Tuż przed usmażeniem placków dodaj je do startych ziemniaków. Wyjdą nieziemsko puszyste
Placki ziemniaczane mogą być jeszcze bardziej puszyste. Wystarczy, że ubijecie pianę z białek i dodacie ją do ziemniaczanej masy bezpośrednio przed smażeniem. Pełen smaku, lekki niczym chmurka rarytas skusi każdego. Spróbujecie?
Przepis na puszyste placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane, które są jednocześnie lekkie, nietłuste i chrupiące można bardzo prosto przygotować. Odpowiednio rozgrzany do smażenia olej i dodanie ubitych białek do masy ziemniaczanej są dwoma sztuczkami, które pomogą nam osiągnąć znakomite rezultaty. Nawet wybredni się zachwycą.
Składniki:
- 10 średnich ziemniaków
- 2 średnie jaja
- 1 niezbyt duża cebula
- 20 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki majeranku (można pominąć)
- olej rzepakowy do smażenia
- sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić puszyste placki ziemniaczane? Dodanie piany z białek nada lekkości
Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach. Odciskamy je starannie z wody i przenosimy pulpę do osobnego naczynia. Masa powinna być wciąż wilgotna, lecz w czystej misce nie może znaleźć się oddzielony płyn.
Sok z ziemniaków odstawiamy na około 15 minut, by wytrącił się krochmal. Do startego warzywa dodajemy posiekaną cebulę, żółtka, mąkę pszenną odrobinę soli i pieprzu oraz majeranek, jeśli go używamy.
Składniki starannie mieszamy, po czym łączymy z osadem, który zebrał się na dnie miski z sokiem ziemniaczanym. Z białek ubijamy pianę i również dodajemy ją do masy.
Placki ziemniaczane smażymy na średnim ogniu, formując je przy pomocy łyżki. Zrumienione osuszamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.
Jak podać puszyste placki ziemniaczane?
Rarytas doskonale smakuje z kwaśną śmietaną lub ziołowym twarożkiem. Możemy też skusić się na bogatą wersję z łososiem wędzonym czy prostym sosem grzybowym . Niektórzy także posypują placki ziemniaczane cukrem.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na dania z ziemniaków. Szczególnie polecamy prostą zapiekankę z dodatkiem sera i pieczarek . Być może spodoba wam się także receptura na sycący i tani gulasz na bazie tego warzywa.