Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Gotowanie

Gotowanie

lidl
07.03.2024 17:30 Lidl obniżył cenę kultowego produktu. Tak tanio jeszcze nie było

Zbliżająca się Wielkanoc to czas przygotowań w domach, a co za tym idzie, także w sieciach handlowych. Te ostatnie kuszą nas promocjami, a tegoroczna wojna cenowa sieci może wyjść na dobre konsumentom cierpliwie szukającym okazji. Lidl zagrał właśnie kartą, którą trudno będzie przebić.

jajka w buraczkach
07.03.2024 16:40 Co roku na Wielkanoc podaję jajka w różowej marynacie. Są hitem w moim domu

To nie kraszanki ani sztucznie barwione podróbki. Te jajka o niezwykłej barwie nie służą tylko do przyciągania wzroku. Można je jeść, i to ze smakiem.

jedzenie w szpitalu
07.03.2024 12:33 To nie jest jedzenie z restauracji. Tak karmią w polskim szpitalu, ciężko uwierzyć własnym oczom

Jedzenie w szpitalu przeważnie pozostawia wiele do życzenia. Dużo tłuszczu, zbyt mało białka i posiłki, którym brak urozmaicenia. To często kulinarna rzeczywistość, na którą skarży się wielu pacjentów. Jednak jest szpital, w którym karmią, że aż ciężko uwierzyć własnym oczom.

kotlety mielone
07.03.2024 10:06 To najlepszy sposób na kotlety mielone. Z jedną sztuczką wychodzą cudownie soczyste

Kotlety mielone są daniem, które często przyrządzamy na obiad. Dzięki tej sztuczce staną się cudownie soczyste i mięciutkie w środku. Do tego chrupiąca skórka i obiad, za którym przepadają smakosze, raz- dwa jest gotowy. 

Elon musk i Dino
06.03.2024 12:17 Właściciel supermarketów Dino jedynym Polakiem na liście najbogatszych ludzi świata. Razem z Elonem Muskiem

Na przygotowanej przez wydawnictwo Bloomberg liście 500 najbogatszych ludzi na świecie znalazł się polski akcent. Wśród miliarderów znalazł się Polak. Nie jest to jednak jedna z tych osób, o których myślimy jako o najbogatszych w naszym kraju.

baranek siostry Anastazji
06.03.2024 10:17 Kudłaty baranek z ciasta od siostry Anastazji będzie ozdobą wielkanocnego stołu

Siostra Anastazja Pustelnik, najbardziej znana gotująca zakonnica w Polsce, jest ekspertką od kuchni świątecznej. Na Wielkanoc proponuje przygotowanie baranka z ciasta, który może zająć honorowe miejsce na stole i cieszyć oczy domowników i świątecznych gości.

żurek
05.03.2024 18:24 Zwykły żurek może się schować. W tym roku na Wielkanoc zrobię taką zupę, jest gotowa w 30 minut

Sprawdź przepis na zupę, która może zastąpić żurek. Nie musisz przygotowywać żadnych zakwasów, bo robi się ją od ręki. Co istotniejsze smakuje znakomicie. Z tą zupą twoje święta będą udane.

jajka faszerowane
05.03.2024 16:04 To najlepszy przepis na jajka faszerowane, w tym roku podam je na Wielkanoc. Jeden dodatek zaskoczy każdego

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć faszerowanych jajek. To najlepszy wybór na święta. Smak spodoba się całej twojej rodzinie. Przepis jest banalnie prosty, o czym przekonasz się już za chwilę. 

masa
05.03.2024 13:22 Wystarczy 1 czynność, a placki ziemniaczane nie ściemnieją. Tak robią najlepsi kucharze

Mamy sprawdzony sposób na to, by masa na placki ziemniaczane nie ciemniała. Wystarczy prosta czynność, a placki będą miały apetyczny kolor. Tę metodę z powodzeniem stosują najlepsi kucharze. Dlatego wykorzystaj ją w swojej kuchni. 

Emiliano Castagna
04.03.2024 15:08 Rodowity Włoch pokazał nam przepis na tę przekąskę. Niezwykłe, jak przyrządza białą kiełbasę

„Kuchnia włoska… nie istnieje” – przekonuje na samym początku swojej książki kucharskiej Emiliano Castagna, Włoch z urodzenia, a warszawiak z wyboru. W książce kucharskiej „Mieszu, mieszu” pokazuje więc, jak mieszać składniki, które kojarzymy z Włochami, by stworzyć dania nie ogólnowłoskie, ale autentyczną kuchnię jednego z dwudziestu regionów kraju.

żabka
04.03.2024 13:16 Żabka szykuje małą rewolucję w sklepach. Jeśli korzystasz z kas samoobsługowych, zauważysz to natychmiast

Samoobsługowe kasy wydają się dobrym rozwiązaniem dla wszystkich: sieć oszczędza pieniądze, bo może zatrudniać mniej pracowników. A klienci – czas, bo więcej kas na mniejszej powierzchni rozładowuje kolejki. Jest jednak pewna niedoskonałośś, którą sieć planuje usprawnić.

kawa
04.03.2024 12:19 Zdecydowanie najgorszy dodatek do kawy, a Polacy wciąż go używają. To “sama chemia”

Jeżeli pijesz kawę, koniecznie dowiedz się, z jakim dodatkiem nie powinnaś jej pić. Wielu wciąż go używa, a w jego składzie znajduje się sama chemia. Lepiej zastąpić go czymś znacznie zdrowszym. Od teraz będziesz piła najlepszą i najzdrowszą kawę.

seler
04.03.2024 09:03 Ta surówka z selera jest lepsza niż z restauracji. Zamiast klasycznego jabłka dodaję do niej inny owoc

Koniecznie wypróbuj surówkę z tego przepisu. Pasuje do każdego dania, a smak jest po prostu idealny. Robi się ją w mniej niż 10 minut. Będzie smakowała całej rodzinie. Wystarczy, że masz seler i jeden owoc. 

mięso w słoikach
03.03.2024 19:43 Pakuję mięso do słoików i gotuję w wielkim garze. Ten przysmak nie ma sobie równych

Jeżeli raz spróbujesz mięsa z tego przepisu, nigdy nie sięgniesz po sklepową konserwę. Z tym przepisem zrobisz znacznie lepszą domową konserwę. Przepis jest banalnie prosty, a potrzebne składniki nie są drogie. Zadowoli każdego smakosza. 

logo stacji TVN
03.03.2024 18:35 Miliony Polaków dziś włączą TVN. Takiego programu jeszcze nie było

W niedzielę 3 marca o godzinie 20 TVN wyemituje pierwszy odcinek programu MasterChef Nastolatki. To zupełna nowość w ramówce stacji, jak i w Polsce. W jury zasiądą znane osobowości związani z gastronomią. 

pesto z lubczyku
03.03.2024 12:17 W moim niedzielnym rosole nie może zabraknąć tej przyprawy. Robię ją sam, bez chemii i bez konserwantów

Ta domowej roboty przyprawa zamyka w sobie smak lubczyku. To jeden z ważnych dodatków, które zmieniają smak rosołu, a po który chętnie sięgały nasze babcie. Świeży lubczyk nie zawsze łatwo mieć pod ręką, a taka pasta jest sposobem na przechowanie go bez konserwantów.

liście laurowe
02.03.2024 18:08 Włóż do niej liście laurowe. Pozbędziesz się irytującego kuchennego problemu

Liście laurowe to nieodłączny składnik rosołu czy gulaszu, a także ważna pozycja medycyny ludowej. Ma jednak jeszcze jedną ważną funkcję, o której wykorzystywaniu często zapominamy.

bosacka i bułki
02.03.2024 17:33 Łatwo dostępna i bogata w składniki odżywcze. Bosacka wskazała „królową bułek”

Znana popularyzatorka zdrowego stylu życia przypomniała, że bułka bułce nierówna. Dziś, kiedy w każdym sklepie mamy do wyboru spośród mnóstwa odmian tego rodzaju pieczywa, warto zwrócić uwagę, które rzeczywiście warto wybierać.

Ciasto Łąka
02.03.2024 16:27 Żadna babka, żaden mazurek. Na wielkanocnym stole furorę zrobi ciasto „Łąka”

To ciasto z pewnością będzie ozdobą świątecznego stołu i być może zdeklasuje serniki, a nawet mazurki. Ale nie to jest w nim najciekawsze. Otóż zielony kolor zawdzięcza ono składnikowi, którego nikt nie spodziewa się w cieście.

danie jednogarnkowe
02.03.2024 12:30 Zamiast gulaszu i klopsików robię taki obiad. Jeden garnek starcza na cały weekend

Myślałaś kiedyś, żeby połączyć gulasz z klopsikami? Nie ma nic prostszego, jak zrobić to z tym przepisem. Wyjdzie ci jednogankowe danie na obiad, które będzie smakowało całej twojej rodzinie. Nie zdziw się, kiedy usłyszysz ich pytania o dokładkę. 

wbijanie jajka do szklanki
02.03.2024 11:04 Weź jajko i rozbij do szklanki z wodą. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia

Jajka są bez wątpienia jednym z najbardziej podstawowych produktów spożywczych. Nie bez powodu można znaleźć je w każdej kuchni. Możliwości ich przygotowania jest bez liku. Tym razem wypróbuj metodę z wbiciem jajka do szklanki z wodą. Efekt nie mieści się w głowie.

pierogi ruskie z miętą
01.03.2024 19:13 To najlepszy przepis na pierogi ruskie. Sekret tkwi w farszu, mało kto pamięta o tym dodatku

Pierogi ruskie to prawdziwy klasyk. Nietrudno znaleźć wielbicieli tego kultowego dania. Tym razem podzielę się przepisem na pierogi w nieco innej odsłonie. Ten pyszny dodatek do farszu jest rewelacyjny. Musisz tego spróbować!

Zupa lepsza niż żurek
01.03.2024 17:30 Żaden żurek, żaden biały barszcz. Co roku na Wielkanoc robię taką zupę, to hit na świątecznym stole

W tym roku na Wielkanoc nie robię żadnego żurku ani białego barszczu. Sięgnę po przepis na zupełnie inną zupę. Jest pyszna i zasmakuje każdemu, kto lubi wyraziste smaki. Rodzina zaproszona na święta na pewno będzie się nią zajadać. 

kluski na talerzu
01.03.2024 15:36 Zapomnij o kopytkach, te kluski są 100 razy lepsze. Żałuję, że tak późno znalazłem ten przepis

Te kluski to najlepsza opcja na obiad. Ich smak i łatwość przygotowania bije na głowę nawet uwielbiane przez wszystkich kopytka. Zrób je na obiad z tego przepisu. Nie zawiedziesz się.

czarka
29.02.2024 19:38 Wygląda groźnie, a jest rarytasem w kuchni. Ten grzyb właśnie zaczął pojawiać się w polskich lasach

Pełnia sezonu grzybowego przypada w Polsce na jesieni. Jednak także w innych porach roku możemy wybrać się na bezkrwawe łowy. Pogoda zachęca do wyjrzenia spod ściółki pyszne grzyby o intensywnym, czerwonym kolorze. Czy wiesz o jakim gatunku mowa?

naleśniki
29.02.2024 19:28 Takie wytrawne naleśniki mógłbym jeść codziennie. Nikt mi nie wierzy, kiedy mówię z czego zrobione jest ciasto

Tradycyjne naleśniki z mąki, jajek i oleju przejdą do historii, kiedy wypróbujesz ten przepis ciasto z niezwykłym dodatkiem. Naleśniki takie są bardziej zwarte, grubsze i pożywne i świetnie komponują się z wytrawnym farszem.

jajka w wytłoczce
29.02.2024 19:10 Znajoma kasjerka zdradziła mi, czemu otwiera opakowanie jajek przy kliencie. Na taki powód w ogóle bym nie wpadł

Często widzimy, jak w sklepie kasjer zagląda do wytłoczki z jajkami, zanim przeciągnie ją przez skaner kodu. Dlaczego to robi? Najprostsze wytłumaczenie okazuje się nie do końca prawdziwe.

zalewajka
28.02.2024 17:13 Przy tej zupie zwykły żurek może się schować. Prawie wszyscy o niej dawno zapomnieli

Zwykle na Wielkanoc podawałam żurek. Jednak teraz gotuję inną zupę, która należy do nieco zapomnianych potraw. Jest pełna smaku i pożywnych składników. Taka zupa w sam raz pasuje na Wielkanoc.