Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Lewandowska robi zupę z buraków i... malin. To prawdziwy hit tego lata
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 13.06.2024 16:25

Lewandowska robi zupę z buraków i... malin. To prawdziwy hit tego lata

zupa anny lewandowskiej
fot. youtube.com/foods_by_ann_levann; instagram.com/annalewandowska

Celebrytka, dietetyczka i trenerka pokazała przepis na zupę, który podobnie jak ona, wymyka się kategoriom. Jednocześnie warzywna i owocowa, ta zupa krem to sycący posiłek, który, mimo że słodki, można jeść bez wyrzutów sumienia.

Zupa z buraków i malin

Buraki i czerwona cebulka oraz maliny pozornie należą do dwóch różnych kulinarnych światów. A jednak spotykają się one w połowie drogi – oba warzywa są słodkawe w smaku. Owoce zaś mają w sobie kwasowość, która świetnie się komponuje z korzennym posmakiem buraka i ostrością cebuli.

Jak przystało na danie proponowane przez dietetyczkę, zupa ta jest też niezwykle lekka. Zawiera minimalne ilości tłuszczu, bogata jest w błonnik, a dzięki burakowi i cebuli jest prawdziwą bombą witamin i mikroelementów.

składniki zupy
fot. youtube.com/foods_by_ann_levann
W tym roku zrobię jagodzianki z przepisu Strzelczyka. Oprócz owoców skrywają pyszną niespodziankę

Warzywno-owocowa zupa krem

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Lewej Foods by Ann. Zupa podana jest tam z dekoracją z płatków kokosa jako potrawa na gorąco. W upalne dni sprawdzi się jednak również jako chłodnik – nawet podana z kostkami lodu.

Składniki

  • 600 g ugotowanych buraków
  • 250 g malin
  • 1 czerwona cebula
  • 1,5 szklanki mleczka kokosowego (w mniej dietetycznej wersji można zastąpić je śmietaną)
  • ½ łyżeczki przyprawy korzennej
  • Szczypta tymianku
  • Sól, pieprz, klarowane masło do smażenia

Zupa Lewej z malin i buraków

Pokrojone w ćwiartki buraki i maliny umieszczamy w garnku, zalewamy szklanką wody i gotujemy. W międzyczasie dodajemy do smaku przyprawy.

Cebulę siekamy w pióra i podsmażamy na odrobinie klarowanego masła. Kiedy zacznie robić się szklista, przekładamy ją do gotującej się zupy. Dodajemy mleczko kokosowe i gotujemy kilka minut. 

Kiedy buraki będą miękkie, miksujemy zupę blenderem ręcznym i dolewamy mleczko kokosowe. Gotujemy jeszcze przez 1-2 minuty. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Wypróbuj też przepisy na makaron z bobem i placki z cukinii bez mąki.

zupa z buraka
fot. youtube.com/foods_by_ann_levann