To ciasto piekę zawsze, gdy goni mnie czas. Robi się błyskawicznie i się udaje
Chcesz szybko upiec ciasto, które jest pyszne i wyjątkowe? W takim razie zerknij na przepis blogerki kulinarnej Ani Zyśk. Poleca ona recepturę na ciasto półkruche ze śliwkami. Zrobisz je raz- dwa, a wypiek zachwyci smakiem.
Sposób Ani Zyśk na błyskawiczne ciasto
Teraz brak czasu nie jest przeszkodą, by upiec pyszne ciasto . Dzięki recepturze od blogerki kulinarnej Ani Zyśk, która prowadzi konto na Instagramie jedz.pysznie , powstanie szybki wypiek. Ciasto półkruche ze śliwkami wygląda obłędnie i jeszcze lepiej smakuje .
Ania Zyśk ciasto robi z jesiennymi owocami i pod kruszonką. Jednak ten wypiek możesz przygotować też z innymi dowolnymi sezonowymi owocami . Wyjdzie, że palce lizać. Kilka składników zapewni pyszny efekt na każdą okazję.
Ciasto, które jest uniwersalne
To półkruche ciasto ze śliwkami nie wymaga wiele pracy w kuchni. Wystarczy szybko zrobić ciasto, które trzeba podzielić na 2 części i schłodzić przed wyłożeniem owoców. Ciasto też trafi na wierzch w postaci kruszonki.
Do śliwek można dodać cynamon, który podkreśli smak owoców. Przepis polecany przez Anię Zyśk jest uniwersalny. Takie ciasto możesz zrobić nie tylko ze śliwkami, ale też z innymi ulubionymi owocami . W różnych wersjach będzie smakował na deser.
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki
- 80-100 g cukru
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 30 g jogurtu
- 75 g masła
- 1 jajko+ 1 żółtko
Owoce:
- 500 g śliwek
- 5 g skrobi ziemniaczanej
Jak zrobić ciasto półkruche ze śliwkami z przepisu Ani Zyśk?
Krok 1. Do miski przesyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól . Dodaj jogurt, masło, jajko i żółtko
Krok 2. Zagnieć gładkie i jednolite ciasto. Podziel je na mniejszą i większą część. Kawałki ciasta schłodź.
Krok 3. Potem większą część wyłóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20 na 20 cm.
Krok 4. Oczyszczone śliwki pokrój na kawałki, połącz je ze skrobią . Możesz użyć też cynamonu.
Krok 5. Owoce wyłóż, na schłodzony spód, pokrusz schłodzone ciasto. Piecz je w 180 stopniach przez około 35 minut.