Gołąbki to jedno z ulubionych w Polsce tradycyjnych dań. Choć sią proste w przygotowaniu, kilka etapów bywa pracochłonnych. Na szczęście są sposoby, by sobie tę pracę uprościć. Jeden trik pomaga zmiękczyć liście bez większego wysiłku.
Szukasz ciekawych przepisów, które wiadomo, że przyniosą pyszny efekt? W takim razie książka Henryki Tuszyńskiej „Moje sprawdzone przepisy. Pyszna kuchnia na co dzień i na imprezy” jest właśnie dla ciebie. Znajdziesz tam wielokrotnie wypróbowane przepisy dosłownie na każdą okazję.
Odkąd mam ten przepis, bardzo rzadko wracam do zupy szczawiowej. Ta jest znacznie smaczniejsza, a potrzebny składnik jest dostępny przez cały rok. Zrób ją moim sposobem, a nie zawiedziesz się. Przygotowanie nie trwa dłużej niż 30 minut.
Żurek i biały barszcz zwykle trafiają na wielkanocne stoły. Jednak warto podać też zupę, która jest już nieco zapomniana. Robiona na zakwasie i pełna aromatycznego mięsa oraz borowików, będzie smakować w Wielkanoc.
Każda dobra gospodyni wie, że nakrywanie do stołu jest równie ważne jak potrawy, które serwujemy. Jak nakryć do stołu, żeby smakowało lepiej? O tym pisano już setki lat temu.
Nie przeoczcie sezonu grzybowego! To nie falstart tekstu przygotowanego na jesień ale przypomnienie, że budząca się wiosna przynosi swoje własne, warte uwagi dary lasu. W tym sezonie na spacery chodzimy, by zbierać między innymi smardze.
Czy wiesz co się stanie, gdy zamoczysz jajka w wodzie i obtoczysz w ryżu? Warto sprawdzić, bo efekt jest znakomity. Przyda się w sam raz na Wielkanoc. Dlatego nie czekaj i działaj.
Pasta jajeczna to przepis na udane śniadanie. Zrób ją z przepisu, o który proszą mnie znajomi, a będzie bardzo smacznie. Dodatek w postaci ryby doda nie tylko smaku, ale i sytości. Smakuje wyśmienicie.
Nadchodzą nowe przepisy dotyczące informacji na etykietach miodu. Stowarzyszenie producentów tej płynnej pyszności rozwiewają mity na jej temat. Okazuje się, że o jakość miodu dbają między innymi supernowoczesne algorytmy.
W wielu domach nie ma Świąt Wielkanocnych bez żurku lub barszczu z białą kiełbasą. Gospodynie, które przygotowują ją co roku z pewnością mają swoje sposoby, by taka kiełbasa nie pękała podczas gotowania. Wszyscy inni zachodzą jednak w głowę: jak one to robią? Okazuje się, że sposób jest całkiem prosty.
Zbliżająca się Wielkanoc to czas przygotowań w domach, a co za tym idzie, także w sieciach handlowych. Te ostatnie kuszą nas promocjami, a tegoroczna wojna cenowa sieci może wyjść na dobre konsumentom cierpliwie szukającym okazji. Lidl zagrał właśnie kartą, którą trudno będzie przebić.
To nie kraszanki ani sztucznie barwione podróbki. Te jajka o niezwykłej barwie nie służą tylko do przyciągania wzroku. Można je jeść, i to ze smakiem.
Jedzenie w szpitalu przeważnie pozostawia wiele do życzenia. Dużo tłuszczu, zbyt mało białka i posiłki, którym brak urozmaicenia. To często kulinarna rzeczywistość, na którą skarży się wielu pacjentów. Jednak jest szpital, w którym karmią, że aż ciężko uwierzyć własnym oczom.
Kotlety mielone są daniem, które często przyrządzamy na obiad. Dzięki tej sztuczce staną się cudownie soczyste i mięciutkie w środku. Do tego chrupiąca skórka i obiad, za którym przepadają smakosze, raz- dwa jest gotowy.
Na przygotowanej przez wydawnictwo Bloomberg liście 500 najbogatszych ludzi na świecie znalazł się polski akcent. Wśród miliarderów znalazł się Polak. Nie jest to jednak jedna z tych osób, o których myślimy jako o najbogatszych w naszym kraju.
Siostra Anastazja Pustelnik, najbardziej znana gotująca zakonnica w Polsce, jest ekspertką od kuchni świątecznej. Na Wielkanoc proponuje przygotowanie baranka z ciasta, który może zająć honorowe miejsce na stole i cieszyć oczy domowników i świątecznych gości.
Sprawdź przepis na zupę, która może zastąpić żurek. Nie musisz przygotowywać żadnych zakwasów, bo robi się ją od ręki. Co istotniejsze smakuje znakomicie. Z tą zupą twoje święta będą udane.
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć faszerowanych jajek. To najlepszy wybór na święta. Smak spodoba się całej twojej rodzinie. Przepis jest banalnie prosty, o czym przekonasz się już za chwilę.
Mamy sprawdzony sposób na to, by masa na placki ziemniaczane nie ciemniała. Wystarczy prosta czynność, a placki będą miały apetyczny kolor. Tę metodę z powodzeniem stosują najlepsi kucharze. Dlatego wykorzystaj ją w swojej kuchni.
„Kuchnia włoska… nie istnieje” – przekonuje na samym początku swojej książki kucharskiej Emiliano Castagna, Włoch z urodzenia, a warszawiak z wyboru. W książce kucharskiej „Mieszu, mieszu” pokazuje więc, jak mieszać składniki, które kojarzymy z Włochami, by stworzyć dania nie ogólnowłoskie, ale autentyczną kuchnię jednego z dwudziestu regionów kraju.
Samoobsługowe kasy wydają się dobrym rozwiązaniem dla wszystkich: sieć oszczędza pieniądze, bo może zatrudniać mniej pracowników. A klienci – czas, bo więcej kas na mniejszej powierzchni rozładowuje kolejki. Jest jednak pewna niedoskonałośś, którą sieć planuje usprawnić.
Jeżeli pijesz kawę, koniecznie dowiedz się, z jakim dodatkiem nie powinnaś jej pić. Wielu wciąż go używa, a w jego składzie znajduje się sama chemia. Lepiej zastąpić go czymś znacznie zdrowszym. Od teraz będziesz piła najlepszą i najzdrowszą kawę.
Koniecznie wypróbuj surówkę z tego przepisu. Pasuje do każdego dania, a smak jest po prostu idealny. Robi się ją w mniej niż 10 minut. Będzie smakowała całej rodzinie. Wystarczy, że masz seler i jeden owoc.
Jeżeli raz spróbujesz mięsa z tego przepisu, nigdy nie sięgniesz po sklepową konserwę. Z tym przepisem zrobisz znacznie lepszą domową konserwę. Przepis jest banalnie prosty, a potrzebne składniki nie są drogie. Zadowoli każdego smakosza.
W niedzielę 3 marca o godzinie 20 TVN wyemituje pierwszy odcinek programu MasterChef Nastolatki. To zupełna nowość w ramówce stacji, jak i w Polsce. W jury zasiądą znane osobowości związani z gastronomią.
Ta domowej roboty przyprawa zamyka w sobie smak lubczyku. To jeden z ważnych dodatków, które zmieniają smak rosołu, a po który chętnie sięgały nasze babcie. Świeży lubczyk nie zawsze łatwo mieć pod ręką, a taka pasta jest sposobem na przechowanie go bez konserwantów.
Liście laurowe to nieodłączny składnik rosołu czy gulaszu, a także ważna pozycja medycyny ludowej. Ma jednak jeszcze jedną ważną funkcję, o której wykorzystywaniu często zapominamy.
Znana popularyzatorka zdrowego stylu życia przypomniała, że bułka bułce nierówna. Dziś, kiedy w każdym sklepie mamy do wyboru spośród mnóstwa odmian tego rodzaju pieczywa, warto zwrócić uwagę, które rzeczywiście warto wybierać.