Najdoskonalsze podwójne schabowe Magdy Gessler. Sekret tkwi w niezwykłym połączeniu 2 mięs
Podwójne schabowe Magdy Gessler są nietypową propozycją przyrządzenia tradycyjnych kotletów. Sprytny patent polegający na połączeniu dwóch kawałków mięsa i umieszczeniu cebulki wewnątrz sprawia, że danie zachwyca soczystością i jest przyjemnie pikantne. Koniecznie spróbujecie — jeszcze nie raz je przygotujecie.
Kotlety schabowe Magdy Gessler zaskoczą smakiem niejednego amatora kuchni polskiej. Doprawione aromatycznymi przyprawami i przełożone cebulką w mięso chrupiącej panierce smakuje obłędnie. Jest soczyste, delikatne i wyraziste. Skusicie się?
Przepis na podwójne schabowe Magdy Gessler
Składniki:
8 plastrów schabu
1-2 szklanki mleka
1 większa cebula
2 jaja
kilka łyżek mąki pszennej
1-2 łyżeczki majeranku
2 ząbki czosnku
bułka tarta do obtoczenia
sól i pieprz w ilości do smaku
smalec do smażenia
Jak przyrządzić podwójne schabowe? Patent Magdy Gessler nie ma sobie równych
Mleko wlewamy do większej miski. Schab delikatnie rozbijamy, umieszczamy go w przygotowanym płynie. Chcemy, by mleko całkowicie przykrywało mięso. Całość wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
Czosnek pozbawiamy łupiny i siekamy. Kotlety schabowe osuszamy. Starannie nacieramy go rozdrobnionym warzywem, po czym oprószamy je solą pieprzem oraz roztartym w dłoniach majerankiem.
Cebule obieramy z łupiny i siekamy. Układamy po 2-3 łyżeczki uzyskanych kosteczek na czterech kotletach. Pozostałe umieszczamy tak, aby utworzyć z mięsa coś na kształt kanapki zamykającej cebule wewnątrz. Delikatnie dociskamy, by mięso się sczepiło.
Podwójne schabowe obtaczamy kolejno w mące, roztrzepanych widelcem jajach i bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy porcję tłuszczu. Smażymy mięso na średnim ogniu do czasu, aż ładnie się zrumieni. Podajemy z ziemniakami z wody oraz ulubioną surówką. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na schabowe. Spróbujecie tej wersji w chrupiącej panierce z dodatkiem chipsów. Być może spodoba wam się też wersja, w której mięso marynujemy w piwie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Doświadczona kucharka zdradziła jak zrobić idealny rosół. Zawsze pamięta o kilku zasadach
Kotlety mielone z musztardą i pietruszką. Bosko soczyste i aromatyczne
Chrupiące placki ziemniaczane bez jajek i mąki. Oba składniki zastąpisz jednym produktem
Źródło: smakinatalerzu