Smakosze.pl Przepisy Udka pieczone w glazurze miodowej z sosem sojowym
pixabay.com

Udka pieczone w glazurze miodowej z sosem sojowym

6 maja 2021

Udka pieczone w glazurze miodowej z sosem sojowym – składniki:

  • 6 udek kurczaka,

  • 1 łyżeczka startego imbiru,

  • 8 łyżek sosu sojowego,

  • 1 ząbek czosnku,

  • 2 łyżki whisky lub brandy,

  • 4 łyżki octu ryżowego,

  • 2 łyżki miodu,

  • 1/2 cebuli.

Przygotowanie udek pieczonych w glazurze miodowej z sosem sojowym

Przygotuj glazurę: posiekaj cebulę i czosnek, dodaj sos sojowy, ocet, miód, whisky i imbir. Wymieszaj z doprawionymi solą i pieprzem udkami i włóż do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.

Wyjmij udka z glazury, włóż do naczynia żaroodpornego, wlej pół szklanki wody, polej udka marynatą, przykryj i piecz przez około 1 i 1/2 godziny w 200℃, w międzyczasie przewróć udka 2–3 razy(można uzupełnić wodę). Jeśli jest taka konieczność, na koniec możesz udka zrumienić bez przykrycia. Po upieczeniu wyjmij mięso z naczynia i pozwól, by soki w razie potrzeby odparowały.

Obserwuj nas w
autor
Dzięciołowska Marcelina

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy