Przestań dodawać wyłącznie sól do ziemniaków. Produkt, który z pewnością masz w kuchni zdecydowanie ułatwi ci przygotowywanie obiadu. Ten trik jest totalnym hitem. Wystarczy, że dodasz go do garnka i w kuchni dzieje się magia.
Podajesz kotlety schabowe na niedzielny obiad? Warto zobaczyć, jak przyrządza je uwielbiany kucharz Remigiusz Rączka. Ma on prosty patent, który sprawia, że wychodzą idealnie kruche i soczyste. Wiele osób pomija tą czynność, a jest kluczowa.
Liście laurowe mają zastosowanie także poza kuchnią. Poznaj sposób, dzięki któremu za pomocą przyprawy rozwiążesz uciążliwy problem. Dotyczy on wielu gospodarstw domowych i może wystąpić także u ciebie, dlatego zadziałaj prewencyjnie, a nie narazisz się na straty.
Rosół rozgrzewa i smakuje jak żadna inna zupa. Pełen mięsa i warzyw od pokoleń podbija podniebienia Polaków. Jednak pewien popularny składnik psuje wszystko. Dlatego powinniśmy zrezygnować z dodawania go do rosołu.
Krupnik jest tradycyjnym daniem, które możemy ugotować na wiele sposobów. Moim faworytem jest jednak zupa, którą znalazłam w zeszycie z przepisami mojej babci. Krupnik według jej przepisu gotuję już od lat. Nie zamienię go na żaden inny. Zupa smakuje obłędnie.
Czy to, że jajka łatwo się psują, to fakt czy mit? A jeśli fakt, jak wydłużyć ich żywotność? Wreszcie – czy lepiej trzymać jajka w lodówce, czy na blacie? To pytania, które zadajemy sobie często. Poszukajmy na nie odpowiedzi.
Niektóre gatunki ryb warto omijać szerokim łukiem. Chodzi zwłaszcza o te, które hodowane są w rozmaitych, przeważnie nie najlepszych warunkach. Niestety, należą przeważnie do najtańszych, a w naszych sklepach ich pełno.
Przewodnik kulinarny Taste Atlas opublikował ranking najgorszych dań świata. Pierwsze miejsce zajął szwedzki przysmak, czyli krwawe kluski, ale na liście znalazła się także jedna potrawa z Polski. Jakie polskie danie jest najgorsze i czy aby na pewno?
Nastał czas frytkownic beztłuszczowych. Ta nowinka kuchenna znajduje się już w wielu domach, a w kolejnych zagościć może niebawem. By pokazać, jak bardzo jest uniwersalna, prezentujemy placki ziemniaczane do przygotowania właśnie w niej.
Gołąbki zrobisz jeszcze szybciej. Poznaj sposób na gotowanie kapusty, a przyspieszysz proces przygotowania ulubionego dania. Zwykły garnek i kuchenka pójdzie w odstawkę. Jak więc gotować kapustę?
Skończyły ci się pomysły na obiad? Wypróbuj przepis na zapomnianą, lecz smaczną i tanią zupę. Kryje się w niej kawał historii i oczywiście wyśmienity smak. Na całe szczęście to obiadowe danie przygotujesz w łatwy i szybki sposób.
To uniwersalny dodatek, który praktycznie wszyscy mamy w domu. Jednak czy wiecie, co właściwie w nim jest? Teoretycznie powinien zawierać pomidory, ale nie zawsze tak to wygląda. Dietetyk Michał Wrzosek ostrzega przed tymi ketchupami.
Czy zastanawialiście się kiedyś, jaki jest najstarszy przepis na naleśniki? Warto wiedzieć, że pochodzi on aż z 1860 roku. Danie zrobione według tej receptury nie ma sobie równych. Naleśniki smakują zarówno na słodko, jak i podane w wytrawny sposób.
Są miliony kombinacji rosołów w zależności od dodanych składników. Większość daje pyszny efekt. Jednak jeśli chodzi o techniki, wiemy w miarę jednoznacznie jak należy gotować rosół. Tradycyjna metoda pokrywa się z naukowymi wyjaśnieniami.
Używamy jej praktycznie codziennie. Jednak nie zawsze potrafimy ją dobrze wyczyścić. Wyzwaniem jest przede wszystkim nieprzyjemny aromat cebuli i czosnku. Koniecznie sprawdźcie, jak się go pozbyć z deski do krojenia.
Ziemniaki to niezastąpiony składnik obiadu. Utrapieniem niejednej gospodyni jest jednak czas ich gotowania. Istnieje jednak sposób, aby przyspieszyć ich przygotowanie. Poznaj go, a obiad przyrządzisz zdecydowanie szybciej.
Rosół będzie smakował jeszcze lepiej. Podczas gotowania dodaj do zupy dwie przyprawy, a wywar zyska na smaku. Kiedy poznasz dodatki, będziesz dodawać je za każdym razem, bo ten smak uzależnia na zawsze.
Bigos to danie, które króluje od wieków na polskim stole. W styczniu, nie przez przypadek, obchodzimy Dzień Bigosu. Jest on nieodłącznym elementem świąt czy spotkań rodzinnych. Zimowym kulinarnym akcentem, który przygotowuje u siebie w domu także chef Andrea Camastra z nagrodzonej gwiazdką Michelin restauracji NUTA. Jak Włoch, który od przeszło dekady mieszka w Polsce zapatruje się tę klasyczną potrawę? W jaki sposób podałby bigos w swojej restauracji? Chef Camastra opowiada o swoim spojrzeniu na „potrawę przyrządzoną z resztek”.
Przyprawy mają zastosowanie nie tylko w kuchni. Jak się okazuje, jedną z tych powszechnie używanych można wykorzystać także w zupełnie innym celu. Jedna z nich położona na grzejniku rozwiąże kilka problemów, z którymi w sezonie grzewczym boryka się każdy z nas. Poznaj zastosowanie przyprawy, a sposób będziesz stosować non stop.
Smażenie, choć nie należy do najzdrowszych, jest najczęściej stosowanym sposobem obróbki termicznej wielu potraw. Nie trzeba jednak całkowicie rezygnować ze smażonych potraw. Wystarczy zmienić olej na zdrowszy tłuszcz, a twój organizm odczuje sporo ulgę.
Zupa pomidorowa jest jedną z najbardziej lubianych w Polsce. Teraz warto ją przyrządzić nieco inaczej niż zwykle. Warzywa trafiają do piekarnika, a wkrótce już zupa krem z pieczonych pomidorów zrobi wrażenie na każdym smakoszu.
Gotowanie ziemniaków wydaje się banalnie proste. Jednak to tylko pozory. Codziennie wielu z nas na własne życzenie, pozbawia ziemniaki cennych wartości odżywczych. Podpowiadamy, czego nigdy nie robić podczas gotowania tych warzyw.
Domowe środki czystości są nie tylko ekologiczne, ale i najbardziej skuteczne. Dzięki nim ścierki kuchenne odświeżymy w prosty sposób. Będą czyste jak nigdy dotąd i chętnie użyjemy ich w kuchni. Przepis na mieszankę do prania polecamy każdemu.
Jak dbać o sztućce, na których widoczne są zacieki? Warto sięgnąć po sprawdzony i skuteczny sposób. Dzięki niemu problem zniknie, jak ręką odjął. Sztućce będą lśniły, jak nigdy przedtem.
Poprawne mrożenie ziół i przypraw wymaga przestrzegania kilku zasad. Chodzi o to, by jak najlepiej przechować smak koperku i jego krewniaków. Najczęściej stosowane metody nie są do tego najlepsze.
Zbieranie szumowin z rosołu niektórym wydaje się oczywistą koniecznością. Ci ze zdziwieniem odkrywają więc, że nie wszyscy to robią. Jaka jest różnica między odszumionym a nieodszumionym rosołem i czy warto się dla niej poświęcać?
Co zrobić, by naleśniki wyszły puszyste jak nigdy dotąd? Jest na to prosty i sprawdzony sposób. Wystarczy wlać lubiany produkt do ciasta. Dzięki niemu naleśniki puszyste jak chmurka wkrótce trafią na nasz stół.
Makaron jest produktem, który często gości na naszych stołach. Najpierw go gotujemy i od razu pojawia się pytanie. Co zrobić z wodą po gotowaniu makaronu? Przyda się w naszym domu i sprawi, że dosłownie będzie kwitnąco.