Ten przepis na tosty ze świeżo upieczonym mięsem rewolucjonizuje pomysł na zapiekane kanapki. Przygotowanie zajmuje niewiele dłużej niż jakiegokolwiek innego tosta. Za to w smaku jest nieporównanie bardziej pełny i sycący.
W nowym roku postanowiłem zadbać o drobne przyjemności na każdym poziomie. Od samego rana aż do wieczora. Będę dbał o szczegół i jakość. Oraz o to, żeby nie było nudy. Walczę ze sztampą, i rutyną, zwłaszcza, jeśli chodzi o jedzenie. Żeby dobrze zacząć dzień, noworoczną zmianę rozpoczynam od śniadań. Ten zadziwiająco prosty tost zmienia rutynowe posiłki w luksusową przyjemność.
Czy wiesz, że tosty można przygotować w lekkiej wersji? Wystarczy, że przygotujesz masę z jajek, dodasz do niej kilka składników i zapieczesz. Przepis na tosty bez chleba jest totalnym hitem. Kultowe śniadanie zawiera dużo białka i dostarcza energii na wiele godzin.
Buraki pozostałe po gotowaniu barszczu czerwonego nie muszą lądować w koszu. Z warzyw można przygotować jeszcze niejedno apetyczne danie. Piernikowe buraki do obiadu czy buraczana tarta? Katarzyna Bosacka przedstawia kilka inspiracji, każdy znajdzie coś dla siebie.Katarzyna Bosacka, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego profilu z portalu Instagram, podzieliła się sposobem na wykorzystanie buraków z barszczu czerwonego. Dziennikarka znana jest ze swoich licznych publikacji na temat zdrowia oraz odżywiania. Pomaga również zminimalizować ilość wyrzucanego jedzenia. To kwestia, o którą wszyscy powinniśmy zadbać.
Zapraszamy was dziś na tosty francuskie bez smażenia. Prostsza wersja kultowego dania robi się właściwie sama. Pieczywo wystarczy pokroić, namoczyć w mleku z jajkiem, wymieszać z kawałkami jabłek i upiec. Nasza zapiekanka smakuje naprawdę obłędnie. Będzie doskonała na śniadanie, ale też na podwieczorek czy kolację.Klasyczne tosty francuskie to nic innego jak kromki bułki maczane w mieszaninie jajek i mleka i smażone na patelni z tłuszczem. Są bardzo smaczne i chrupiące, ale za sprawą smażenia dość ciężkostrawne i kaloryczne. Nasza wersja tostów francuskich jest o wiele zdrowsza. Są one pieczone, więc nie trzeba tu używać tłuszczu. Nie wymagają też tyle naszej uwagi, co tosty smażone. Całość wystarczy wstawić do piekarnika i czekać, aż apetycznie się zrumieni.
Wbrew swojej nazwie tosty francuskie wcale nie pochodzą z Francji. Pierwsze wzmianki o podobnym daniu pojawiły się już w IV wieku naszej ery – znaleziono je w dziełach kulinarnych spisywanych starożytną greką i łaciną. Dawniej pieczywo pszenne maczano w samym mleku i podawano jako słodką przekąskę.Namoczony i smażony chleb zawędrował do Niemiec i krajów skandynawskich pod nazwą „biedny rycerz”. Nic w tym dziwnego – danie jest rzeczywiście bardzo tanie i proste, a więc z pewnością było spożywane także przez niezamożnych członków społeczeństwa.Francuska nazwa „pain perdu” („zmarnowany chleb”), została tak naprawdę rozpowszechniona w Anglii. Obecnie francuskie grzanki obtacza się nie tylko w mleku, ale i w rozrobionym jajku. Niektórzy szefowie kuchni serwują bogatszą wersję tostów – chleb moczony w miksturze z wina, cukru i soku z pomarańczy.
Został ci chleb tostowy i nie wiesz co z nim zrobić? Tosty z piekarnika, które swoją formą przypominają pizzę, będą bardzo dobrym pomysłem. Kombinacja sera i pomidorów pasuje doskonale do chrupiących podpieczonych kromek pieczywa. Żaden smakosz nie powinien obok niej przejść obojętnie. Roztopiony, ciągnący się ser smakuje obłędnie z dodatkiem sosu pomidorowego. Do tego duetu można dodać niemal wszystko. Pasować będą duszone pieczarki, plasterki szynki, papryka, a nawet świeży pomidor. Cokolwiek wybierzecie — będzie pysznie.