Smakosze.pl Przepisy Tort wielkanocny to majstersztyk, przepis zrobił jakiś geniusz. Zakochasz się w jego smaku
Fot. YouTube/Moje Domowe Jedzenie

Tort wielkanocny to majstersztyk, przepis zrobił jakiś geniusz. Zakochasz się w jego smaku

28 marca 2025
Autor tekstu: Kacper Jozopowicz

Już niedługo będziemy przeżywać okres Świąt Wielkanocnych. Dlatego też warto już teraz zacząć planować jakie potrawy i przekąski przygotujemy na śniadanie wielkanocne lub obiad. Oprócz tradycyjnych dań warto zrobić coś nowatorskiego. Takim przysmakiem może być tort wielkanocny, który zachwyca smakowo i wizualnie.

Dania na Wielkanoc

Święta Wielkanocne to magiczny czas, który najlepiej spędzić z rodziną. Najpierw będziemy przeżywać Triduum Paschalne, czyli Wielki Czwartek, Wielki Piątek i Wielką Sobotę . Właśnie w sobotę udamy się do Kościoła z pięknymi i wypełnionymi smakołykami koszyczkami wielkanocnymi, w celu poświęcenia pokarmów. Później czeka nas radość z powodu zmartwychwstania Chrystusa. Jak co roku w niedzielę spotkamy się z rodziną, aby świętować ten piękny czas.

Piękny koszyczek wielkanocny
Fot. Canva/Emilia_Baczynska

Dlatego tez, ważne jest, aby naszych najbliższych ugościć wspaniałymi posiłkami. Ewentualnie jeśli wybieramy się w gości, to nie możemy jechać z pustymi rękami. Tradycyjne dania i przekąski to podstawa . A co powiecie na piękny i smakowity tort wielkanocny? Koniecznie sprawdźcie ten przepis.

Usmaż schab i zalej żelatynowym wywarem. W Wielkanoc mięso zniknie z półmiska w minutę

Tort wielkanocny na Święta

Tort wielkanocny to ciekawa opcja , aby nie tylko zjeść coś dobrego, ale również zaskoczyć pozostałych gości pomysłem na taki rarytas. Do jego przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.

Dalsza część tekstu pod filmem .

Składniki:

  • 16 kromek chleba tostowego

Pasta I:

  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • pół cebuli
  • garść szczypiorku
  • ok. 2 czubate łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz

Pasta II:

  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • pół cebuli
  • kilka pieczarek marynowanych
  • ok. 3 ogórki konserwowe
  • ok. łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz

Pasta III:

  • kawałek startego sera żółtego
  • kilka startych rzodkiewek
  • pól cebuli
  • ok. 2 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz
  • ulubione warzywa do dekoracji

Jak przygotować wspaniały tort wielkanocny?

Przygotowanie takiego tortu nie jest skomplikowane , a efekt końcowy jest piorunujący.

W pierwszej kolejności robimy pierwszą pastę . Do miski przekładamy 2 ugotowane na twardo i drobno pokrojone jajka , posiekaną połowę cebuli, szczypiorek i majonez. Całość doprawiamy sola i pieprzem, po czym dokładnie mieszamy.

Bierzemy się za drugą pastę . Do osobnej miski przekładamy drobno pokrojone marynowane pieczarki, ogórki konserwowe, drugą połowę cebuli oraz jedno jajko. Dodajemy sól, pieprz i majonez. Wszystko dokładnie mieszamy.

Pora na trzecią pastę . Do miski wkładamy ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę jajko, startą rzodkiewkę i stary ser żółty. Wszystko uzupełniamy małą ilością pokrojonej cebuli, a także majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.

Smakowite pasty na tort wielkanocny
Fot. YouTube/Moje Domowe Jedzenie

W kolejnym kroku formujemy nasz tort. Na talerzu układamy 4 kromki chleba tostowego i na niego przekładamy pierwszą pastę i rozprowadzamy. Następnie kolejne 4 kromki i druga pasta. W kolejnym kroku znowu układamy chleb i kładziemy na niego trzecią pastę. Na koniec na samej górze układamy ostatnie 4 kromki chleba i smarujemy je masłem .

Tort dekorujemy ulubionymi warzywami . Mogą to być rzodkiewki, pomidory, ogórki, szczypiorek, a także jajka. Ilustracje pochodzą z kanału Moje Domowe Jedzenie na YouTube.

Sprawdź przepis na pyszną babkę ziemniaczaną z cebulą . Zobacz, co Ewa Wachowicz podaje do obiadu zamiast ziemniaków .

Pyszny tort na Wielkanoc
Fot. YouTube/Moje Domowe Jedzenie
UE ostrzega wszystkich obywateli. Przygotuj zapasy żywności na 72 godziny
Chwyć za jajka i weź czerwoną kapustę. Tak zrobisz najpiękniejsze pisanki na Wielkanoc
Obserwuj nas w
autor
Kacper Jozopowicz

Redaktor portalu Smakosze.pl. Jestem absolwentem Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Obecnie studiuję Produkcję medialną na studiach magisterskich. Piłka nożna to moja pasja, ale jestem również otwarty na inne dyscypliny sportowe. Bardzo lubię chodzić do teatru.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy