Smakosze.pl Przepisy To ciasto piekę zawsze, gdy goni mnie czas. Robi się błyskawicznie i się udaje
Fot. Ania Zyśk

To ciasto piekę zawsze, gdy goni mnie czas. Robi się błyskawicznie i się udaje

26 października 2024

Chcesz szybko upiec ciasto, które jest pyszne i wyjątkowe? W takim razie zerknij na przepis blogerki kulinarnej Ani Zyśk. Poleca ona recepturę na ciasto półkruche ze śliwkami. Zrobisz je raz- dwa, a wypiek zachwyci smakiem.

Sposób Ani Zyśk na błyskawiczne ciasto

Teraz brak czasu nie jest przeszkodą, by upiec pyszne ciasto . Dzięki recepturze od blogerki kulinarnej Ani Zyśk, która prowadzi konto na Instagramie jedz.pysznie , powstanie szybki wypiek. Ciasto półkruche ze śliwkami wygląda obłędnie i jeszcze lepiej smakuje .

Ania Zyśk ciasto robi z jesiennymi owocami i pod kruszonką. Jednak ten wypiek możesz przygotować też z innymi dowolnymi sezonowymi owocami . Wyjdzie, że palce lizać. Kilka składników zapewni pyszny efekt na każdą okazję.

Sałatkę gyros robię inaczej niż wszyscy. Dodaję składnik, który reszta pomija

Ciasto, które jest uniwersalne

To półkruche ciasto ze śliwkami nie wymaga wiele pracy w kuchni. Wystarczy szybko zrobić ciasto, które trzeba podzielić na 2 części i schłodzić przed wyłożeniem owoców. Ciasto też trafi na wierzch w postaci kruszonki.

Do śliwek można dodać cynamon, który podkreśli smak owoców. Przepis polecany przez Anię Zyśk jest uniwersalny. Takie ciasto możesz zrobić nie tylko ze śliwkami, ale też z innymi ulubionymi owocami . W różnych wersjach będzie smakował na deser.

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki
  • 80-100 g cukru
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 30 g jogurtu
  • 75 g masła
  • 1 jajko+ 1 żółtko

Owoce:

  • 500 g śliwek
  • 5 g skrobi ziemniaczanej

Jak zrobić ciasto półkruche ze śliwkami z przepisu Ani Zyśk?

Krok 1. Do miski przesyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól . Dodaj jogurt, masło, jajko i żółtko

ciasto ze śliwkami
Fot. Ania Zyśk

Krok 2. Zagnieć gładkie i jednolite ciasto. Podziel je na mniejszą i większą część. Kawałki ciasta schłodź.

ciasto ze śliwkami
Fot. Ania Zyśk

Krok 3. Potem większą część wyłóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20 na 20 cm.

ciasto ze śliwkami
Fot. Ania Zyśk

Krok 4. Oczyszczone śliwki pokrój na kawałki, połącz je ze skrobią . Możesz użyć też cynamonu.

ciasto ze śliwkami
Fot. Ania Zyśk

Krok 5. Owoce wyłóż, na schłodzony spód, pokrusz schłodzone ciasto. Piecz je w 180 stopniach przez około 35 minut.

ciasto ze śliwkami
Fot. Ania Zyśk
Ułóż na cieście francuskim i włóż do piekarnika. Ta kolacja to hit w moim domu
Weź z apteczki plasterek i naklej w szafce kuchennej. Powszechny problem zniknie, jak ręką odjął
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy