Torcik czekoladowy z wiśniami
Najlepszy torcik czekoladowy z wiśniami
To wilgotne, sprężyste domowe ciasto czekoladowe ma niesamowicie głęboki smak, odrobinę goryczy gorzkiej czekolady łagodzi obłędna słodycz biszkoptu, a wszystko razem łączy subtelny, maślany aromat, z wieńczącą wszystko, wyraźną nutą kwaśnych wiśni.
Najlepszy przepis na tort czekoladowy z wiśniami
Torcik czekoladowy z domową bitą śmietaną, bogatym czekoladowym ganache i soczystymi wiśniami. Prawdziwie dekadencki przepis na wybitny tort.
Ten przepis to luźno potraktowana wariacja na temat klasycznego tortu - Schwarzwälder Kirschtorte. Poniższy przepis składa się z 4 głównych części:
Biszkoptu czekoladowegoCiemnych wiśniPuszystej bitej śmietany waniliowejGanache z ciemnej czekolady
Biszkopt czekoladowy
Konsystencja ciasta jest tak wilgotna i czekoladowa, że przykleja się do widelca i w chwilę rozpływa się na języku. Pamiętaj, gorący płyn to podstawa tego ciasta. Dlaczego? Gorący płyn połączony z kakao, wydobywa z niego smak i aromat, który oddaje następnie ciastu. Jako gorący płyn wykorzystaj kawę, która pogłębi czekoladowy smak. Ciasto nie będzie miało kawowego aromatu!
Wiśnie i Bita Śmietana w torciku czekoladowym
Kup 1 kilogram dojrzałych wiśni i smaż je na wolnym ogniu z dodatkiem cukru, aż puszczą dużo soku. Zredukuj płyn do konsystencji syropu. Masz pod ręką jakiś likier wiśniowy albo wiśniówkę (w wersji dla dzieci możesz dodać sok wiśniowy)? Dodaj odrobinę i posmaruj miksturą biszkopty, gdy są jeszcze ciepłe. Ten syrop do namaczania wiśni gwarantuje najbardziej wilgotne, najbardziej aromatyczne ciasto czekoladowe, jakiego jeszcze nigdy nie jedliście. Pomyśl o najlepszym torcie czekoladowym, jakie kiedykolwiek jadłeś. Ten jest lepszy, a to dzięki nasączonemu wiśniową miksturą biszkoptowi.
Pozostałe wiśnie zostaną ułożone warstwami na biszkopcie, łącząc się z bitą śmietaną. Bita śmietana jest lekka, puszysta i nie obciąża ciasta. Chociaż ten torcik czekoladowy jest z pewnością dekadencki, nie jest zbyt ciężki.
Większość bitej śmietany waniliowej znajduje się wewnątrz ciasta, ale pamiętaj, aby zostawić trochę do jej rozprowadzenia na wierzchu i wokół ciasta. Dzięki temu zapewnisz wilgotność i soczystość ciasta.
Jak zrobić czekoladowy ganache do torcika czekoladowego?
Zwieńczeniem tortu czekoladowego jest warstwa błyszczącego czekoladowego ganache, który delikatnie spływa się po bokach, tworząc interesujący wizualnie efekt. Krem czekoladowy ganache wykonany ze śmietanki kremówki i czystej czekolady jest idealnym dodatkiem i zwieńczeniem tego ciasta.
Składniki:
na ciasto czekoladowe
220 g mąki pszennej65 g niesłodzonego naturalnego kakao w proszku350 g cukru pudru2 łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka soli2 łyżeczki espresso w proszku (opcjonalnie)120 ml oleju rzepakowego lub roślinnego2 duże jajka, w temperaturze pokojowej180 g tłustej śmietany w temperaturze pokojowej (30%)120 ml maślanki w temperaturze pokojowej2 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii120 ml gorącej wody lub kawy1 kg ciemnych wiśni, wydrylowanych2 łyżki likieru wiśniowego, wiśniówki
ganache z gorzkiej czekolady
240 ml śmietany do ubijania220 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanejopcjonalnie: 1 łyżka lekkiego syropu kukurydzianego
Bita śmietana
480 ml śmietany do ubijania30 g cukru pudru1 łyżeczka czystego ekstraktu z wanilii
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 180 ° C. Nasmaruj trzy formy do ciasta o średnicy 22 cm, wyłóż papierem do pieczenia, a następnie nasmaruj pergamin. Pergamin sprawia, że ciastka bezproblemowo wyjmuje się z formy. Zrób ciasto czekoladowe : Ubij mąkę, kakao, cukier, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól i espresso (jeśli używasz) razem w dużej misce. Odstaw na bok. Używając miksera, ubij razem olej, jajka, śmietanę, maślankę i wanilię do połączenia składników. Wlej suche składniki do mokrych, dodaj gorącą wodę lub kawę i ubijaj wszystko, aż ciasto będzie całkowicie połączone.Podziel ciasto na 3 formy. Piecz przez 20-25 minut. Ciasta są gotowe, gdy wykałaczka wbita pośrodku ciasta wychodzi czysta. Ciasta wyjmij z piekarnika i postaw na kratce. Pozostaw do ostygnięcia na 30 minut w formie, a następnie wyjmij ciasta. Zachowaj ostrożność i używaj obu rąk podczas wyjmowania.
Przygotuj syrop : Smaż wiśnie ze szlanką cukru, aż puszczą sok, a płyn zredukuje się do konsystencji syropu. Odłóż wiśnie na bok. Gotuj syrop i likier wiśniowy w małym rondelku, aż zredukuje się do około 60 ml. Posmaruj ciasta syropem, zachowując resztki syropu.Wiśnie pokrój na kawałki, pozostawiając kilka całych wiśni do dekoracji. Odłóż na bok. Zrób ganache : Umieść posiekaną czekoladę i syrop kukurydziany w średniej misce. Podgrzej śmietanę w małym rondelku, aż będzie gorąca, ale nie wrząca. Wlej śmietanę do czekolady i powoli mieszaj, aż do całkowitego połączenia i rozpuszczenia czekolady. Przygotuj bitą śmietanę : Używając miksera, ubijaj śmietanę, cukier i ekstrakt waniliowy przez około 3 minuty. Złóż torcik czekoladowy : Umieść 1 warstwę ciasta na podstawce do ciasta. Rozłóż równomiernie 1 czubatą filiżankę bitej śmietany na wierzchu. Dodaj połowę wiśni i skrop łyżką zredukowanego syropu. Na wierzch ułóż drugą warstwę ciasta i równomiernie przykryj wierzch bitą śmietaną, pozostałymi wiśniami i syropem. Ułóż trzecią warstwę ciasta. Rozprowadź pozostałą bitą śmietanę na wierzchu i po bokach cienką warstwą za pomocą szpatułki.
Polej czekoladowym ganache wierzch ciasta, pozwalając mu delikatnie spłynąć po bokach. Na wierzch połóż wiśnie. Wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut przed pokrojeniem i podaniem.