To najlepszy patent na młodą kapustę. Zawsze pamiętaj o 1 dodatku
Zasmażana młoda kapusta będzie jeszcze smaczniejsza, jeśli dodacie do niej kwaśne jabłko. Owoc sprawi, że smak obiadowego dodatku nabierze głębi, a całość będzie przyjemnie soczysta. Musicie spróbować.
Przepis na zasmażaną młodą kapustę
Wczesna kapusta jest niesamowicie delikatna. Cudownie komponuje się z koperkiem i niejednym obiadem , a przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Dodatek jabłka przenosi ten przysmak na wyższy poziom. Warto się skusić.
Składniki:
- 1 niewielka główka młodej kapusty
- 1 kwaśne jabłko np. boiken
- 1 większa cebula
- 15-20 g masła lub oliwy z oliwek
- 5-10 g mąki pszennej
- pęczek koperku
- sól i pieprz w ilości do smaku
Jak przygotować zasmażaną młodą kapustę? Dodajcie jabłko
Zaczynamy od oczyszczenia i poszatkowania kapusty. Przenosimy warzywo do miski i wlewamy trochę wody na dno. Dusimy około 10 minut , w międzyczasie przyrządzając cebule. Posiekane warzywo szklimy na porcji masła lub oliwy z oliwek.
Przenosimy je do miękkiej kapusty, po czym doprawiamy ją solą oraz pieprzem. Wrzucamy także starte na tarce o większych oczkach jabłko oraz posiekany koperek. Po wymieszaniu dodajemy jeszcze odrobinę mąki pszennej i dokładnie ją rozprowadzamy.
Jak podać zasmażaną młodą kapustę?
Wiosenny dodatek obiadowy najlepiej smakuje tuż po przygotowaniu. Możemy zaserwować go do pysznych podwójnych schabowych albo roślinnego zamiennika. Obowiązkowym dodatkiem będą tutaj ziemniaki z wody , które też dobrze komponują się z koperkiem.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na dania z kapusty. Spróbujcie koniecznie surówki niczym z chińskiej restauracji . Warto też przygotować kotlety ze startego na drobno warzywa — przekonają nawet wybrednych.