Ten przepis na zupę dostałem od babci. Robię ją z ulubionych warzyw
W wiosenno-letnim sezonie przypominamy o potędze zup jarzynowych. Są czymś więcej niż obiad. Są też wspaniałym składnikiem lekkiej diety i dawką witamin i mikroelementów tak potężną, że można traktować je niemal jak lekarstwo
Zupa jarzynowa
Zupy takie można przyrządzać dosłownie ze wszystkiego, choć nie wszystkie kompozycje idealnie łączą się ze sobą. Ważne są też przyprawy . W sezonie stawiamy na świeże zioła, których doniczki zdobią parapety naszych kuchni.
Oto przepis na doskonałą zupę ziemniaczaną z groszkiem. Zyskuje ona pazur dzięki kilku wyrazistym dodatkom. Można nagotować gar takiej zupy na raz, by mieć obiad na kilka dni i cieszyć się latem bez nadmiaru pracy w kuchni.
Zabielana zupa warzywna
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Zdrowe przepisy. Zupa jest tam w pełni wegańska dzięki użyciu roślinnej śmietanki . Oczywiście zupę zabielić można także wersją tradycyjną, którą łatwiej kupić.
Składniki
- 1 l bulionu warzywnego
- 2 duże ziemniaki
- 3 marchewki
- 2-3 łodygi selera naciowego
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 350 g mrożonego groszku
- 120 ml śmietany kremówki (może być wegańska)
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka octu winnego lub jabłkowego
- Zioła (najlepiej świeże): tymianek, rozmaryn, oregano
- Przyprawy: wędzona papryka, ostra papryka lub płatki chili, gałka muszkatołowa, pieprz
- Sól, olej do smażenia
Przygotowanie zupy z warzyw
Cebulę, seler naciowy i czosnek drobno siekamy i podsmażamy w garnku na oleju. Marchew i pietruszkę siekamy w cienkie plasterki. Kiedy cebula zaczyna robić się szklista, dodajemy je do garnka i dusimy .
Kiedy marchewka zacznie robić się miękka, dodajemy obrane i posiekane w drobną kostkę ziemniaki. Smażymy przez chwilę, a następnie całość zalewamy bulionem . Podczas gotowania przyprawiamy świeżymi ziołami – ok. łyżeczki posiekanego oregano i tymianku, nieco mniej rozmarynu.
Podczas gotowania wrzucamy mrożony groszek. Dodajemy ok. łyżeczki soli i do smaku pozostałych przypraw. Gotujemy przez ok. 8-10 minut.
W szklance rozrabiamy skrobię kukurydzianą z ok. 100 ml wody . Wlewamy do garnka, mieszamy i dodajemy śmietankę . Dodajemy łyżeczkę octu, gotujemy jeszcze przez minutę i podajemy.
Wypróbuj też przepisy na domowe krówki jak w dzieciństwie i makaron z bobem .