Tomasz Strzelczyk stworzył bajeczne śniadanie. Zawijana jajecznica jest inna niż wszystkie, syci i kosztuje grosze
Tomasz Strzelczyk stworzył bajeczne śniadanie. Jest nim zawijana jajecznica. Jest inna niż wszystkie, bo wygląda trochę jak kanapka, trochę jak naleśnik, który kryje w sobie pyszne składniki — usmażone jajka, boczek oraz warzywa. Gdy ją zjesz energii starczy ci do obiadu.
Jajecznica jest jedną z najpopularniejszych potraw, którą przyrządzamy na śniadanie. Bardzo łatwo ją zrobić, a jest pożywna i smaczna. Niezwykle bogatą wersję jajecznicy stworzył Tomasz Strzelczyk. Jest ona zawinięta w tortillę, a oprócz jajek kryje też boczek, warzywa i sosy. Zobacz, jak smakuje to cudo.
W naszym materiale zamieściliśmy zdjęcie pochodzące z filmiku na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube. Prawda, że zawijana jajecznica wygląda kusząco?
Przepis Strzelczyka na zawijaną jajecznicę
Składniki:
-
4-5 cebulek dymek
-
olej
-
1 ząbek czosnku
-
4-5 jajek
-
10 dag boczku
-
1 papryczka jalapeno
-
1/2 czerwonej cebuli
-
1 pomidor
-
2 placki tortilli
-
2 łyżki startego żółtego sera
-
po 2 łyżki majonezu i pikantnego keczupu
-
sól, pieprz
Przygotowanie zawijanej jajecznicy
Białą część dymki i czosnek posiekaj, podsmaż na patelni. Jajka wybij do miseczki, rozmieszaj energicznie widelcem z dodatkiem odrobiny zimnej wody. Wylej na patelnię z dymką, oprósz pieprzem, usmaż, zdejmij z patelni, posól.
Boczek pokrój w plasterki, zrumień na patelni, zdejmij. Zielony szczypior, jalapeno i czerwoną cebulę posiekaj. Pomidor pokrój w kostkę. Warzywa wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
Na patelni podgrzej kolejno tortille. Na każdej połóż połowę jajecznicy i połowę plastrów boczku. Posyp warzywami, startym serem, dodaj po łyżce majonezu i keczupu, przykryj resztą jajecznicy.
Zwiń tortillę. W ten sam sposób przygotuj drugą tortillę. Przygotowane tortille obsmaż z obu stron na patelni z odrobiną oleju, aż będą rumiane.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na jajecznicę Gordona Ramsaya , a także na jajecznicę po francusku .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Banalna jednogarnkowa smażona kapusta z polską kiełbasą. Szybki obiad dla całej rodziny
-
Schabowe w nietypowym, słodko-słonym, orientalnym wydaniu. Sekretem smaku są 3 pyszne składniki
Źródło: kanał Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube