Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ułóż kromki chleba, rozsmaruj mięso mielone i zapiecz. Dawno nie jadłem czegoś tak pysznego
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 20.02.2024 16:49

Ułóż kromki chleba, rozsmaruj mięso mielone i zapiecz. Dawno nie jadłem czegoś tak pysznego

mielone na tostach
youtube.com/@geschmaks_rezept

Ten przepis na tosty ze świeżo upieczonym mięsem rewolucjonizuje pomysł na zapiekane kanapki. Przygotowanie zajmuje niewiele dłużej niż jakiegokolwiek innego tosta. Za to w smaku jest nieporównanie bardziej pełny i sycący.

Mięso mielone na chlebie

Nigdy dość powtarzania, że mięso mielone to jeden z najbardziej uniwersalnych produktów w naszej kuchni. Co chwila wydaje się, że wiemy już o nim wszystko. I właśnie wtedy pojawia się jakiś nowy pomysł na jego zastosowanie.

Dziś takim pomysłem są zapiekane tosty. Zazwyczaj przygotowujemy je z gotowych wędlin. Te jednak wysychają pod wpływem pieczenia, nie dorównują też smakiem świeżo przyprawionemu mięsu. Dlatego odważmy się użyć mięsa mielonego. Efekt jest wyraźnie odczuwalny.

gotowe tosty z mięsem mielonym
youtube.com/@geschmaks_rezept
To najlepszy przepis na ciasto drożdżowe. Wychodzi za każdym razem, wszystko bez wyrabiania

Zapiekanka z mięsa mielonego

Kanapkowy farsz z mięsa mielonego przyrządzamy podobnie jak ten sam produkt do różnych innych potraw. Możemy więc użyć takich przypraw, jakie nam przyjdą do głowy. W wersji pokazanej na kanale Przepis na smak, skąd zaczerpnęliśmy ilustracje, jest ono łagodne i paprykowe. Nasze różni się nieco przyprawami i stara się być bardziej pikantne.

Składniki

  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
  • 4 kromki chleba tostowego
  • Ok. 150 g startej mozzarelli na pizzę
  • 1 duża cebula
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • ¼ szklanki wody gazowanej
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku (lub ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę)
  • 1 łyżka węgierskiej pasty paprykowej
  • Sól i pieprz

Tosty z mielonym mięsem

Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na patelni, aż się zeszkli. Do miski wykładamy mięso mielone i dodajemy przestudzoną cebulę. Dodajemy przyprawy – pastę paprykową, roztarty w moździerzu kmin rzymski, czosnek i posiekaną natkę pietruszki (warto zostawić trochę do posypania gotowych tostów). 

Wyrabiamy mięsną masę, w miarę potrzeby dodając wodę gazowaną dla rozluźnienia mięsa. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na kilka minut, by składniki się połączyły.

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy kromki chleba. Na każdą z nich nakładamy mięso i rozsmarowujemy równomiernie warstwę o grubości 8-10 mm. Hojnie posypujemy startą mozzarellą i wstawiamy na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po wyjęciu posypujemy startą pietruszką i niezwłocznie serwujemy.

Wypróbuj też przepisy na zapiekankę z mięsem mielonym i ziemniakami oraz białą kiełbasę według Strzelczyka.

przygotowanie mięsa mielonego
youtube.com/@geschmaks_rezept