Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Tosty

Tosty

Tosty

mielone na tostach
20.02.2024 16:49 Ułóż kromki chleba, rozsmaruj mięso mielone i zapiecz. Dawno nie jadłem czegoś tak pysznego

Ten przepis na tosty ze świeżo upieczonym mięsem rewolucjonizuje pomysł na zapiekane kanapki. Przygotowanie zajmuje niewiele dłużej niż jakiegokolwiek innego tosta. Za to w smaku jest nieporównanie bardziej pełny i sycący.

Koreański tost
02.01.2024 07:43 W nowym roku popracuję nad śniadaniami. Jeden prosty patent i mam najlepsze tosty na świecie. Zrobię je już dziś

W nowym roku postanowiłem zadbać o drobne przyjemności na każdym poziomie. Od samego rana aż do wieczora. Będę dbał o szczegół i jakość. Oraz o to, żeby nie było nudy. Walczę ze sztampą, i rutyną, zwłaszcza, jeśli chodzi o jedzenie. Żeby dobrze zacząć dzień, noworoczną zmianę rozpoczynam od śniadań. Ten zadziwiająco prosty tost zmienia rutynowe posiłki w luksusową przyjemność.

Tosty zrobisz nawet bez chleba
18.02.2023 07:48 Zapomnij o chlebie. Najlepsze tosty zrobisz nawet bez niego

Czy wiesz, że tosty można przygotować w lekkiej wersji? Wystarczy, że przygotujesz masę z jajek, dodasz do niej kilka składników i zapieczesz. Przepis na tosty bez chleba jest totalnym hitem. Kultowe śniadanie zawiera dużo białka i dostarcza energii na wiele godzin.

barszcz czerwony
29.12.2022 17:15 Zostały Ci buraki po świątecznym barszczu? Bosacka zdradziła, jak je wykorzystać

Buraki pozostałe po gotowaniu barszczu czerwonego nie muszą lądować w koszu. Z warzyw można przygotować jeszcze niejedno apetyczne danie. Piernikowe buraki do obiadu czy buraczana tarta? Katarzyna Bosacka przedstawia kilka inspiracji, każdy znajdzie coś dla siebie.Katarzyna Bosacka, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego profilu z portalu Instagram, podzieliła się sposobem na wykorzystanie buraków z barszczu czerwonego. Dziennikarka znana jest ze swoich licznych publikacji na temat zdrowia oraz odżywiania. Pomaga również zminimalizować ilość wyrzucanego jedzenia. To kwestia, o którą wszyscy powinniśmy zadbać.

zapiekane tosty
20.06.2022 11:24 Tosty francuskie bez smażenia. Prostsza wersja kultowego dania, robi się właściwie samo

Zapraszamy was dziś na tosty francuskie bez smażenia. Prostsza wersja kultowego dania robi się właściwie sama. Pieczywo wystarczy pokroić, namoczyć w mleku z jajkiem, wymieszać z kawałkami jabłek i upiec. Nasza zapiekanka smakuje naprawdę obłędnie. Będzie doskonała na śniadanie, ale też na podwieczorek czy kolację.Klasyczne tosty francuskie to nic innego jak kromki bułki maczane w mieszaninie jajek i mleka i smażone na patelni z tłuszczem. Są bardzo smaczne i chrupiące, ale za sprawą smażenia dość ciężkostrawne i kaloryczne. Nasza wersja tostów francuskich jest o wiele zdrowsza. Są one pieczone, więc nie trzeba tu używać tłuszczu. Nie wymagają też tyle naszej uwagi, co tosty smażone. Całość wystarczy wstawić do piekarnika i czekać, aż apetycznie się zrumieni.

tosty francuskie
25.03.2022 22:52 Przepyszne tosty francuskie jak z czasów dzieciństwa

Wbrew swojej nazwie tosty francuskie wcale nie pochodzą z Francji. Pierwsze wzmianki o podobnym daniu pojawiły się już w IV wieku naszej ery – znaleziono je w dziełach kulinarnych spisywanych starożytną greką i łaciną. Dawniej pieczywo pszenne maczano w samym mleku i podawano jako słodką przekąskę.Namoczony i smażony chleb zawędrował do Niemiec i krajów skandynawskich pod nazwą „biedny rycerz”. Nic w tym dziwnego – danie jest rzeczywiście bardzo tanie i proste, a więc z pewnością było spożywane także przez niezamożnych członków społeczeństwa.Francuska nazwa „pain perdu” („zmarnowany chleb”), została tak naprawdę rozpowszechniona w Anglii. Obecnie francuskie grzanki obtacza się nie tylko w mleku, ale i w rozrobionym jajku. Niektórzy szefowie kuchni serwują bogatszą wersję tostów – chleb moczony w miksturze z wina, cukru i soku z pomarańczy.

Tosty a'la pizza
02.11.2021 01:00 Obłędnie pyszne tosty à la pizza - ideał na kolacje

Został ci chleb tostowy i nie wiesz co z nim zrobić? Tosty z piekarnika, które swoją formą przypominają pizzę, będą bardzo dobrym pomysłem. Kombinacja sera i pomidorów pasuje doskonale do chrupiących podpieczonych kromek pieczywa. Żaden smakosz nie powinien obok niej przejść obojętnie. Roztopiony, ciągnący się ser smakuje obłędnie z dodatkiem sosu pomidorowego. Do tego duetu można dodać niemal wszystko. Pasować będą duszone pieczarki, plasterki szynki, papryka, a nawet świeży pomidor. Cokolwiek wybierzecie — będzie pysznie.