Smakosze.pl Przepisy To mój ulubiony przepis na leczo. Najważniejszy jest jeden dodatek, mało kto go używa
fot. Canva

To mój ulubiony przepis na leczo. Najważniejszy jest jeden dodatek, mało kto go używa

3 maja 2024

Wśród potraw jednogarnkowych danie, które nazywamy leczo, zajmuje miejsce szczególne. W tym przepisie jego smak podkręcony jest dodatkiem, który wiele zmienia. Dopiero tak przygotowany sos nabiera pełni smaku.

Przepis na leczo z ogórkiem

Dania jednogarnkowe, zwane także czasem potrawkami , to szczególna odmiana naszych obiadów. Są przeważnie niezwykle proste w przygotowaniu i bardzo pełne w smaku dzięki przekrojowemu doborowi składników do takiego sosu . Wśród potraw tej kategorii leczo zajmuje miejsce szczególne.

Potrawka ta przywędrowała do nas z Węgier. Prawdziwe węgierskie lecsó to jednak pomidory, papryka, cebula, jakaś wkładka mięsna i niewiele więcej . W Polsce leczo to zaś cała kategoria potraw jednogarnkowych , w których smaki równoważyć można rozmaitymi produktami, takimi jak tu ogórek kiszony.

leczo bez mięsa
fot. Canva
Pokrój ziemniaki na paseczki i ulep kulki. Przy tym placki ziemniaczane mogą się schować

Wakacyjne leczo

Takie leczo to przepis na bardzo wakacyjny obiad . Jako potrawa jednogarnkowa jest łatwe w przygotowaniu, a do tego świetnie nadaje się do zapakowania do słoika i odgrzania – nawet w warunkach polowych. Choćby dlatego warto nagotować gar takiego leczo z mięsem na spróbowanie. Gwarantowane, że będziemy chętnie wracać do tego przepisu.

Składniki

  • 600 g tłustej kiełbasy
  • 4 czerwone papryki
  • 5 średnich ogórków kiszonych
  • 1 duża cebula
  • 2 pomidory
  • 4-5 ząbków czosnku
  • Opcjonalnie: kilka pieczarek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Papryka słodka i ostra w proszku
  • Sól, pieprz, olej do smażenia

Przygotowujemy potrawkę z ogórkiem kiszonym

Paprykę, pomidory, kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy cebulkę, aż się zeszkli. Dodajemy przeciśnięty lub posiekany czosnek , a po chwili – paprykę i pomidory. Jeśli używamy pieczarek, dodajemy je także w tym momencie.

Na patelnię dolewamy ok. pół szklanki wody. Może być potrzebne więcej, jeśli pomidory nie są zbyt soczyste . Całość dusimy, aż papryka będzie miękka, a pomidory zaczną się rozpadać.

Do potrawy dodajemy kiełbasę. Dusimy potrawkę przez ok. 15 minut , aż mięso zacznie się robić złociste. Dodajemy w międzyczasie łyżeczkę papryki słodkiej, a ostrej – według upodobania.

Kiedy kiełbasa będzie obsmażona, dodajemy ogórki kiszone pokrojone w kostkę i koncentrat pomidorowy. Dusimy jeszcze przez chwilę i przyprawiamy do smaku . Na małym ogniu trzymamy leczo jeszcze przez kilka minut.

Wypróbuj też przepisy na mizerię bez śmietany i ciasto „szmaragd” Heni Foks .

leczo w miseczce
fot. Canva
Używasz takich tacek do grillowania? Poważny błąd, przez nie jedzenie będzie do niczego
Ułóż biszkopty w foremce i zalej tą masą. Nie znam prostszego przepisu na ciasto
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy