Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Gotowanie

Gotowanie

lodówka
31.12.2024 19:00 To urządzenie zużywa 3 razy więcej prądu, niż lodówka. Uważaj na rachunki, jeśli masz je w kuchni

W czasach rosnących kosztów utrzymania przyglądamy się temu, co generuje najwięcej tych kosztów. Źródłem wysokich rachunków za prąd są w naszych domach przeważnie urządzenia kuchenne. Które z nich najbardziej drenuje nasze portfele?

ciasto bez pieczenia
30.12.2024 21:00 Nikt mi nie wierzy, że robię to ciasto sam i bez pieczenia. Wygląda i smakuje jak z najlepszej cukierni

Jeśli masz w domu dzieci, które szaleją za kupnymi słodyczami, ale chcesz zaproponować im zdrowszą alternatywę, wypróbuj ten przepis. To ciasto, odtwarzające smakiem kinder bueno, jest proste w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia.

mięso na bulion
30.12.2024 06:00 Zrób bulion na tym mięsie i włóż do zamrażarki. W Nowy Rok postawi cię na nogi raz dwa

Sylwestrowa zabawa może dać się we znaki nawet najwytrwalszym imprezowiczom. Na syndrom dnia następnego doskonale sprawdzi się rosół kolagenowy przygotowany na odpowiednim mięsie. Poznaj przepis, a Nowy Rok powitasz nie tylko wesoło, ale i smacznie. Kubek tego buliony nad ranem będzie, jak znalazł.

gotowanie ziemniakow
28.12.2024 22:00 Ojciec Grande gotował ziemniaki z tymi składnikami. Wychodzą tak smaczne, że można je jeść same

Ziemniaki wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do miękkości. Też korzystasz z tego sposobu? Znany wrocławski zakonnik Ojciec Grande miał znacznie lepszy.

makaron z sosem
28.12.2024 18:10 Najlepszy dodatek do zup, sosów i zapiekanek. Smaczniejszy i zdrowszy niż ser

Zagęszcza sosy i zupy. Wzmacnia smak potraw. Jest zdrowy, lekkostrawny i bogaty w błonnik i witaminy. Ten produkt dodawaj zamiast sera do uwielbianych potraw. Spróbujesz i będziesz stosować częściej.

zupa jarzynowa
27.12.2024 21:00 Przepis na zupę jarzynową mam z zeszytu babci. Jeden dodatek może zaskoczyć

Zwykła zupa jarzynowa to przeszłość. Wypróbuj przepis na tę z nietypowym dodatkiem, a zupełnie odmienisz smak tradycyjnej polewki. Ten smak zachwyci twoją rodzinę na tyle, że jarzynową będziesz przygotowywać tylko w ten sposób. 

krojenie ziemniaka
27.12.2024 17:27 Przekrój ziemniaka na pół i zostaw na noc. Rano przetrzesz oczy ze zdumienia

Zwykły ziemniak jest nieoczekiwanym sprzymierzeńcem w walce z powszechnym problemem. Występuje niemal w każdym domu, lecz trudno się go pozbyć. Chyba że umiejętnie zastosujemy zwykłe kartofle.  Czytaj dalej a wszystko stanie się jasne.

pieczone mięso
27.12.2024 11:50 Mało kto wie, jak prawidłowo mrozić mięso i wędliny po świętach. Kluczowy jest jeden szczegół

Zostało ci sporo mięsa i wędlin po świętach Bożego Narodzenia? Nie musisz się martwić, bo nic nie musi się zmarnować. Poznaj sposób, a dowiesz się, jak mrozić mięso po świętach, aby swój smak i świeżość zachowało na dłużej. 

rosół na kościach
26.12.2024 21:00 Wspiera stawy i skórę. Rosół na tym składniku został okrzyknięty „płynnym złotem”

To nietypowy przepis na rosół. Jest oczywiście świetnym posiłkiem, ale jeszcze ciekawsza jest jego moc wspierająca funkcjonowanie organizmu. Dzięki tej tradycyjnej metodzie przygotowania go jest bogaty w jeden niezbędny nam składnik.

zupa pejzanka
26.12.2024 16:05 Żadna grochowa, żadna kartoflana. W moim domu wszyscy chcą jeść tylko zupę pejzankę

Nie masz pomysłu na obiad? Poznaj nieskomplikowany przepis i zaskocz domowników. Przygotowana według niego mało znana zupa pejzanka nie ma sobie równych i szybko stanie się ulubionym daniem całej rodziny. Dlatego dowiedz się, jak ją ugotować i o jej doskonałym smaku przekonaj się sama. 

dania wigilijne
26.12.2024 07:00 Dietetyk wyjawił, ile można trzymać potrawy po Wigilii. Stosuj się, inaczej możesz się pochorować

Czy wiesz, przez ile można przechowywać świąteczne jedzenie? Porad w tej sprawie udzielił dietetyk, który wskazał nie tylko dokładny czas, ale też przypomniał najlepsze sposoby na przedłużenie świeżości świątecznych potraw. Poznaj sposoby eksperta, a nie narazisz się na nieprzyjemne dolegliwości trawienne. 

ziemniaki
25.12.2024 14:29 Bosacka wzięła ziemniaka i powiedziała całą prawdę. Każdy powinien to wiedzieć

Ziemniaki często goszczą w naszej kuchni. Katarzyna Bosacka wzięła je na tapetę i ujawniła informacje, które mogą zdziwić wielu z nas. To może zmienić sposób gotowania ziemniaków. 

dania wigilijne
25.12.2024 08:34 Wiele osób nie wie, co zrobić z jedzeniem po Wigilii. Już nigdy go nie wyrzucisz

Co roku w każdym domu zostaje masa jedzenia po Wigilii, z którym nigdy nie wiadomo, co zrobić. Okazuje się, że istnieje kilka sposobów, dzięki którym nic się nie zmarnuje. Poznaj je, a już nigdy nikt nie zada tego niezręcznego pytania, co zrobić z resztkami po Wigilii. Jeden sposób jest naprawdę zaskakujący. 

karp
25.12.2024 06:01 Tak najszybciej odgrzejesz usmażonego karpia. Nie straci smaku i nie będzie suchy

Karp tradycyjnie pojawi się na naszych wigilijnych stołach. Smażony i pełen smaku będzie cieszył podniebienia. Jednak jak odgrzać smażonego karpia? Jest na to szybki i sprawdzony sposób. Dzięki niemu ryba nie będzie sucha i twarda. 

bigos
24.12.2024 19:11 Najlepszy sposób na mrożenie i odgrzewanie bigosu. Tak zachowa smak i aromat

Jak zamrozić bigos? Z tym patentem zrobisz to bez większych problemów. To nie koniec dobrych wiadomości. Według kulinarnych ekspertów ta potrawa najlepiej smakuje właśnie po odgrzaniu. Dzięki naszym wskazówkom zachowasz pełnię jej smaku.

stół wigilijny
24.12.2024 15:11 Te potrawy powinny się znaleźć na wigilijnym stole. Wiele osób zapomniało, jakie jest ich znaczenie

Już niedługo usiądziemy do wigilijnej kolacji. Na stole nie zabraknie 12 potraw. Jednak, czy pamiętamy, jakie jest ich znaczenie? Warto odświeżyć sobie tę istotną wiedzę. W Wigilię przyda się każdemu z nas. 

skórka z mandarynki
24.12.2024 12:43 Zetrzyj na tarce skórkę mandarynki i wsyp cukier. Rodzina podziękuje Ci za tę miksturę

Skórka mandarynki jest cenniejsza, niż mogłoby się wydawać. Przygotowany z niej preparat okaże się niezbędny podczas sezonu na przeziębienie, a przy okazji wzmocni twoją odporność. Dowiedz się, co możesz przygotować ze skórki, a już nigdy jej nie wyrzucisz. 

barszcz
24.12.2024 11:19 Tak uratujesz za kwaśny barszcz czerwony. To patent na wagę złota

Barszcz czerwony najlepiej smakuje w Wigilię. Ta zupa wyróżnia się rubinowym kolorem i wybornym smakiem. Jednak jak uratować kwaśny barszcz czerwony? Jest na to sprawdzony sposób. 

fot. Canva
24.12.2024 10:10 Włóż do garnka i zagotuj. Tak pozbędziesz się zapachu ryby z kuchni

Wigilia nie obejdzie się bez ryby. Zazwyczaj smażymy ją lub pieczemy. Smak dań jest obłędny, ale w naszej kuchni pojawia się problem. Jak usunąć zapach ryb? Śpieszymy z szybkim i skutecznym patentem.

mrożone pierogi
24.12.2024 09:07 Gotowanie mrożonych pierogów krok po kroku. Nie ma mowy, że coś się nie uda

W święta za późno już na porady, jak przygotowywać pierogi zawczasu. Ale odpowiednie mrożenie produktów to dopiero połowa sukcesu. Druga to odpowiednio je przygotować przed podaniem. Tu trzeba starać się uniknąć kilku błędów.

barszcz wigilijny
21.12.2024 22:00 Tak uratujesz wigilijny barszcz. Szybko odzyska piękny, rubinowy kolor

Barszcz czerwony powinien mieć intensywny, rubinowy kolor. Niestety wystarczy chwila, a zupa przestanie tak wyglądać. Wszystko przez podstawowy błąd. Jest jednak prosty sposób, by wigilijne danie było takie, jak powinno. 

Cebula z wbitymi widelcami
21.12.2024 18:30 Wbij 2 widelce w cebulę. Ten patent wymyślił jakiś geniusz

Krojenie cebuli w drobną kosteczkę nie idzie ci najlepiej? W ogóle się tym nie przejmuj. Poznaj nietypowy, ale skuteczny patent od influencerki kulinarnej Anny Zyśk, a już nigdy ta czynność nie przysporzy ci problemów. Wystarczą dwa widelce i ostry nóż.

rosół
21.12.2024 17:23 Wsyp do rosołu świąteczną przyprawę. Podkręci smak, rozgrzeje i wesprze układ trawienny

Rosół lubi wielu z nas. Teraz ta wyborna zupa może być jeszcze smaczniejsza i bardziej nas rozgrzać. Taki efekt zapewnia świąteczna przyprawa. Podpowiadamy, czym najlepiej doprawić rosół, by był pyszny i zdrowy. 

pierogi
21.12.2024 14:30 Nie ma lepszego sposobu na mrożenie pierogów. Trik na medal

Zawsze lubiłam ułatwić sobie gotowanie. Szczególnie robię to przed Wigilią i Bożym Narodzeniem, by w tak ważnych dniach spędzić jak najmniej czasu w kuchni. Pierogi z kapustą i grzybami przygotowuję więc wcześniej. Stosuję tutaj prosty trik, dzięki któremu wigilijna potrawa smakuje tak, jakbym zrobiła je tego samego dnia.

patera
21.12.2024 10:38 Sprawdź czy nie masz tego w domu. Jest warte fortunę

Sprzęty kuchenne PRL-u miały w sobie to coś. Ciekawy design, staranne wykonanie, które do dziś jest cenione. Świadczą o tym ceny takich sprzętów, które są wciąż wystawiane w sieci. Ile kosztuje patera z PRL-u? Trzeba za nią zapłacić majątek. 

barszcz czerwony
20.12.2024 18:36 Pokazała, jak zrobić świąteczny barszcz bez zakwasu. Ten przepis przyda się każdej gospodyni

Barszcz czerwony jest jedną z tradycyjnych wigilijnych potraw. Zwykle robimy go na zakwasie. Jednak przepis na barszcz bez zakwasu też zapewnia wspaniały efekt. Barszcz czerwony wyjdzie pyszny jak nigdy dotąd. Piękny kolor przykuje wzrok podczas wieczerzy wigilijnej. 

folia aluminiowa
20.12.2024 12:08 Weź folię aluminiową i wrzuć do wrzątku. Ten patent przyda się zwłaszcza przed świętami

W wielu polskich domach trwają gorączkowe przygotowania do świąt Bożego Narodzenia. Chcemy, by wszystko było dopięte na ostatni guzik i zrobione na błysk. W tym pomoże patent blogerki kulinarnej Ani Zyśk. Przyda się on w każdej kuchni i zrobi wrażenie na wigilijnym stole. 

Smażenie ryby
19.12.2024 16:52 Moja babcia zawsze kładła koło kuchenki podczas smażenia ryb. Wchłania cały zapach, cudowny trik na święta

Jest kilka domowych sposobów, by pozbyć się nieprzyjemnych zapachów z kuchni. Niektóre działają po fakcie, inne warto zastosować już podczas gotowania. Pomocne będą zwłaszcza przy inwazyjnych zapachach, takich jak smażenie ryby.