Smakosze.pl
tarta z rabarbarem

Canva Pro (oksix, Getty Images)

Przepis na tartę z rabarbarem

12 Maja 2021

Autor tekstu:

Marciszyn Iga

Udostępnij:

Wiosenne i letnie ciasta jemy z ogromną przyjemnością, gdy są lekkie i kruche a ich smak wyrazisty. Na ciepłe, słoneczne popołudnia przy kawie idealnie sprawdzi się tarta z rabarbarem. Jego lekko kwaśny posmak świetnie uzupełnia się ze słodyczą kruchego ciasta, tworząc zgrany, pyszny duet.

Kiedy jest sezon na rabarbar?

Sezon na rabarbar rozpoczyna się mniej więcej z początkiem kwietnia, gdy temperatura na dworze jest coraz wyższa, a kończy w ostatnie dni lata. Zaleca się jednak, by rabarbar kupować do połowy czerwca, ze względu na zawarte w nim szczawiany wapnia, które spożywane w większych ilościach mogą okazać się szkodliwe dla nerek. Dlaczego zatem do połowy czerwca? Dzieje się tak, ponieważ w młodych łodygach zawartość szczawianów jest niewielka. Pamiętajmy, że mówiąc o szkodliwości, mówimy tylko o sytuacji spożywania rabarbaru w większych ilościach. Sporadyczne lub jednorazowe zjedzenie potrawy czy ciasta z dodatkiem starszych łodyg nie będzie szkodliwe. 

Czy rabarbar jest zdrowy?

Bez wątpienia tak! Łodygi są prawdziwym źródłem witaminy C i błonnika, który pomaga w procesie trawiennym. Dodatkowo rabarbar dzięki zawartości witaminy A i E doskonale wpływa na skórę, a pod wpływem temperatury uwalniają się w nim związki o działaniu antynowotworowym! Rabarbar bogaty jest także w magnez, potas, sód, wapń oraz żelazo a do tego niskokaloryczny. Korzyści ze spożywania rabarbaru jest więc naprawdę wiele!

Co można zrobić z rabarbaru?

Jako że rabarbar możemy kupić przez tak krótki okres w roku, warto wykorzystać jak najlepiej możliwości, które daje to warzywo. To, z czym rabarbar kojarzymy przede wszystkim to kompot, który robiły jeszcze nasze babcie. W okresie letnim potrafi być zbawienny, jego smak jest bardzo orzeźwiający i niesłodki. Rabarbar świetnie smakuje również wykorzystany do konfitury, także z dodatkiem innych owoców. Ponadto dobrą informacją jest fakt, że rabarbar nadaje się do mrożenia, dzięki czemu możliwe jest zrobienie małych zapasów na pozostałe pory roku i cieszenie się chociażby tartą z rabarbaru, gdy za oknem śnieg i mrozy.

Tarta z rabarbaru składniki

Kruche ciasto:

  • 300 g mąki pszennej

  • 150 g masła

  • 1 łyżka cukru pudru

  • 1 jajko

  • szczypta soli

Nadzienie z rabarbaru składniki:

  • 1 kg rabarbaru

  • 200 g cukru

  • 250 g dżemu truskawkowego

  • sok z cytryny

undefined

Kruche ciasto – przygotowanie:

  • Przesiać do miski mąkę, dodać cukier puder oraz szczyptę cukru i jajko

  • Masło pokroić w kostkę i dodać do składników w misce, następnie całość zagnieść. Jeśli ciasto będzie miało zbyt sypką konsystencję, można dolewać do niego powoli zimną wodę i próbować zagnieść, do momentu aż stanie się to możliwe.

  • Powstałe ciasto podzielić na dwie części: ⅓ i ⅔, obie z nich zawinąć w  folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 30-60 minut.

  • Po tym czasie wyciągnąć większą część ciasta z lodówki i rozwałkować na grubość około 4mm. Formę o średnicy 28cm posmarować dokładnie masłem i oprószyć mąką, a następnie jej dno wyłożyć rozwałkowanym kawałkiem ciasta.

  • Tak wyłożone ciasto, nakłuć w kilku miejscach widelcem i włożyć do piekarnika. Piec w temperaturze 190 stopni C przez około 14-18 minut, aż tarta się ładnie zarumieni.

Nadzienie z rabarbaru – przygotowanie

  • Rabarbar dokładnie umyć, wysuszyć i pokroić na małe kawałki wielkości ok.2 cm.

  • Do garnka włożyć dżem truskawkowy, rabarbar, cukier, sok z cytryny i mieszając zagotować na większym ogniu.

  • Następnie zmniejszyć moc palnika, przykryć garnek i gotować dalej przez około 5 minut, aż rabarbar będzie miękki. Odstawiamy nadzienie do wystygnięcia. Jeśli nadzienie po gotowaniu jest nadal zbyt płynne, odlać nieco wody.

Tarta z rabarbaru  – ostatni etap

  • Przygotowane nadzienie z rabarbaru przełożyć do formy z upieczonym spodem i równomiernie rozprowadzić.

  • Mniejszą część pozostałego ciasta rozwałkowujemy cienko i tniemy na paski o szerokości ok. 1,5-2 cm.

  • Wycięte paski ułożyć na wierzchu ciasta w wzór kratki, a następnie posmarować pędzelkiem zamoczonym w roztrzepanym jajku.

  • Piec do momentu aż paski na tarcie się mocno zarumienią.

Po wyciągnięciu z piekarnika i wystudzeniu, tartę można posypać cukrem pudrem.

Podobne artykuły

Przepisy

Wyjątkowy przepis na kultową babkę ziemniaczaną

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tłuczone ziemniaki z dodatkiem sera

Czytaj więcej >
jak upiec bezę?

Przepisy

Jak upiec bezę, by była chrupiąca?

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekki chłodnik ogórkowy do zrobienia w kwadrans

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak usmażyć kurczaka, by pozostał wyjątkowo soczysty?

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna i prosta sałatka z ziemniaków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >