Smakosze.pl Przepisy Ten przepis na buraczki do obiadu dostałam od babci. Nie ma lepszego dodatku do mielonych
Screen z filmu na kanale YouTube DAMIANKUCHNIAODKUCHNI

Ten przepis na buraczki do obiadu dostałam od babci. Nie ma lepszego dodatku do mielonych

14 października 2023

Buraki pasują do niejednego obiadu. Z przepisu mojej babci zawsze wychodzą fantastyczne. Podaję je najczęściej do mielonych, a z talerzy znikają ekspresowo. Warto się skusić — powstaną w kilka chwil.

Buraczki zasmażane są pyszne

Pieczone buraki są zdrowe i u mnie w domu goszczą bardzo często. Choć zajadam je przede wszystkim w sałatkach, dla rodziny robię wersję zasmażaną. Z odpowiednimi dodatkami ich smak przekona nawet najbardziej wybrednych.

W przygotowaniu rarytasu pomocny może być malakser, który usprawni rozdrobnienie warzywa i dodatków. Zwykła tarka też da radę, jeśli trzeba. Zaopatrzcie się w produkty podane poniżej i do dzieła.

Buraki do obiadu z jabłkiem.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube DAMIANKUCHNIAODKUCHNI
Ta zupa biję na głowę pomidorówkę i ogórkową. Nie uwierzysz, jaki owoc do niej dodaję

Pyszne buraczki zasmażane jak u babci

Wyraziste w smaku, kremowe i rozpływające się w ustach — takie były buraki mojej babci. Na szczęście poznałam przepis na ten obiadowy klasyk. Do dziś z niego korzystam, bo lepszego jeszcze nie znalazłam.

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • 2 kwaśne jabłka np. szara reneta
  • 2 łyżki świeżego chrzanu
  • 60 g rodzynek
  • 30 ml mleka lub napoju sojowego
  • 20 g mąki pszennej
  • 100 ml śmietanki 30% lub sojowej
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia

Składników nie trzeba wiele,ale równie krótkie jest przygotowanie tego rarytasu. Opisuję je w dalszej części artykułu.

Jak zrobić dobre buraczki do obiadu? Staropolski przepis jest znakomity

Zaczynam od upieczenia buraków do miękkości. W tym celu szoruję je, zawijam w folię aluminiową i wkładam do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza na 60 minut. Ostudzone ścieram na tarce o drobnych oczkach.

Rodzynki zalewam wodą i gotuję na wolnym ogniu przez kilka minut. Jabłka rozdrabniam w podobny sposób, uprzednio usuwając z nich skórkę. Podsmażam je na odrobinie masła. Dodaję odcedzone rodzynki i buraczane purée.

Mieszam i doprawiam cukrem, solą i pieprzem oraz chrzanem. Jeśli ścieram go „świeżo”, obrany korzeń rozdrabniam na tarce, wiórki wrzucając do miski z odrobiną soku z cytryny — dzięki temu nie ściemnieje.

Mleko łączę z mąką w osobnym naczyniu. Dodaję śmietankę i doprawiam solą oraz pieprzem. Zawiesinę wlewam na patelnię. Mieszam i podgrzewam całość przez 2-3 minuty. Zestawiam z ognia.

Jak podawać buraczki zasmażane?

Obiadowy klasyk najlepiej sprawdza się w towarzystwie mielonych. Możecie przygotować je w piekarniku . Lubię też zjeść je z soczystym falafelem lub kotletem sojowym czy nuggetsami z seitana .

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na dodatki do obiadu. Polecam kremową marchewkę z groszkiem . Być może spodoba wam się też wyśmienita kapusta zasmażana .

Zasmażka do buraków.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube DAMIANKUCHNIAODKUCHNI
Gdy nie mam pomysłu na obiad, robię tę zapiekankę. Jest tania i smakuje obłędnie, w chwilę znika z talerzy
Nigdy nie wyrzucam czerstwego chleba. Zalewam go mlekiem i robię pyszny obiad, wszyscy to uwielbiają
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy