Usmaż schab i zalej żelatynowym wywarem. W Wielkanoc mięso zniknie z półmiska w minutę

Nie wiecie, co przygotować na obiad w Święta Wielkanocne tak, aby goście byli pod wrażeniem? W takim razie przychodzimy do Was z pomocą i przy okazji z przepisem, który idealnie pasuje na okres świąteczny. Przedstawiamy Wam przepis na schab w galarecie. Wszyscy zjedzą go ze smakiem.
Co podać na wielkanocny obiad?
W zależności czy z rodziną spotykamy się wielkanocne śniadanie lub obiad, to nie zmienia faktu, że musimy na tę okazję przygotować coś pysznego, aby nasi goście byli wniebowzięci, a ich i nasze podniebienia usatysfakcjonowane. Co w taki razie podać, aby wszyscy byli zadowoleni? Propozycji jest wiele, ale tylko kilka jest wartych uwagi.
Oczywiście podstawą są takie przysmaki jak żurek, sałatki np. jarzynowa lub gyros, różnorodne wędliny, pasztet, ćwikła i bez dyskusji jajka faszerowane. Nie zapominajmy również o słodkich wypiekach takich jak sernik, szarlotka czy mazurek. Ciekawą opcją jest również biała kiełbasa z cebulką w sosie chrzanowym, o której niedawno pisaliśmy.

Za to konkretną propozycją jest schab w galarecie, który z pewnością zniknie ze stołu w mgnieniu oka. Jak go przygotować? To nic skomplikowanego.
UE ostrzega wszystkich obywateli. Przygotuj zapasy żywności na 72 godzinyPieczony schab w galarecie
Taki schab na Wielkanoc to idealna propozycja, jeśli chcemy nasi goście byli usatysfakcjonowani. Jego przygotowanie nie jest trudne, a smak jest nieziemski. Do przygotowania takiego mięsa na Wielkanoc będziemy potrzebować następujących składników.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 10 Kotletów wieprzowych
- 1 mała puszka kukurydzy z groszkiem
- 10 pieczarek marynowanych
- 800 ml wody
- sól
- pieprz
- 3 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 15 kuleczek kolorowego pieprzu
- 1 żelatyna na 1 litr wywaru
Jak przygotować pyszny schab na Wielkanoc?
Przepis na schab, który mamy Wam do zaproponowania jest na pewno tym, czego potrzebujecie przed Świętami Wielkanocnymi.
W pierwszej kolejności przyprawiamy surowe kotlety solą i pieprzem. Następnie smażymy je na patelni z obu stron pod przykryciem do momentu, aż ładnie się zarumienią. Ewentualnie możemy je upiec w piekarniku lub w air fryerze. Kiedy będą już gotowe, to przekładamy je na półmisek i bierzemy się za zalewę.
Najpierw do rondelka wlewamy bulion warzywny. W kolejnym kroku dodajemy przyprawy takie jak liść laurowy, ziele angielskie oraz ziarna kolorowego pieprzu. Taki wywar gotujemy przez 10 minut na średnim ogniu. Po tym czasie ściągamy zalewę z kuchenki i odstawiamy, aby przestygła. Po kilku minutach rozpuszczamy w niej żelatynę, jednocześnie cały czas dokładnie mieszając.
Do naczynia żaroodpornego, w którym umieściliśmy kotlety, przekładamy kukurydzę z groszkiem, a także pieczarki konserwowe. Całość zalewamy przygotowaną zalewą i przykrywamy folią spożywczą.

Na koniec wstawiamy nasze danie do lodówki, aby stężało.
Tak przygotowana galareta na Wielkanoc z pewnością zrobi furorę wśród gości.
Sprawdź przepis na panierkę do ryby. Zobacz, jaka jest najlepsza mąka na kopytka.






































