W czasach rosnących kosztów utrzymania przyglądamy się temu, co generuje najwięcej tych kosztów. Źródłem wysokich rachunków za prąd są w naszych domach przeważnie urządzenia kuchenne. Które z nich najbardziej drenuje nasze portfele?
Jeśli masz w domu dzieci, które szaleją za kupnymi słodyczami, ale chcesz zaproponować im zdrowszą alternatywę, wypróbuj ten przepis. To ciasto, odtwarzające smakiem kinder bueno, jest proste w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia.
Sylwestrowa zabawa może dać się we znaki nawet najwytrwalszym imprezowiczom. Na syndrom dnia następnego doskonale sprawdzi się rosół kolagenowy przygotowany na odpowiednim mięsie. Poznaj przepis, a Nowy Rok powitasz nie tylko wesoło, ale i smacznie. Kubek tego buliony nad ranem będzie, jak znalazł.
Ziemniaki wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do miękkości. Też korzystasz z tego sposobu? Znany wrocławski zakonnik Ojciec Grande miał znacznie lepszy.
Zagęszcza sosy i zupy. Wzmacnia smak potraw. Jest zdrowy, lekkostrawny i bogaty w błonnik i witaminy. Ten produkt dodawaj zamiast sera do uwielbianych potraw. Spróbujesz i będziesz stosować częściej.
Zwykła zupa jarzynowa to przeszłość. Wypróbuj przepis na tę z nietypowym dodatkiem, a zupełnie odmienisz smak tradycyjnej polewki. Ten smak zachwyci twoją rodzinę na tyle, że jarzynową będziesz przygotowywać tylko w ten sposób.
Zwykły ziemniak jest nieoczekiwanym sprzymierzeńcem w walce z powszechnym problemem. Występuje niemal w każdym domu, lecz trudno się go pozbyć. Chyba że umiejętnie zastosujemy zwykłe kartofle. Czytaj dalej a wszystko stanie się jasne.
Zostało ci sporo mięsa i wędlin po świętach Bożego Narodzenia? Nie musisz się martwić, bo nic nie musi się zmarnować. Poznaj sposób, a dowiesz się, jak mrozić mięso po świętach, aby swój smak i świeżość zachowało na dłużej.
To nietypowy przepis na rosół. Jest oczywiście świetnym posiłkiem, ale jeszcze ciekawsza jest jego moc wspierająca funkcjonowanie organizmu. Dzięki tej tradycyjnej metodzie przygotowania go jest bogaty w jeden niezbędny nam składnik.
Nie masz pomysłu na obiad? Poznaj nieskomplikowany przepis i zaskocz domowników. Przygotowana według niego mało znana zupa pejzanka nie ma sobie równych i szybko stanie się ulubionym daniem całej rodziny. Dlatego dowiedz się, jak ją ugotować i o jej doskonałym smaku przekonaj się sama.
Czy wiesz, przez ile można przechowywać świąteczne jedzenie? Porad w tej sprawie udzielił dietetyk, który wskazał nie tylko dokładny czas, ale też przypomniał najlepsze sposoby na przedłużenie świeżości świątecznych potraw. Poznaj sposoby eksperta, a nie narazisz się na nieprzyjemne dolegliwości trawienne.
Ziemniaki często goszczą w naszej kuchni. Katarzyna Bosacka wzięła je na tapetę i ujawniła informacje, które mogą zdziwić wielu z nas. To może zmienić sposób gotowania ziemniaków.
Co roku w każdym domu zostaje masa jedzenia po Wigilii, z którym nigdy nie wiadomo, co zrobić. Okazuje się, że istnieje kilka sposobów, dzięki którym nic się nie zmarnuje. Poznaj je, a już nigdy nikt nie zada tego niezręcznego pytania, co zrobić z resztkami po Wigilii. Jeden sposób jest naprawdę zaskakujący.
Karp tradycyjnie pojawi się na naszych wigilijnych stołach. Smażony i pełen smaku będzie cieszył podniebienia. Jednak jak odgrzać smażonego karpia? Jest na to szybki i sprawdzony sposób. Dzięki niemu ryba nie będzie sucha i twarda.
Jak zamrozić bigos? Z tym patentem zrobisz to bez większych problemów. To nie koniec dobrych wiadomości. Według kulinarnych ekspertów ta potrawa najlepiej smakuje właśnie po odgrzaniu. Dzięki naszym wskazówkom zachowasz pełnię jej smaku.
Już niedługo usiądziemy do wigilijnej kolacji. Na stole nie zabraknie 12 potraw. Jednak, czy pamiętamy, jakie jest ich znaczenie? Warto odświeżyć sobie tę istotną wiedzę. W Wigilię przyda się każdemu z nas.
Skórka mandarynki jest cenniejsza, niż mogłoby się wydawać. Przygotowany z niej preparat okaże się niezbędny podczas sezonu na przeziębienie, a przy okazji wzmocni twoją odporność. Dowiedz się, co możesz przygotować ze skórki, a już nigdy jej nie wyrzucisz.
Barszcz czerwony najlepiej smakuje w Wigilię. Ta zupa wyróżnia się rubinowym kolorem i wybornym smakiem. Jednak jak uratować kwaśny barszcz czerwony? Jest na to sprawdzony sposób.
Wigilia nie obejdzie się bez ryby. Zazwyczaj smażymy ją lub pieczemy. Smak dań jest obłędny, ale w naszej kuchni pojawia się problem. Jak usunąć zapach ryb? Śpieszymy z szybkim i skutecznym patentem.
W święta za późno już na porady, jak przygotowywać pierogi zawczasu. Ale odpowiednie mrożenie produktów to dopiero połowa sukcesu. Druga to odpowiednio je przygotować przed podaniem. Tu trzeba starać się uniknąć kilku błędów.
Barszcz czerwony powinien mieć intensywny, rubinowy kolor. Niestety wystarczy chwila, a zupa przestanie tak wyglądać. Wszystko przez podstawowy błąd. Jest jednak prosty sposób, by wigilijne danie było takie, jak powinno.
Krojenie cebuli w drobną kosteczkę nie idzie ci najlepiej? W ogóle się tym nie przejmuj. Poznaj nietypowy, ale skuteczny patent od influencerki kulinarnej Anny Zyśk, a już nigdy ta czynność nie przysporzy ci problemów. Wystarczą dwa widelce i ostry nóż.
Rosół lubi wielu z nas. Teraz ta wyborna zupa może być jeszcze smaczniejsza i bardziej nas rozgrzać. Taki efekt zapewnia świąteczna przyprawa. Podpowiadamy, czym najlepiej doprawić rosół, by był pyszny i zdrowy.
Zawsze lubiłam ułatwić sobie gotowanie. Szczególnie robię to przed Wigilią i Bożym Narodzeniem, by w tak ważnych dniach spędzić jak najmniej czasu w kuchni. Pierogi z kapustą i grzybami przygotowuję więc wcześniej. Stosuję tutaj prosty trik, dzięki któremu wigilijna potrawa smakuje tak, jakbym zrobiła je tego samego dnia.
Sprzęty kuchenne PRL-u miały w sobie to coś. Ciekawy design, staranne wykonanie, które do dziś jest cenione. Świadczą o tym ceny takich sprzętów, które są wciąż wystawiane w sieci. Ile kosztuje patera z PRL-u? Trzeba za nią zapłacić majątek.
Barszcz czerwony jest jedną z tradycyjnych wigilijnych potraw. Zwykle robimy go na zakwasie. Jednak przepis na barszcz bez zakwasu też zapewnia wspaniały efekt. Barszcz czerwony wyjdzie pyszny jak nigdy dotąd. Piękny kolor przykuje wzrok podczas wieczerzy wigilijnej.
W wielu polskich domach trwają gorączkowe przygotowania do świąt Bożego Narodzenia. Chcemy, by wszystko było dopięte na ostatni guzik i zrobione na błysk. W tym pomoże patent blogerki kulinarnej Ani Zyśk. Przyda się on w każdej kuchni i zrobi wrażenie na wigilijnym stole.
Jest kilka domowych sposobów, by pozbyć się nieprzyjemnych zapachów z kuchni. Niektóre działają po fakcie, inne warto zastosować już podczas gotowania. Pomocne będą zwłaszcza przy inwazyjnych zapachach, takich jak smażenie ryby.