Udka pieczone w glazurze miodowej z sosem sojowym
Udka pieczone w glazurze miodowej z sosem sojowym – składniki:
-
6 udek kurczaka,
-
1 łyżeczka startego imbiru,
-
8 łyżek sosu sojowego,
-
1 ząbek czosnku,
-
2 łyżki whisky lub brandy,
-
4 łyżki octu ryżowego,
-
2 łyżki miodu,
-
1/2 cebuli.
Przygotowanie udek pieczonych w glazurze miodowej z sosem sojowym
Przygotuj glazurę: posiekaj cebulę i czosnek, dodaj sos sojowy, ocet, miód, whisky i imbir. Wymieszaj z doprawionymi solą i pieprzem udkami i włóż do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
Wyjmij udka z glazury, włóż do naczynia żaroodpornego, wlej pół szklanki wody, polej udka marynatą, przykryj i piecz przez około 1 i 1/2 godziny w 200℃, w międzyczasie przewróć udka 2–3 razy(można uzupełnić wodę). Jeśli jest taka konieczność, na koniec możesz udka zrumienić bez przykrycia. Po upieczeniu wyjmij mięso z naczynia i pozwól, by soki w razie potrzeby odparowały.