To mój ulubiony przepis na leczo. Najważniejszy jest jeden dodatek, mało kto go używa
Wśród potraw jednogarnkowych danie, które nazywamy leczo, zajmuje miejsce szczególne. W tym przepisie jego smak podkręcony jest dodatkiem, który wiele zmienia. Dopiero tak przygotowany sos nabiera pełni smaku.
Przepis na leczo z ogórkiem
Dania jednogarnkowe, zwane także czasem potrawkami , to szczególna odmiana naszych obiadów. Są przeważnie niezwykle proste w przygotowaniu i bardzo pełne w smaku dzięki przekrojowemu doborowi składników do takiego sosu . Wśród potraw tej kategorii leczo zajmuje miejsce szczególne.
Potrawka ta przywędrowała do nas z Węgier. Prawdziwe węgierskie lecsó to jednak pomidory, papryka, cebula, jakaś wkładka mięsna i niewiele więcej . W Polsce leczo to zaś cała kategoria potraw jednogarnkowych , w których smaki równoważyć można rozmaitymi produktami, takimi jak tu ogórek kiszony.
Wakacyjne leczo
Takie leczo to przepis na bardzo wakacyjny obiad . Jako potrawa jednogarnkowa jest łatwe w przygotowaniu, a do tego świetnie nadaje się do zapakowania do słoika i odgrzania – nawet w warunkach polowych. Choćby dlatego warto nagotować gar takiego leczo z mięsem na spróbowanie. Gwarantowane, że będziemy chętnie wracać do tego przepisu.
Składniki
- 600 g tłustej kiełbasy
- 4 czerwone papryki
- 5 średnich ogórków kiszonych
- 1 duża cebula
- 2 pomidory
- 4-5 ząbków czosnku
- Opcjonalnie: kilka pieczarek
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- Papryka słodka i ostra w proszku
- Sól, pieprz, olej do smażenia
Przygotowujemy potrawkę z ogórkiem kiszonym
Paprykę, pomidory, kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy cebulkę, aż się zeszkli. Dodajemy przeciśnięty lub posiekany czosnek , a po chwili – paprykę i pomidory. Jeśli używamy pieczarek, dodajemy je także w tym momencie.
Na patelnię dolewamy ok. pół szklanki wody. Może być potrzebne więcej, jeśli pomidory nie są zbyt soczyste . Całość dusimy, aż papryka będzie miękka, a pomidory zaczną się rozpadać.
Do potrawy dodajemy kiełbasę. Dusimy potrawkę przez ok. 15 minut , aż mięso zacznie się robić złociste. Dodajemy w międzyczasie łyżeczkę papryki słodkiej, a ostrej – według upodobania.
Kiedy kiełbasa będzie obsmażona, dodajemy ogórki kiszone pokrojone w kostkę i koncentrat pomidorowy. Dusimy jeszcze przez chwilę i przyprawiamy do smaku . Na małym ogniu trzymamy leczo jeszcze przez kilka minut.
Wypróbuj też przepisy na mizerię bez śmietany i ciasto „szmaragd” Heni Foks .