Smakosze.pl
Jak przygotować ciasto na tartę

canva/GMVozd

Jak przygotować ciasto na tartę?

11 Października 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Tarta jest ciastem wywodzącym się z kuchni francuskiej. Mocno kruche, delikatne w smaku, doskonale nadaje się zarówno jako spód do serników i innych wypieków oraz do zapiekanek i dań wytrawnych. Tarta pieczona jest w specjalnej formie, aby zachowała swój charakterystyczny, okrągły kształt i chrupiące, pyszne brzegi. Sprawdź, jak przygotować ciasto na tartę.

Tartę możesz upiec na słodko, z owocami, czekoladą oraz na słono, z dodatkiem sezonowych warzyw, mięsa, serów. Jesienią szczególnie polecam tartę z grzybami, szynką parmeńską i szpinakiem. Wprost idealna na chłodne, deszczowe dni. Tarta jest ciastem, które wymaga odpowiedniego przygotowania, w przeciwnym razie wybrzuszy się, powstanie zakalec lub straci swoją kruchość i smak.

Tarta ma uniwersalny smak, więc doskonale sprawdzi się zarówno do pieczenia ciast, jak i wytrawnych dań. Do przygotowania tarty potrzebujesz specjalnej blachy, którą bez problemu dostaniesz w każdym markecie. Aby tarta nie wybrzuszyła się podczas pieczenia, musisz obciążyć ciasto białą fasolą.

Przepis na tartę - składniki:

  • 250 g mąki tortowej

  • jajko

  • łyżeczka cukru

  • 120 g masła w temperaturze pokojowej

  • łyżeczka soli

  • 40 ml zimnej wody

  • opakowanie białej fasoli do obciążenia ciasta

Jak przygotować ciasto na tartę krok po kroku?

Krok 1 - wybierz odpowiednią mąkę

Do przygotowania tarty wykorzystaj mąkę typu 450, czyli mąkę tortową. Mąka ta jest wytwarzana z ziaren oczyszczonych i bardzo drobno zmielonych, dzięki czemu jest delikatna, lekka i puszysta.

Krok 2 - wyrób ciasto

Mąkę wysyp na tortownicę lub matę silikonową do wypieków, usyp z niej górkę i zrób w niej wgłębienie. Następnie wbij do niego jajko, dodaj cukier, sól oraz posiekane wcześniej, miękkie masło. Wlej wodę i powoli i bardzo dokładnie wyrabiaj ciasto ręcznie, do połączenia wszystkich składników i uzyskania odpowiedniej konsystencji. Z ciasta wyrób kulę, owiń folią aluminiową i włóż do lodówki na 2 godziny.

Krok 3 - przełóż ciasto do formy

Ciasto rozwałkuj na grubość 3 mm i nałóż na blachę do tarty, dokładnie zagnieć ciasto w każdych brzegach na całą wysokość formy, resztę ciasta odetnij. Formę z ciastem wstaw do lodówki jeszcze na 30 minut.

Krok 4 - przygotuj ciasto do pieczenia i obciąż je fasolą

Nagrzej piekarnik do 190 stopni C i ustaw opcję grzania góra-dół. Wyjmij blachę z lodówki, nakłuj ciasto widelcem, aby było bardziej kruche. Połóż papier do pieczenia i wsyp dużą ilość białej fasoli. Wstaw do piekarnia i piecz 20 minut. Po tym czasie wyjmij papier z fasolą i dopiecz kolejne 15 minut. Tarta jest gotowa do dalszego przygotowywania potrawy.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Czy seler naciowy można mrozić?

Czytaj więcej >
Szuflada pod piekarnikiem

Porady

Do czego służy szuflada pod piekarnikiem?

Czytaj więcej >
Bigos

Porady

Jak uratować przesolony lub za kwaśny bigos?

Czytaj więcej >
Przypalony garnek

Porady

Jak wyczyścić przypalony garnek?

Czytaj więcej >
lodówka

Porady

Banalnie prosty domowy sposób na umycie lodówki

Czytaj więcej >
buraki

Porady

Jak ugotować buraki, aby zachowały swój kolor?

Czytaj więcej >