Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Gotowanie

Gotowanie

liście kapusty
10.03.2024 11:28 Żaden garnek z wodą. Kapustę na gołąbki można sparzyć 100 razy szybciej

Gołąbki to jedno z ulubionych w Polsce tradycyjnych dań. Choć sią proste w przygotowaniu, kilka etapów bywa pracochłonnych. Na szczęście są sposoby, by sobie tę pracę uprościć. Jeden trik pomaga zmiękczyć liście bez większego wysiłku.

przepisy
09.03.2024 11:47 Z tą książką będziesz gotowa na każdą okazję. „Moje sprawdzone przepisy” Henryki Tuszyńskiej

Szukasz ciekawych przepisów, które wiadomo, że przyniosą pyszny efekt? W takim razie książka Henryki Tuszyńskiej „Moje sprawdzone przepisy. Pyszna kuchnia na co dzień i na imprezy” jest właśnie dla ciebie. Znajdziesz tam wielokrotnie wypróbowane przepisy dosłownie na każdą okazję.

zupa szpinakowa
09.03.2024 10:41 Wolę tę zupę nawet od szczawiowej. Jest bardzo zdrowa, zrobisz ją w 30 minut

Odkąd mam ten przepis, bardzo rzadko wracam do zupy szczawiowej. Ta jest znacznie smaczniejsza, a potrzebny składnik jest dostępny przez cały rok. Zrób ją moim sposobem, a nie zawiedziesz się. Przygotowanie nie trwa dłużej niż 30 minut.

Zalewajka na Wielkanoc
09.03.2024 08:41 Nie żurek, nie biały barszcz. Ta zupa króluje u mnie na Wielkanoc, mało kto o niej pamięta

Żurek i biały barszcz zwykle trafiają na wielkanocne stoły. Jednak warto podać też zupę, która jest już  nieco zapomniana. Robiona na zakwasie i pełna aromatycznego mięsa oraz borowików, będzie smakować w Wielkanoc.

składanie serwetki
08.03.2024 19:29 Nie wiesz, jak złożyć serwetki przy świątecznym stole? Pierwsze porady na ten temat mają setki lat

Każda dobra gospodyni wie, że nakrywanie do stołu jest równie ważne jak potrawy, które serwujemy. Jak nakryć do stołu, żeby smakowało lepiej? O tym pisano już setki lat temu.

smardze
08.03.2024 19:26 W lasach już sypie grzybami. Polacy oszaleli na ich punkcie, mają niezwykłe walory

Nie przeoczcie sezonu grzybowego! To nie falstart tekstu przygotowanego na jesień ale przypomnienie, że budząca się wiosna przynosi swoje własne, warte uwagi dary lasu. W tym sezonie na spacery chodzimy, by zbierać między innymi smardze.

jajka w ryżu
08.03.2024 13:18 Zamocz jajka w wodzie i obtocz w ryżu, ten patent to rewelacja. Żałuję, że nie znałam go wcześniej

Czy wiesz co się stanie, gdy zamoczysz jajka w wodzie i obtoczysz w ryżu? Warto sprawdzić, bo efekt jest znakomity. Przyda się w sam raz na Wielkanoc. Dlatego nie czekaj i działaj.

pasta jajeczna
07.03.2024 20:00 Łączę ugotowane jajka z tą rybą i mam najlepszą pastę do kanapek. Znajomi błagają o przepis

Pasta jajeczna to przepis na udane śniadanie. Zrób ją z przepisu, o który proszą mnie znajomi, a będzie bardzo smacznie. Dodatek w postaci ryby doda nie tylko smaku, ale i sytości. Smakuje wyśmienicie. 

słoiki miodu
07.03.2024 19:45 Biały cukier w miodzie? Sztuczna inteligencja sprawdza autentyczność produktu

Nadchodzą nowe przepisy dotyczące informacji na etykietach miodu. Stowarzyszenie producentów tej płynnej pyszności rozwiewają mity na jej temat. Okazuje się, że o jakość miodu dbają między innymi supernowoczesne algorytmy.

biała kiełbasa w garnku
07.03.2024 19:33 Co robić, żeby białą kiełbasa nie pękała podczas gotowania? Wystarczy 1 trick

W wielu domach nie ma Świąt Wielkanocnych bez żurku lub barszczu z białą kiełbasą. Gospodynie, które przygotowują ją co roku z pewnością mają swoje sposoby, by taka kiełbasa nie pękała podczas gotowania. Wszyscy inni zachodzą jednak w głowę: jak one to robią? Okazuje się, że sposób jest całkiem prosty.

lidl
07.03.2024 17:30 Lidl obniżył cenę kultowego produktu. Tak tanio jeszcze nie było

Zbliżająca się Wielkanoc to czas przygotowań w domach, a co za tym idzie, także w sieciach handlowych. Te ostatnie kuszą nas promocjami, a tegoroczna wojna cenowa sieci może wyjść na dobre konsumentom cierpliwie szukającym okazji. Lidl zagrał właśnie kartą, którą trudno będzie przebić.

jajka w buraczkach
07.03.2024 16:40 Co roku na Wielkanoc podaję jajka w różowej marynacie. Są hitem w moim domu

To nie kraszanki ani sztucznie barwione podróbki. Te jajka o niezwykłej barwie nie służą tylko do przyciągania wzroku. Można je jeść, i to ze smakiem.

jedzenie w szpitalu
07.03.2024 12:33 To nie jest jedzenie z restauracji. Tak karmią w polskim szpitalu, ciężko uwierzyć własnym oczom

Jedzenie w szpitalu przeważnie pozostawia wiele do życzenia. Dużo tłuszczu, zbyt mało białka i posiłki, którym brak urozmaicenia. To często kulinarna rzeczywistość, na którą skarży się wielu pacjentów. Jednak jest szpital, w którym karmią, że aż ciężko uwierzyć własnym oczom.

kotlety mielone
07.03.2024 10:06 To najlepszy sposób na kotlety mielone. Z jedną sztuczką wychodzą cudownie soczyste

Kotlety mielone są daniem, które często przyrządzamy na obiad. Dzięki tej sztuczce staną się cudownie soczyste i mięciutkie w środku. Do tego chrupiąca skórka i obiad, za którym przepadają smakosze, raz- dwa jest gotowy. 

Elon musk i Dino
06.03.2024 12:17 Właściciel supermarketów Dino jedynym Polakiem na liście najbogatszych ludzi świata. Razem z Elonem Muskiem

Na przygotowanej przez wydawnictwo Bloomberg liście 500 najbogatszych ludzi na świecie znalazł się polski akcent. Wśród miliarderów znalazł się Polak. Nie jest to jednak jedna z tych osób, o których myślimy jako o najbogatszych w naszym kraju.

baranek siostry Anastazji
06.03.2024 10:17 Kudłaty baranek z ciasta od siostry Anastazji będzie ozdobą wielkanocnego stołu

Siostra Anastazja Pustelnik, najbardziej znana gotująca zakonnica w Polsce, jest ekspertką od kuchni świątecznej. Na Wielkanoc proponuje przygotowanie baranka z ciasta, który może zająć honorowe miejsce na stole i cieszyć oczy domowników i świątecznych gości.

żurek
05.03.2024 18:24 Zwykły żurek może się schować. W tym roku na Wielkanoc zrobię taką zupę, jest gotowa w 30 minut

Sprawdź przepis na zupę, która może zastąpić żurek. Nie musisz przygotowywać żadnych zakwasów, bo robi się ją od ręki. Co istotniejsze smakuje znakomicie. Z tą zupą twoje święta będą udane.

jajka faszerowane
05.03.2024 16:04 To najlepszy przepis na jajka faszerowane, w tym roku podam je na Wielkanoc. Jeden dodatek zaskoczy każdego

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć faszerowanych jajek. To najlepszy wybór na święta. Smak spodoba się całej twojej rodzinie. Przepis jest banalnie prosty, o czym przekonasz się już za chwilę. 

masa
05.03.2024 13:22 Wystarczy 1 czynność, a placki ziemniaczane nie ściemnieją. Tak robią najlepsi kucharze

Mamy sprawdzony sposób na to, by masa na placki ziemniaczane nie ciemniała. Wystarczy prosta czynność, a placki będą miały apetyczny kolor. Tę metodę z powodzeniem stosują najlepsi kucharze. Dlatego wykorzystaj ją w swojej kuchni. 

Emiliano Castagna
04.03.2024 15:08 Rodowity Włoch pokazał nam przepis na tę przekąskę. Niezwykłe, jak przyrządza białą kiełbasę

„Kuchnia włoska… nie istnieje” – przekonuje na samym początku swojej książki kucharskiej Emiliano Castagna, Włoch z urodzenia, a warszawiak z wyboru. W książce kucharskiej „Mieszu, mieszu” pokazuje więc, jak mieszać składniki, które kojarzymy z Włochami, by stworzyć dania nie ogólnowłoskie, ale autentyczną kuchnię jednego z dwudziestu regionów kraju.

żabka
04.03.2024 13:16 Żabka szykuje małą rewolucję w sklepach. Jeśli korzystasz z kas samoobsługowych, zauważysz to natychmiast

Samoobsługowe kasy wydają się dobrym rozwiązaniem dla wszystkich: sieć oszczędza pieniądze, bo może zatrudniać mniej pracowników. A klienci – czas, bo więcej kas na mniejszej powierzchni rozładowuje kolejki. Jest jednak pewna niedoskonałośś, którą sieć planuje usprawnić.

kawa
04.03.2024 12:19 Zdecydowanie najgorszy dodatek do kawy, a Polacy wciąż go używają. To “sama chemia”

Jeżeli pijesz kawę, koniecznie dowiedz się, z jakim dodatkiem nie powinnaś jej pić. Wielu wciąż go używa, a w jego składzie znajduje się sama chemia. Lepiej zastąpić go czymś znacznie zdrowszym. Od teraz będziesz piła najlepszą i najzdrowszą kawę.

seler
04.03.2024 09:03 Ta surówka z selera jest lepsza niż z restauracji. Zamiast klasycznego jabłka dodaję do niej inny owoc

Koniecznie wypróbuj surówkę z tego przepisu. Pasuje do każdego dania, a smak jest po prostu idealny. Robi się ją w mniej niż 10 minut. Będzie smakowała całej rodzinie. Wystarczy, że masz seler i jeden owoc. 

mięso w słoikach
03.03.2024 19:43 Pakuję mięso do słoików i gotuję w wielkim garze. Ten przysmak nie ma sobie równych

Jeżeli raz spróbujesz mięsa z tego przepisu, nigdy nie sięgniesz po sklepową konserwę. Z tym przepisem zrobisz znacznie lepszą domową konserwę. Przepis jest banalnie prosty, a potrzebne składniki nie są drogie. Zadowoli każdego smakosza. 

logo stacji TVN
03.03.2024 18:35 Miliony Polaków dziś włączą TVN. Takiego programu jeszcze nie było

W niedzielę 3 marca o godzinie 20 TVN wyemituje pierwszy odcinek programu MasterChef Nastolatki. To zupełna nowość w ramówce stacji, jak i w Polsce. W jury zasiądą znane osobowości związani z gastronomią. 

pesto z lubczyku
03.03.2024 12:17 W moim niedzielnym rosole nie może zabraknąć tej przyprawy. Robię ją sam, bez chemii i bez konserwantów

Ta domowej roboty przyprawa zamyka w sobie smak lubczyku. To jeden z ważnych dodatków, które zmieniają smak rosołu, a po który chętnie sięgały nasze babcie. Świeży lubczyk nie zawsze łatwo mieć pod ręką, a taka pasta jest sposobem na przechowanie go bez konserwantów.

liście laurowe
02.03.2024 18:08 Włóż do niej liście laurowe. Pozbędziesz się irytującego kuchennego problemu

Liście laurowe to nieodłączny składnik rosołu czy gulaszu, a także ważna pozycja medycyny ludowej. Ma jednak jeszcze jedną ważną funkcję, o której wykorzystywaniu często zapominamy.

bosacka i bułki
02.03.2024 17:33 Łatwo dostępna i bogata w składniki odżywcze. Bosacka wskazała „królową bułek”

Znana popularyzatorka zdrowego stylu życia przypomniała, że bułka bułce nierówna. Dziś, kiedy w każdym sklepie mamy do wyboru spośród mnóstwa odmian tego rodzaju pieczywa, warto zwrócić uwagę, które rzeczywiście warto wybierać.