Ułóż kromki chleba, rozsmaruj mięso mielone i zapiecz. Dawno nie jadłem czegoś tak pysznego

Ten przepis na tosty ze świeżo upieczonym mięsem rewolucjonizuje pomysł na zapiekane kanapki. Przygotowanie zajmuje niewiele dłużej niż jakiegokolwiek innego tosta. Za to w smaku jest nieporównanie bardziej pełny i sycący.
Mięso mielone na chlebie
Nigdy dość powtarzania, że mięso mielone to jeden z najbardziej uniwersalnych produktów w naszej kuchni. Co chwila wydaje się, że wiemy już o nim wszystko. I właśnie wtedy pojawia się jakiś nowy pomysł na jego zastosowanie.
Dziś takim pomysłem są zapiekane tosty. Zazwyczaj przygotowujemy je z gotowych wędlin. Te jednak wysychają pod wpływem pieczenia, nie dorównują też smakiem świeżo przyprawionemu mięsu. Dlatego odważmy się użyć mięsa mielonego. Efekt jest wyraźnie odczuwalny.

Zapiekanka z mięsa mielonego
Kanapkowy farsz z mięsa mielonego przyrządzamy podobnie jak ten sam produkt do różnych innych potraw. Możemy więc użyć takich przypraw, jakie nam przyjdą do głowy. W wersji pokazanej na kanale Przepis na smak, skąd zaczerpnęliśmy ilustracje, jest ono łagodne i paprykowe. Nasze różni się nieco przyprawami i stara się być bardziej pikantne.
Składniki
- 300 g mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
- 4 kromki chleba tostowego
- Ok. 150 g startej mozzarelli na pizzę
- 1 duża cebula
- 1 pęczek natki pietruszki
- ¼ szklanki wody gazowanej
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku (lub ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę)
- 1 łyżka węgierskiej pasty paprykowej
- Sól i pieprz
Tosty z mielonym mięsem
Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na patelni, aż się zeszkli. Do miski wykładamy mięso mielone i dodajemy przestudzoną cebulę. Dodajemy przyprawy – pastę paprykową, roztarty w moździerzu kmin rzymski, czosnek i posiekaną natkę pietruszki (warto zostawić trochę do posypania gotowych tostów).
Wyrabiamy mięsną masę, w miarę potrzeby dodając wodę gazowaną dla rozluźnienia mięsa. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na kilka minut, by składniki się połączyły.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy kromki chleba. Na każdą z nich nakładamy mięso i rozsmarowujemy równomiernie warstwę o grubości 8-10 mm. Hojnie posypujemy startą mozzarellą i wstawiamy na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po wyjęciu posypujemy startą pietruszką i niezwłocznie serwujemy.
Wypróbuj też przepisy na zapiekankę z mięsem mielonym i ziemniakami oraz białą kiełbasę według Strzelczyka.






































