Tort wielkanocny to majstersztyk, przepis zrobił jakiś geniusz. Zakochasz się w jego smaku
Już niedługo będziemy przeżywać okres Świąt Wielkanocnych. Dlatego też warto już teraz zacząć planować jakie potrawy i przekąski przygotujemy na śniadanie wielkanocne lub obiad. Oprócz tradycyjnych dań warto zrobić coś nowatorskiego. Takim przysmakiem może być tort wielkanocny, który zachwyca smakowo i wizualnie.
Dania na Wielkanoc
Święta Wielkanocne to magiczny czas, który najlepiej spędzić z rodziną. Najpierw będziemy przeżywać Triduum Paschalne, czyli Wielki Czwartek, Wielki Piątek i Wielką Sobotę . Właśnie w sobotę udamy się do Kościoła z pięknymi i wypełnionymi smakołykami koszyczkami wielkanocnymi, w celu poświęcenia pokarmów. Później czeka nas radość z powodu zmartwychwstania Chrystusa. Jak co roku w niedzielę spotkamy się z rodziną, aby świętować ten piękny czas.

Dlatego tez, ważne jest, aby naszych najbliższych ugościć wspaniałymi posiłkami. Ewentualnie jeśli wybieramy się w gości, to nie możemy jechać z pustymi rękami. Tradycyjne dania i przekąski to podstawa . A co powiecie na piękny i smakowity tort wielkanocny? Koniecznie sprawdźcie ten przepis.
Tort wielkanocny na Święta
Tort wielkanocny to ciekawa opcja , aby nie tylko zjeść coś dobrego, ale również zaskoczyć pozostałych gości pomysłem na taki rarytas. Do jego przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Dalsza część tekstu pod filmem .
Składniki:
- 16 kromek chleba tostowego
Pasta I:
- 2 jajka ugotowane na twardo
- pół cebuli
- garść szczypiorku
- ok. 2 czubate łyżki majonezu
- sól
- pieprz
Pasta II:
- 1 jajko ugotowane na twardo
- pół cebuli
- kilka pieczarek marynowanych
- ok. 3 ogórki konserwowe
- ok. łyżki majonezu
- sól
- pieprz
Pasta III:
- kawałek startego sera żółtego
- kilka startych rzodkiewek
- pól cebuli
- ok. 2 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
- ulubione warzywa do dekoracji
Jak przygotować wspaniały tort wielkanocny?
Przygotowanie takiego tortu nie jest skomplikowane , a efekt końcowy jest piorunujący.
W pierwszej kolejności robimy pierwszą pastę . Do miski przekładamy 2 ugotowane na twardo i drobno pokrojone jajka , posiekaną połowę cebuli, szczypiorek i majonez. Całość doprawiamy sola i pieprzem, po czym dokładnie mieszamy.
Bierzemy się za drugą pastę . Do osobnej miski przekładamy drobno pokrojone marynowane pieczarki, ogórki konserwowe, drugą połowę cebuli oraz jedno jajko. Dodajemy sól, pieprz i majonez. Wszystko dokładnie mieszamy.
Pora na trzecią pastę . Do miski wkładamy ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę jajko, startą rzodkiewkę i stary ser żółty. Wszystko uzupełniamy małą ilością pokrojonej cebuli, a także majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.

W kolejnym kroku formujemy nasz tort. Na talerzu układamy 4 kromki chleba tostowego i na niego przekładamy pierwszą pastę i rozprowadzamy. Następnie kolejne 4 kromki i druga pasta. W kolejnym kroku znowu układamy chleb i kładziemy na niego trzecią pastę. Na koniec na samej górze układamy ostatnie 4 kromki chleba i smarujemy je masłem .
Tort dekorujemy ulubionymi warzywami . Mogą to być rzodkiewki, pomidory, ogórki, szczypiorek, a także jajka. Ilustracje pochodzą z kanału Moje Domowe Jedzenie na YouTube.
Sprawdź przepis na pyszną babkę ziemniaczaną z cebulą . Zobacz, co Ewa Wachowicz podaje do obiadu zamiast ziemniaków .
