Smakosze.pl Przepisy Tuż przed usmażeniem placków dodaj je do startych ziemniaków. Wyjdą nieziemsko puszyste
canva/Antic Zlatko

Tuż przed usmażeniem placków dodaj je do startych ziemniaków. Wyjdą nieziemsko puszyste

19 marca 2023

Placki ziemniaczane mogą być jeszcze bardziej puszyste. Wystarczy, że ubijecie pianę z białek i dodacie ją do ziemniaczanej masy bezpośrednio przed smażeniem. Pełen smaku, lekki niczym chmurka rarytas skusi każdego. Spróbujecie?

Przepis na puszyste placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane, które są jednocześnie lekkie, nietłuste i chrupiące można bardzo prosto przygotować. Odpowiednio rozgrzany do smażenia olej i dodanie ubitych białek do masy ziemniaczanej są dwoma sztuczkami, które pomogą nam osiągnąć znakomite rezultaty. Nawet wybredni się zachwycą.

Składniki:

  • 10 średnich ziemniaków
  • 2 średnie jaja
  • 1 niezbyt duża cebula
  • 20 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki majeranku (można pominąć)
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sól i pieprz w ilości do smaku
Wachowicz pokazała, jak robi wielkanocną szynkę. Te przyprawy podkreślają jej smak

Jak zrobić puszyste placki ziemniaczane? Dodanie piany z białek nada lekkości

Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach. Odciskamy je starannie z wody i przenosimy pulpę do osobnego naczynia. Masa powinna być wciąż wilgotna, lecz w czystej misce nie może znaleźć się oddzielony płyn.

Sok z ziemniaków odstawiamy na około 15 minut, by wytrącił się krochmal. Do startego warzywa dodajemy posiekaną cebulę, żółtka, mąkę pszenną odrobinę soli i pieprzu oraz majeranek, jeśli go używamy.

Składniki starannie mieszamy, po czym łączymy z osadem, który zebrał się na dnie miski z sokiem ziemniaczanym. Z białek ubijamy pianę i również dodajemy ją do masy.

Placki ziemniaczane smażymy na średnim ogniu, formując je przy pomocy łyżki. Zrumienione osuszamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.

Jak podać puszyste placki ziemniaczane?

Rarytas doskonale smakuje z kwaśną śmietaną lub ziołowym twarożkiem. Możemy też skusić się na bogatą wersję z łososiem wędzonym czy prostym sosem grzybowym . Niektórzy także posypują placki ziemniaczane cukrem.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na dania z ziemniaków. Szczególnie polecamy prostą zapiekankę z dodatkiem sera i pieczarek . Być może spodoba wam się także receptura na sycący i tani gulasz na bazie tego warzywa.

Placki ziemniaczane z warzywami.png
canva/CCat82


Posiej ją nawet dziś. Rzeżucha to bomba witaminowa za grosze
Żadne schabowe. Bitki w sosie grzybowym wprost rozpływają się w ustach
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy