Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sekretny sposób Gordona Ramsaya na puszystą jajecznicę. Przepis robi furorę
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 17.06.2022 22:33

Sekretny sposób Gordona Ramsaya na puszystą jajecznicę. Przepis robi furorę

Sekretny sposób Gordona Ramsaya na puszystą jajecznicę
SilverHub/REX/Shutterstock/EAST NEWS, canva/gbh007

Jajecznica to świetny pomysł na śniadanie, jest delikatna, smaczna i doda nam energii na cały poranek. Każdy ma inny patent na kultowe danie. Poznaj sposób Gordona Ramsaya na kremową i puszystą jajecznicę. Sekret tkwi w odpowiednim smażeniu i dodatku kwaśnej śmietany.

Jajecznica teoretycznie jest banalna w przygotowaniu, jednak często na patelni tworzą się duże i zbite płaty jajek, podczas gdy reszta nie jest jeszcze odpowiednio ścięta. Taka jajecznica miejscami jest sucha, miejscami natomiast wymaga dosmażenia.

Sposób Gordona Ramsaya pozwala nam uzyskać jajecznicę kremową, o jednolitej konsystencji. Całe danie jest równo ścięte i nie jest przesuszone, jest idealne. Wystarczy cały proces smażenia podzielić na kilka etapów, a po 3 minutach otrzymamy doskonałą jajecznicę.

Przepis jest przepisem podstawowym z dodatkiem szczypiorku. Jajecznicę podaj z ulubionymi dodatkami, np. z pomidorkami koktajlowymi, kiełkami i grzanką, a stworzysz zdrowe i pyszne śniadanie, idealne na początek dnia.

Z rana świetnie sprawdzi się również podwójnie pobudzająca kawa z dodatkiem cynamonu i chili, jest pyszna i działa jak zastrzyk energetyczny, koniecznie musisz spróbować.

Puszysta jajecznica przepisu Gordona Ramsaya

Składniki na 1 porcję:

  • 3 jajka

  • pół łyżki śmietany

  • pół łyżki masła

  • sól, pieprz

  • szczypiorek

Jak zrobić puszystą jajecznicę?

Na małą patelnię wbij 3 jajka i dodaj masło, ustaw średnią moc palnika i mieszaj około 30 sekund, aż masło zacznie się topić. Nie mogą pojawiać się ścięte płaty. Po 30 sekundach smażenia zdejmij patelnię z gazu i mieszaj dalej przez 10 sekund.

Cały proces powtarzaj przez 3 minuty. Pod koniec smażenia dodaj śmietanę, sól, pieprz i mieszaj, aż powstanie kremowa jajecznica. Danie oprósz szczypiorkiem i podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.

Składniki na jajecznicę

Źródło zdjęcia: canva/ PeteerS

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: pysznosci.pl