Smakosze.pl Przepisy To najlepszy patent na młodą kapustę. Zawsze pamiętaj o 1 dodatku
canva/BravissimoS, los_angela

To najlepszy patent na młodą kapustę. Zawsze pamiętaj o 1 dodatku

12 maja 2023

Zasmażana młoda kapusta będzie jeszcze smaczniejsza, jeśli dodacie do niej kwaśne jabłko. Owoc sprawi, że smak obiadowego dodatku nabierze głębi, a całość będzie przyjemnie soczysta. Musicie spróbować.

Przepis na zasmażaną młodą kapustę

Wczesna kapusta jest niesamowicie delikatna. Cudownie komponuje się z koperkiem i niejednym obiadem , a przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Dodatek jabłka przenosi ten przysmak na wyższy poziom. Warto się skusić.

Składniki:

  • 1 niewielka główka młodej kapusty
  • 1 kwaśne jabłko np. boiken
  • 1 większa cebula
  • 15-20 g masła lub oliwy z oliwek
  • 5-10 g mąki pszennej
  • pęczek koperku
  • sól i pieprz w ilości do smaku
Za obiad dla 2 osób zapłacili 37 zł. Gdy wyszli z lokalu komentarzom nie było końca

Jak przygotować zasmażaną młodą kapustę? Dodajcie jabłko

Zaczynamy od oczyszczenia i poszatkowania kapusty. Przenosimy warzywo do miski i wlewamy trochę wody na dno. Dusimy około 10 minut , w międzyczasie przyrządzając cebule. Posiekane warzywo szklimy na porcji masła lub oliwy z oliwek.

Przenosimy je do miękkiej kapusty, po czym doprawiamy ją solą oraz pieprzem. Wrzucamy także starte na tarce o większych oczkach jabłko oraz posiekany koperek. Po wymieszaniu dodajemy jeszcze odrobinę mąki pszennej i dokładnie ją rozprowadzamy.

Jak podać zasmażaną młodą kapustę?

Wiosenny dodatek obiadowy najlepiej smakuje tuż po przygotowaniu. Możemy zaserwować go do pysznych podwójnych schabowych albo roślinnego zamiennika. Obowiązkowym dodatkiem będą tutaj ziemniaki z wody , które też dobrze komponują się z koperkiem.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na dania z kapusty. Spróbujcie koniecznie surówki niczym z chińskiej restauracji . Warto też przygotować kotlety ze startego na drobno warzywa — przekonają nawet wybrednych.

Młoda kapusta zasmażana jest pyszna.png
canva/Yana Gayvoronskaya
Maryla Rodowicz robi beszamel inaczej niż wszyscy. 1 błąd jest niewybaczalny
Zostało ci mięso i warzywa po rosole? Babcia Henia robi z nich coś pysznego
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy