Smakosze.pl Kuchnia Smakoszy Ten napój to hit wśród gwiazd Hollywood. Dodaje energii i odchudza, łatwo zrobisz go sama z 4 składników
Canva / Africa images

Ten napój to hit wśród gwiazd Hollywood. Dodaje energii i odchudza, łatwo zrobisz go sama z 4 składników

10 lutego 2024

To nie jest zwykła lemoniada. Switchel to znany od setek lat napój z Karaibów. Jak okazało się kilka lat temu, daje naszemu organizmowi nieocenione korzyści. Gwiazdy z Ameryki już go doceniły, teraz kolej na ciebie.

Switchel jako napój odchudzający

Już w XVII wieku amerykańscy koloniści na wschodnim wybrzeżu dzisiejszych USA i farmerzy na Karaibach odkryli, że można pić nietypowy napój. Była nim woda zmieszana z octem jabłkowym i doprawiona imbirem. Dodając z czasem sok z cytryny i słodząc , osiągnęli oni niezwykły wynalazek. Dziś nazywa się on switchel lub swizzle.

Dziś, kiedy coraz chętniej poszukujemy zapomnianych mądrości w dawnych przepisach, naukowcy przyjrzeli się właściwościom takiej mieszanki. Okazało się, że picie switchela w upały miało doskonałe uzasadnienie . Napój ten jest bowiem naturalnym izotonikiem , a przede wszystkim ma niezwykłe właściwości pobudzające.

switchel w słoiku
fot. Canva
Które mięso jest zdrowsze, wołowe czy wieprzowe? Większość osób nie potrafi podać dobrej odpowiedzi

Napój octowo-imbirowy

Switchel może być używany jako wsparcie odchudzania. Dzieje się tak zapewne dlatego, że dodaje energii i nawadnia nie wypłukując minerałów z organizmu . Reguluje też przy okazji trawienie dzięki dobrze znanym właściwościom imbiru.

Składniki

Na pół litra wody potrzeba

  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 20 g imbiru
  • 1 łyżka melasy, miodu lub syropu klonowego

Przygotowujemy napój odchudzający

Imbir obieramy, oskrobując go łyżeczką. Ścieramy na tarce o drobnych okach i odciskamy na sitku, zbierając sok. Ocet i sok z cytryny wlewamy do ciepłej wody mineralnej . Dodajemy miód i dokładnie mieszamy.

Switchel sprawdza się jako napój zarówno gorący, jak i zimny. Latem doskonale orzeźwia serwowany z lodem. Można nawet traktować go jako koktajl bezalkoholowy.

Wypróbuj też przepis na postną zapiekankę i dowiedz się, dlaczego wyjmujemy liść laurowy z potraw.

sok z cytryny i imbiru
fot. Canva
Nawet teściowa prosi o przepis na tę szarlotkę. Ciasto wygląda jak dzieło sztuki, a jest banalne w przygotowaniu
Jutro zrobię schabowe z przepisu znajomej kucharki. Sekret tkwi w panierce, ślinka cieknie na samą myśl
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy