Ułóż kromki chleba, rozsmaruj mięso mielone i zapiecz. Dawno nie jadłem czegoś tak pysznego
Ten przepis na tosty ze świeżo upieczonym mięsem rewolucjonizuje pomysł na zapiekane kanapki. Przygotowanie zajmuje niewiele dłużej niż jakiegokolwiek innego tosta. Za to w smaku jest nieporównanie bardziej pełny i sycący.
Mięso mielone na chlebie
Nigdy dość powtarzania, że mięso mielone to jeden z najbardziej uniwersalnych produktów w naszej kuchni. Co chwila wydaje się, że wiemy już o nim wszystko. I właśnie wtedy pojawia się jakiś nowy pomysł na jego zastosowanie.
Dziś takim pomysłem są zapiekane tosty. Zazwyczaj przygotowujemy je z gotowych wędlin. Te jednak wysychają pod wpływem pieczenia, nie dorównują też smakiem świeżo przyprawionemu mięsu. Dlatego odważmy się użyć mięsa mielonego. Efekt jest wyraźnie odczuwalny.
To najlepszy przepis na ciasto drożdżowe. Wychodzi za każdym razem, wszystko bez wyrabianiaZapiekanka z mięsa mielonego
Kanapkowy farsz z mięsa mielonego przyrządzamy podobnie jak ten sam produkt do różnych innych potraw. Możemy więc użyć takich przypraw, jakie nam przyjdą do głowy. W wersji pokazanej na kanale Przepis na smak, skąd zaczerpnęliśmy ilustracje, jest ono łagodne i paprykowe. Nasze różni się nieco przyprawami i stara się być bardziej pikantne.
Składniki
- 300 g mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
- 4 kromki chleba tostowego
- Ok. 150 g startej mozzarelli na pizzę
- 1 duża cebula
- 1 pęczek natki pietruszki
- ¼ szklanki wody gazowanej
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku (lub ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę)
- 1 łyżka węgierskiej pasty paprykowej
- Sól i pieprz
Tosty z mielonym mięsem
Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na patelni, aż się zeszkli. Do miski wykładamy mięso mielone i dodajemy przestudzoną cebulę. Dodajemy przyprawy – pastę paprykową, roztarty w moździerzu kmin rzymski, czosnek i posiekaną natkę pietruszki (warto zostawić trochę do posypania gotowych tostów).
Wyrabiamy mięsną masę, w miarę potrzeby dodając wodę gazowaną dla rozluźnienia mięsa. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na kilka minut, by składniki się połączyły.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy kromki chleba. Na każdą z nich nakładamy mięso i rozsmarowujemy równomiernie warstwę o grubości 8-10 mm. Hojnie posypujemy startą mozzarellą i wstawiamy na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po wyjęciu posypujemy startą pietruszką i niezwłocznie serwujemy.
Wypróbuj też przepisy na zapiekankę z mięsem mielonym i ziemniakami oraz białą kiełbasę według Strzelczyka.