Stripsy z KFC są legendarne, jednak nie zawsze ma się do nich dostęp. Czasami przechodzi również ochota na mięso. Wtedy warto przypomnieć sobie poniższy przepis.Stripsy z cukinii świetnie imitują mięsną przekąskę, pięknie pachną, chrupią, a do tego są soczyste. Jeśli zastanawiasz się co zrobić dzisiaj na obiad, sięgnij po ten patent.
Niektóre kuchenne produkty mają nietypowe zastosowania. Sól, która jest wszechobecna w naszych potrawach, okazuje się bardzo pomocna nie tylko w przyprawianiu dań.
Gotujesz ziemniaki na obiad, a wodę po nich wylewasz? To błąd. Odpływ w zlewie to ostatnie miejsce, w które powinna trafiać. Przeczytaj artykuł, a dowiesz się co najlepiej zrobić z taką wodą.
Niedzielny obiad bez rosołu? To niemożliwe, bo wszyscy uwielbiamy tę zupę tak bardzo, że nie wyobrażamy sobie bez niej tego dnia. Za jej smakiem stoją nie tylko użyte składniki, ale też przyprawy. Istotny jest nawet moment, kiedy solimy zupę, zależy od tego naprawdę wiele. Z artykułu dowiesz się, kiedy i ile solić i twój rosół wyjdzie doskonały za każdym razem.
Uważaj, zupa pomidorowa wyjdzie niesmaczna, jeżeli dodasz do niej jeden składnik. Zepsuje nie tylko smak, ale i cały obiad. Wystarczy niewielka ilość produktu, a będzie gorzka. Nie popełnij mojego błędu, zupa nie nadawała się do jedzenia.
Koloniści cieszą się z wakacyjnego wypoczynku na Mazurach, ale niekoniecznie z wyżywienia. Sanepid sprawdził kolonijne stołówki, a wnioski wywołują gęsią skórkę. W miejscach, w których stołowali się najmłodsi, odkryto wiele nieprawidłowości.
Sezonowa cukinia jest już dostępna. Jej smak, a przede wszystkim świeżość zatrzymasz na dłużej. Wystarczy, że poznasz sposób na to, jak myć cukinię, a pozbędziesz się nie tylko zanieczyszczeń, ale i szkodników. Metoda jest nieskomplikowana i sprawdzi się także podczas mycia innych warzyw.
Polacy kochają zupy. Zajadają się rosołem, ogórkową, a nie mają pojęcia, że istnieje zupa lepsza od pomidorowej. Dowiedz się, jak ją zrobić i ugotuj ją nawet dzisiaj. Przepis jest nieskomplikowany, a przygotowanie zajmuje chwilę. Rodzina w tym smaku zakocha się od razu.
Komary i kleszcze to główne, a czasem jedyne, zmartwienia wakacji. Stosujemy różne rodzaje chemii, by się przed nimi zabezpieczyć. Można jednak wspierać się dodatkowo… piciem ziół.
Ocet to niezwykle wszechstronny produkt. Pełni nie tylko funkcje spożywcze, jak go zazwyczaj kojarzymy, lecz także skutecznie czyści wiele rzeczy. Jednak nie do wszystkiego należy go stosować. Wystarczy jeden błąd i wyrzucisz w błoto kilka tysięcy złotych.
Zasmażka to dodatek wielu sosów i zup. Teraz możesz przygotować ją bez nadmiaru tłuszczu. Dzięki jednemu produktowi będzie nie tylko smaczniejsza, ale i mniej szkodliwa dla organizmu.
Błaszczaka nie trzeba nikomu przedstawiać. Youtuber prowadzący kanał Sprawdzam Jak jest już bardzo popularną i lubianą osobą. Niedawno postanowił przetestować bar na kultowym już targowisku na Dolnym Śląsku. Przekroił jednego pieroga i od razu to poczuł….
Choć w świecie kawy w ostatnich latach dokonał się prawdziwy przewrót, wciąż uznaniem cieszą się tzw. kawy 3 w 1. Warto jednak zapoznać się z ich składem, a potem… sięgać po nie jak najrzadziej. A najlepiej wcale.
Czy wiesz, że smak kiszonych ogórków zależy także od wody, z której przygotowujesz roztwór? Jeden błąd może wiele kosztować. Dlatego dowiedz się, jakiej wody nie używać i jakich jeszcze błędów nie popełniać. Dzięki temu górki kiszone wyjdą doskonałe za każdym razem.
Czasem wydaje się, że dietetycy są na wiecznej wojnie z tłuszczami. To jednak nieprawda. To jeden z trzech filarów dobrej diety. Ważne tylko, by wybierać właściwe.
Promocje w Biedronce zachęcają do tego, by zrobić zapasy produktów spożywczych. Warto kupić mleko, masło i olej. Jednak inne lubiane artykuły też kupimy w atrakcyjnych cenach. Pora więc ruszyć do Biedronki.
Jak zrobić danie pyszne i szybkie? Wystarczy wymieszać serek wiejski z kilkoma składnikami. Wyjdą placki, że palce lizać. Przy nich racuchy i naleśniki wypadają blado.
Zatrzymaj smak pomidorów na zimę. Przygotowane z nich przetwory staną się bazą wielu pysznych dań. Poznaj przepis i wypróbuj ten sposób, a będziesz przygotowywać je co sezon. Zebrane latem pomidory jeszcze nigdy nie smakowały tak dobrze.
Parzysz kapustę na gołąbki w garnku? Istnieje znacznie lepsza metoda. Z nią zrobisz to zdecydowanie szybciej i łatwiej. Gołąbki wyjdą tak samo dobre, a ty w kuchni spędzisz zdecydowanie mniej czasu.
Każde wyjście po zakupy spożywcze uszczupla nasze portfele. Niestety taniej nie będzie, a wręcz drożej. Wszystko przez system kaucyjny, który niedługo będzie obowiązywał w Polsce. Ile wyniesie kaucja za poszczególne opakowania?
Już od września rusza 13. sezon Masterchefa. Jednak w popularny programie szykują się spore zmiany. Magdzie Gessler nie będzie towarzyszyć już Ania Starmach. Zastąpi ją znany restaurator i ceniony autorytet kulinarny.
Rosół jest jednym z tych dań, bez których nie wyobrażamy sobie rodzimej kuchni. Aromatyczny, treściwy wywar z mięsa i warzyw to jedna z ulubionych potraw Polaków. Niestety nie zawsze smakuje on tak, jakbyśmy tego chcieli.Od lat stosuję metodę 2:3, dzięki której mam pewność, że rosół będzie klarowny, a mięso i warzywa oddadzą cały smak. Danie za każdym razem wychodzi rewelacyjnie.
Liście pora traktujesz jako odpad? Kiedy dowiesz się, co możesz z nich przygotować, już nigdy nie pozbędziesz się tego cennego składnika. Dowiedz się, jak wykorzystać liście w swojej kuchni, a ten przepis będziesz wykorzystywać bardzo często.
Na ryneczkach pojawiły się jeżyny. Ten sezonowy owoc jest niezwykle smaczny, ale każda kucharka i kucharz stają przed poważnym problemem. Chodzi o to, jak usunąć pestki. Poznaj sprawdzony sposób, a będziesz stosować go za każdym razem.
Olej to olej, prawda? Nic bardziej mylnego. Nie wszystkie spożywcze oleje są takie same. Niektóre nadają się świetnie do smażenia, inne należy jadać tylko w surowych potrawach. Niestety, Polacy często mylą obie te kategorie.
Jajka można przyrządzić na setki sposobów. Ten przepis jest tego żywym dowodem. Pasta jajeczna została tu wzbogacona nieoczekiwanym składnikiem, który całkowicie zmienia jej oblicze.
Przepisy siostry Anastazji podbiły gusta wszystkich Polaków. Teraz czas, aby poznać jej przepis na sok z aronii. Zrób z niego sok, który zachwyci całą twoją rodzinę. Przygotowanie takiego napoju nigdy nie było prostsze.
Czy zdarzyło ci się, że ogórki kiszone spleśniały? Wszystko przez jeden błąd popełniony przy kiszenia. Dowiedz się, czego nie robić podczas przygotowań tych znakomitych przetworów, a ogórki wyjdą za każdym razem.