotowania go jest bogaty w jeden niezbędny nam składnik.