Najlepsze ciasto rodem z Podlasia, robię je co święta. Sprawdzi się w Wielkanoc i Wigilię

Już niedługo będziemy przeżywać czas Świąt Wielkanocnych. Jest to bardzo ważne wydarzenie w świecie Kościoła. Ponadto jest to również okazja to spędzenia miłego czasu z rodziną, a w dodatku zjedzenia czegoś pysznego, zarówno słonego, jak i słodkiego. Przedstawiamy Wam przepis na pyszne ciasto idealne na Wielkanoc.
Co przygotować na Wielkanoc?
Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Dlatego też warto powoli zacząć panować zakupy, a przede wszystkim to, jakie pyszności zdecydujemy się przygotować dla naszych gości. Wszyscy dobrze wiemy, jakie potrawy bez wątpienia muszą znaleźć się na świątecznym stole. Mowa oczywiście o żurku, faszerowanych jajkach, sałatkach, wędlinach i pasztecie. Do tego oczywiście dochodzą słodkie wypieki. Co przygotować oprócz sernika, szarlotki i makowca?

Warto przyrządzić coś, co nie jest powszechnie znane, więc zaskoczy pozytywnie naszych gości. Ciasto z Podlasia, na które przepis chcemy Wam zaproponować, jest idealnym kandydatem na taką przekąskę.
Wachowicz piecze babkę wielkanocną jak marzenie. Ten patent to mistrzostwoCiasto Marcinek na Wielkanoc
Ciasto Marcinek jest świetnym wyborem na wypiek, który może znaleźć się na świątecznym stole i nie odstawać smakiem od pozostałych wypieków. Do tego jest bardzo proste w przygotowaniu. Rodzina na pewno będzie zadowolona. Do przygotowania takiego ciasta na Wielkanoc będziemy potrzebować następujących składników.
Ciasto:
- 0,5 kg przesianej mąki pszennej
- 1 cukier waniliowy
- 1 płaska łyżeczka sody
- 0,5 kostki margaryny rozpuszczonej z 0,5 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 0,5 szklanki śmietany
- starte herbatniki i wiórki kokosowe, cappuccino, kawa (do dekoracji)
Masa:
- 700 g śmietany 30%
- 800 g śmietany 18%
- 3 opakowania cukru waniliowego
- ¾ szklanki cukru pudru
- 1 cytryna
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak przygotować pyszne ciasto na Wielkanoc?
Ciasto Marcinek pochodzące z Podlasia to fantastyczna propozycja na przysmak wielkanocny.
W pierwszej kolejności do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier waniliowy, sodę. Wlewamy również rozpuszczoną margarynę z cukrem, wbijamy jedno jajko oraz żółtko z drugiego jajka. Wszystko uzupełniamy śmietaną. Następnie wyrabiamy ciasto.
W kolejnym kroku smarujemy prodiż masłem i bułką tartą. Możemy również użyć innej formy.
Kiedy wyrobimy całkiem ciasto, to dzielimy je na 3 mniejsze kawałki. W kolejnym kroku każdy z nich dzielimy jeszcze na 5 kawałków. Finalnie musimy uzyskać 15 małych kawałeczków.

Następnie wszystkie rozwałkowujemy. Układamy w prodiżu po 5 placków i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 12 minut. Wychodzi na to, że pieczemy to trzy razy, partiami po 5 placków.
W międzyczasie przygotowujemy masę. Do naczynia przekładamy śmietanę 30% oraz 18%. Ubijamy na gładką masę, dodając jednocześnie cukier waniliowy, cukier puder, a także sok z cytryny. Kiedy wszystkie placki się upieką, to przekładamy je przygotowanym kremem. Następnie odstawiamy je na co najmniej 4 godziny, po czym pozostałą śmietaną smarujemy wierzch bok i boki ciasta. Górę naszego przysmaku posypujemy startymi herbatnikami. Boki ciasta natomiast wiórkami kokosowymi. Całość posypujemy cappuccino.
Tak przygotowane ciasto idealnie nada się na Wielkanoc lub Wigilię.
Sprawdź przepis na zapiekankę, którą warto podać w Wielki Piątek. Zobacz, jak zrobić tatara z pomidorów.






































