Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Tarta

Tarta

Tarta

zupa ze szparagów
20.04.2024 16:27 Przenigdy nie wyrzucaj końcówek łodyg szparagów. Zrobisz z nich co najmniej 3 pyszne potrawy

Ołamujesz końcówki szparagów, a później je wyrzucasz? To błąd. Poznaj przepisy dzięki, którym zrobisz z nich przepyszne dania, a w dodatku nic się nie zmarnuje. Są banalnie proste, a w dodatku możesz przygotować z nich obiad dla całej rodziny. Poznaj je, a już nigdy nie wyrzucisz twardych końcówek szparagów. 

tarta wielkanocna
06.03.2024 09:28 Biała kiełbasa i jajka w jednym daniu? Tym razem nie chodzi o żurek. Na Wielkanoc zrobię tartę i podam ją z majonezem

W tym przepisie dwa spośród najbardziej wielkanocnych smaków – jajka i biała kiełbasa – łączą się w bardzo niecodzienny sposób. Tarta nie jest dla nas typowym daniem obiadowym. A szkoda. W tym wydaniu będzie niezwykłą potrawą na świątecznym stole.

None
17.02.2023 00:51 Zetrzyj na tarce i wrzuć na patelnię. Kalafior nigdy nie był tak pyszny

Kalafior bez dwóch zdań jest jednym z najpyszniejszych warzyw. Przeważnie gotujemy go we wrzątku, jednak równie dobrze możemy przygotować go zupełnie inaczej. Tym razem polecamy zetrzeć go na tarce i usmażyć z kilkoma dodatkami. Efekt powala na łopatki. 

tarta malinowa
25.03.2022 22:52 Tarta z malinami podbije serca wszystkich gości

Tradycyjna tarta pochodzi z Francji, gdzie jest jednym z najpopularniejszych dań. Chociaż kojarzy się ze słodkim deserem, istnieje mnóstwo jej wytrawnych form. Podaje się ją nie tylko z owocami, ale również z warzywami, twarogiem albo grzybami.

Jak przygotować ciasto na tartę
11.10.2021 02:00 Jak przygotować ciasto na tartę?

Tarta jest ciastem wywodzącym się z kuchni francuskiej. Mocno kruche, delikatne w smaku, doskonale nadaje się zarówno jako spód do serników i innych wypieków oraz do zapiekanek i dań wytrawnych. Tarta pieczona jest w specjalnej formie, aby zachowała swój charakterystyczny, okrągły kształt i chrupiące, pyszne brzegi. Sprawdź, jak przygotować ciasto na tartę.Tartę możesz upiec na słodko, z owocami, czekoladą oraz na słono, z dodatkiem sezonowych warzyw, mięsa, serów. Jesienią szczególnie polecam tartę z grzybami, szynką parmeńską i szpinakiem. Wprost idealna na chłodne, deszczowe dni. Tarta jest ciastem, które wymaga odpowiedniego przygotowania, w przeciwnym razie wybrzuszy się, powstanie zakalec lub straci swoją kruchość i smak.Tarta ma uniwersalny smak, więc doskonale sprawdzi się zarówno do pieczenia ciast, jak i wytrawnych dań. Do przygotowania tarty potrzebujesz specjalnej blachy, którą bez problemu dostaniesz w każdym markecie. Aby tarta nie wybrzuszyła się podczas pieczenia, musisz obciążyć ciasto białą fasolą.