Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Gotowanie

Gotowanie

kiełkujące ziemniaki
08.09.2024 21:00 Wrzucam do kartofli, przestają kiełkować. Patent stosują wszyscy sąsiedzi

Ziemniaki to podstawa polskiej kuchni. Dlatego też w większości domów przechowujemy je w dużych, czasem wręcz hurtowych ilościach. Pytanie, jak wydłużyć czas, kiedy można bezkarnie zużywać te zasoby.

czosnek
08.09.2024 19:02 Weź czosnek i zakrętkę. Szkoda, że wcześniej nie znałam tego triku

Trudno się obyć w kuchni bez czosnku. Nadaje on smaku i aromatu rozmaitym potrawom. Jednak obieranie ząbków bywa kłopotliwe. Jak obierać czosnek? Jest na to sprawdzony trik. Warto wypróbować go w swojej kuchni.

gulasz
08.09.2024 18:10 Kucharka z baru mlecznego zdradziła mi, jak uratować tłusty gulasz. Nie ma nic prostszego

Gulasz wyszedł ci za tłusty? Nie przejmuj się. Dzięki tej metodzie uratujesz go i już nikt nie będzie narzekał. Sprawdź, jak to zrobić. 

Miód i pszczelarz
07.09.2024 18:35 Kuchenna szafka to najgorsze miejsce do trzymania miodu. Pszczelarz wyjawia dlaczego

Miód jest bez żadnych wątpliwości moim ulubionym dodatkiem do herbaty, kawy czy wody z cytryną. I choć wiem, że w wysokiej temperaturze jego prozdrowotne właściwości znikają, to zostaje przynajmniej jego smak - który uwielbiam.Niedawno pochyliłem się nad tematem przechowywania miodu i okazało się, że całe życie źle to robiłem. Mój błąd, i jak sądzę setek tysięcy innych Polaków, wytknął Pszczelarz z Wąchocka. Popularny twórca internetowy na pszczelarstwie zjadł zęby, dlatego ufam jego ocenie. Kuchenna szafka to jedno z najgorszych miejsc do trzymania słoika z tym pysznym i zdrowym produktem.

Piekarnik
07.09.2024 16:05 Niemal nikt nie zna tego triku z piekarnikiem. Domownicy będą w szoku

Każdy piekarnik łatwo się brudzi. Nie każdy jednak trudno się czyści. Nowe modele są wyposażone w funkcje wypalania brudu, który wystarczy zebrać mokrym ręcznikiem kuchennym. Nie każdy może się jednak cieszyć nowoczesnymi rozwiązaniami.Jeśli tak jak ja, masz piekarnik starszej daty, poniższy patent przypadnie ci do gustu. Znacząco ułatwia sprzątanie, a także oszczędza mnóstwo czasu.

suszone grzyby
07.09.2024 09:58 Największy błąd podczas suszenia grzybów. Nie zdziw się, jak spleśnieją

Wrzesień sprzyja grzybobraniu. Grzybiarze chętnie ruszają do lasów i szukają smacznych okazów, które potem można suszyć. Jednak, jak suszyć grzyby, by nie pleśniały? Podpowiadamy, jakich błędów unikać podczas suszenia grzybów.

Faszerowana papryka
06.09.2024 18:44 Paprykę kroję w pół i nadziewam mięsem. Ten farsz wygrywa wszystkie nagrody świata

Faszerowana papryka to składnik jednego z moich ulubionych obiadów. Obok zawsze muszą znaleźć się chrupiące domowe frytki, a także sałatka grecka. Taki zestaw to gwarancja, że z mojego obiadu nikt od stołu głodny nie odejdzie.

Pokrojona dynia
06.09.2024 17:21 Dynię pokrój w kostkę i zasyp solą. Zimą podziękujesz mi za ten przepis

Powoli zaczyna się sezon na dynię, którą osobiście uwielbiam. Najróżniejsze zupy, gulasze czy zapiekanki z tym warzywem smakują mi wybornie — szczególnie jesienią. Ciepło patrzę również na popularną kawę o smaku dyni z korzennymi przyprawami, która idealnie rozgrzewa w chłodne, jesienne poranki.W tym roku postanowiłem wykorzystać obecność tego produktu na straganach w inny sposób i zdecydowałem się sporządzić ketchup. Decyzja okazała się strzałem w dziesiątkę i uważam nawet, że taki sos jest lepszy niż ten na bazie pomidorów.

Konferencja gastronomii 2024
06.09.2024 13:48 Najbardziej merytoryczna konferencja gastronomii. 9 października 2024 - Fabryka Porcelany, Katowice

Branża gastronomiczna nigdy nie stoi w miejscu – a Ty? Czy jesteś gotowy na rewolucję, która podniesie Twoją restaurację na wyższy poziom? Przyjdź na Wielką Konferencję Gastronomiczną 2024 i dowiedz się, jak przewodzić zmianom w dynamicznym świecie gastronomii!

kiszonki
06.09.2024 11:42 Wszyscy robią ogórki na zimę, a o tych kiszonkach zapomniano. Są pyszne i zdrowe

Ruszył sezon na kiszonki, a to oznacza, że praca wre w kuchniach wielu smakoszy. Warto oprócz ogórków kiszonych, zamknąć w słoikach zupełnie inne warzywo. Na zimę będzie jak znalazł. 

ziemniaki
06.09.2024 08:56 Wrzucam do ziemniaków na zimę i mam problem z głowy. Też zaczniesz tak robić

Dobre ziemniaki zawsze przydadzą się na zimę. Jednak zdarza się, że kiełkują. Jak przechowywać ziemniaki, by temu zapobiec? Jest na to sprawdzony sposób. 

gotowanie makaronu
06.09.2024 06:00 Płuczesz makaron po ugotowaniu? Największy błąd, dużo za niego zapłacisz

Gotowanie makaronu wydaje się proste, ale nawet najbardziej doświadczony kucharz może to zepsuć. Wyjaśnijmy raz na zawsze, czy makaron można płukać, czy nie. Przeczytaj i dowiedz się jak robić to dobrze.

Ryż w torebce plastikowej
05.09.2024 21:00 Polacy nie wiedzą, gdzie wyrzucać woreczek po ryżu i na okrągło popełniają ten błąd

Nasze kuchnie stały się jeszcze bardziej pełne niespodzianek odkąd przepisy, a także zwykła przyzwoitość, nakazują nam sortować śmieci. Kierunek słuszny, ale droga wyboista. Nieraz przyłapujemy się na domysłach, który odpadek należy do jakiej kategorii odpadów

muszki owocówki
04.09.2024 14:00 Przetnij na pół i połóż między owocami. Muszki wyniosą się z kuchni raz-dwa

Małe, uciążliwe stworzenia, które gromadzą się na owocach, to zmora naszych kuchni. Na szczęście są na nie sposoby. I choć zapobiegać lepiej niż leczyć, da się też pozbyć muszek owocówek. Poniżej zdradzamy jak.

dżem z gruszek
02.09.2024 18:31 Mało kto robi dżem z tych owoców. Jest idealny do ciast, racuchów i naleśników

Jesień wciąż sprzyja robieniu przetworów. O tej porze roku dojrzewają gruszki, które możemy przerobić na aromatyczny dżem. Będzie on idealny do ciast, naleśników, słodkich placuszków i racuchów. Dodatek uwielbianej przyprawy nadaje mu wyjątkowego aromatu.

owsianka z borówkami
02.09.2024 08:23 Przestań robić z nich owsiankę. Te płatki owsiane to najgorszy wybór

Sklepy oferują nam zazwyczaj dwa, a czasem trzy rodzaje płatków owsianych. Wyglądają one prawie identycznie. Jednak poza wyglądem są między nimi różnice, na które warto zwrócić uwagę.

robienie zakupów
02.09.2024 07:00 Eksperci alarmują, inflacja zajrzy nam do portfeli. „Ceny w sklepach dalej będą szły do góry"

Jest drogo, a będzie jeszcze drożej. Niemiłe niespodzianki czekają nas już po wakacjach. Więcej wydamy na artykuły spożywcze. To niestety dopiero początek podwyżek. Inflacja w przyszłym roku sięgnie zenitu. 

Pierogi leniwe
02.09.2024 06:00 Gdy nie mam czasu i pomysłów, robię ten obiad z 3 składników. Rodzina jest zachwycona

Ugotowanie obiadu gdy nie ma się pomysłów ani czasu nie należy do prostych zadań. Zmagam się z tym problemem regularnie, dlatego zawsze w zanadrzu mam kilka przepisów, które ratują mnie z opresji.Jednym z nich jest banalny obiad z 3 składników, za którym moja rodzina szaleje. Niżej zdradzę wam jak się za niego zabrać, ale od razu uprzedzam - zrobicie raz i wasi bliscy już zawsze będą chcieli go jeść.

sałatka z fasolki szparagowej
01.09.2024 18:54 Żadna bułka tarta, żadne masełko. Najlepszy sposób na fasolkę szparagową to sałatka na zimno

Fasolka szparagowa najlepiej smakuje latem. Zwykle podajemy ją na gorąco polaną masełkiem i bułką tartą. Jednak warto przyrządzić sałatkę z fasolki szparagowej na zimno. W takim wydaniu zachwyci wszystkich. 

Pomidory
31.08.2024 22:00 Weź pomidorki i włóż je między 2 talerze. Szkoda, że nikt nie pokazał mi tej sztuczki wcześniej

Pomidory to nieodzowny produkt w wielu potrawach — kładziemy je nawet na najzwyklejsze kanapki. Śmiało można więc stwierdzić, że warzywo to jadamy niemal codziennie. Największą przeszkodą, która powstrzymuje nas od kupowania pomidorków koktajlowych, jest niewygodny sposób krojenia. Malutkie owoce (tak, pomidory to tak naprawdę owoce) są mało przyjemne w obróbce, właśnie przez ich wielkość. Znam jednak sposób, dzięki któremu ta czynność będzie przyjemna, a nawet łatwiejsza do wykonania niż przy dużych gatunkach.

rosół
31.08.2024 16:32 Dodajesz koperek do rosołu? 1 błąd i danie natychmiast traci wygląd i smak

Rosół jest niekwestionowanym królem polskich zup. Każdy, kto zajmuje się kuchnią ma swój patent na ugotowanie tej smacznej zupy. Jednak, gdy do rosołu dodajmy koperek, musimy pamiętać o ważnej zasadzie. Inaczej rosół będzie do niczego.

dynia
29.08.2024 08:40 Weź dynię, galaretkę i jabłka. Słodkie przetwory nie mają sobie równych

Doskonały dżem na zimę przygotujesz z dyni. Składnik, choć zaskakujący w tym wydaniu będzie bardzo smaczny. Poznaj przepis na dżem z dyni i zaskocz rodzinę. Spodoba im się tak bardzo, że będziesz musiała przyrządzać go co roku. 

Budyń
29.08.2024 06:01 40 lat temu dzieci wsuwały go łyżkami. Przysmak z PRL najlepiej smakował z tym sokiem

Budyń to jeden z tych deserów, który na stałe wpisały się w kulinarną tradycję wielu polskich domów. Przyjemnie kremowe, delikatne i aromatyczne, stanowił idealną słodką przekąskę dla dzieci i dorosłych.Choć w dzisiejszych czasach wybór deserów w sklepach jest ogromny, wielu z nas z nostalgią wspomina smak domowego budyniu, który babcie i mamy przygotowywały z kilku prostych składników. Szczególnie zapadał w pamięć budyń z syropem malinowym, który dodawał mu wyrazistości i doskonale podkreślał jego aksamitną konsystencję.

jajko
28.08.2024 16:45 Wbij jajko na talerz, nakłuj nożem żółtko. Wiele bym dał, aby poznać ten patent wcześniej

Jajka można zrobić na setki różnych sposobów. Osobiście uważam, że najlepiej smakują sadzone, których białko jest chrupiące, a żółtko rozlewające. Niektórzy wolą jednak lżejszą wersję, w której cały produkt jest równomiernie ścięty.Istnieje bardzo prosty trik, dzięki któremu sadzone jajka zawsze wychodzą perfekcyjnie. Wiele bym zrobił, żeby ten trick wpadł w moje ręce wcześniej. Niżej zdradzam wszystkie szczegóły.

zupa cygańska
27.08.2024 11:45 Ta zupa jest tak dobra, że mogłaby zdobyć Oskara. Najchętniej jadłbym ją codziennie

Na dzisiejszy obiad doskonale sprawdzi się dość nietypowa zupa. Choć nie jest tak popularna, jak pomidorowa czy ogórkowa, w niczym nie ustępuje im smakiem. Według samozwańczych krytyków jest od nich nawet lepsza. Poznaj łatwy przepis i ugotuj ją, a sprawdzisz, czy to prawda.

zabrudzony blender
27.08.2024 08:40 Blender po użyciu czyszczę w ten sposób. Wystarczy 15 sekund, chciałbym znać to wcześniej

Zabrudzony blender to prawdziwe utrapienia niejednej gospodyni. Istnieje jednak prosta sztuczka kuchenna, dzięki której wyczyszczenie go stanie się drobnostką. Poznaj sposób, a już nigdy nie będziesz zastanawiała się, jak wyczyścić blender. Zadziała zawsze i przy każdym typie urządzenia.

przecier z pomidorów
26.08.2024 21:00 Ten przepis na przecier z pomidorów dostałam od babci. Sklepowe nie mają do niego startu

Pomidory, które dojrzewają w letnim słońcu, są pyszne i dorodne. Jak wykorzystać je w kuchni? Od lat robię przecier z pomidorów, który wspaniale smakuje. Teraz każdemu polecam przepis babci, który warto wypróbować. 

sok
26.08.2024 19:54 Mało kto robi sok na zimę z tych owoców. W tym roku nastawię więcej niż jedną partię

Zatrzymaj smak owoców i witaminy na zimę. Wystarczy, że przygotujesz z nich sok z tego przepisu. Wystarczy jeden łyk, aby polubić smak tego doskonałego napoju. Nie zastanawiaj się dłużej, tylko czytaj dalej, a poznasz wszelkie szczegóły dotyczące przygotowań.