Udka pieczone w glazurze miodowej z sosem sojowym

pixabay.com
Udka pieczone w glazurze miodowej z sosem sojowym – składniki:
6 udek kurczaka,
1 łyżeczka startego imbiru,
8 łyżek sosu sojowego,
1 ząbek czosnku,
2 łyżki whisky lub brandy,
4 łyżki octu ryżowego,
2 łyżki miodu,
1/2 cebuli.
Przygotowanie udek pieczonych w glazurze miodowej z sosem sojowym
Przygotuj glazurę: posiekaj cebulę i czosnek, dodaj sos sojowy, ocet, miód, whisky i imbir. Wymieszaj z doprawionymi solą i pieprzem udkami i włóż do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
Wyjmij udka z glazury, włóż do naczynia żaroodpornego, wlej pół szklanki wody, polej udka marynatą, przykryj i piecz przez około 1 i 1/2 godziny w 200℃, w międzyczasie przewróć udka 2–3 razy(można uzupełnić wodę). Jeśli jest taka konieczność, na koniec możesz udka zrumienić bez przykrycia. Po upieczeniu wyjmij mięso z naczynia i pozwól, by soki w razie potrzeby odparowały.
Tagi:
Powiązane

Sekret tej surówki tkwi w sosie. Do ryby pasuje idealnie

Rozkładam brokuły na kurczaku i zapiekam z tym sosem. Nawet największe niejadki wyczyszczą talerz

Oto królowe bazarowej drożyzny. Te owoce biją rekordy, Polacy nie dowierzają, skąd te ceny

Weź liście kapusty i rozsmaruj mięso mielone. To danie jest lepsze od gołąbków

Przekrój ziemniaka i odciśnij go w soli. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia

W tym quizie pytamy o potrawy wielkanocne. W pytaniu o pasztet odpadnie wiele osób
Najnowsze

Żadna mizeria, ta surówka z ogórków jest 100 razy lepsza. Pasuje do każdego obiadu

Weź mięso mielone i upchaj w słoikach. Za ten przepis ktoś powinien dostać nagrodę

Pokrój ziemniaki i przykryj je piersią z kurczaka. Pomysł na szybki obiad

Pakuję lubczyk do słoików i robię najlepszą pastę. Bez żadnych konserwantów

Naleśniki robię bez mleka i mąki. Żałuję, że nie znałem tego przepisu wcześniej

Zalej mleko octem i podgrzej. Nie uwierzysz co z tego wyjdzie

Ułóż jajka i owiń mięsem. Na Wielkanoc każdy gość powie, że jesteś cudotwórcą

Najlepszy przepis na surówkę z białej kapusty. Sos jest idealny

Weź boczek i zanurz go w cieście. Dać medal za ten przepis to mało
Polecane

100 razy lepsze, niż klasyczne mielone. Kotlety po cygańsku robią furorę

Te kotlety w chrupiącej panierce są lepsze niż schabowe. Sekret tkwi nie tylko w mięsie

Dodaję 2 łyżki do ugotowanych ziemniaków. Wychodzą tak dobre, że można je jeść bez dodatków

Mało kto dodaje do pieczarkowej. Wystarczy odrobina, a zupa będzie lepsza, niż na mięsie

Taką zupę gotuję zawsze po świętach. 100 razy lepsza niż krupnik

Z resztek ciasta drożdżowego robię pyszne śniadanie. Moja rodzina je uwielbia

Te faszerowane jajka to przebój wielkanocnego stołu. Zdobią i pysznie smakują

Z ugotowanego mięsa robię pyszny dodatek do rosołu. Bije na głowę kluseczki i makaron

Taką karkówkę podam na obiad w Wielkanoc. Sos to mistrzostwo świata
Popularne

Podsyp doniczki z bratkami. Obsypią się kwiatami

Jakie akcesoria dla kota powinny znaleźć się w każdym domu?

Znamy datę. W Watykanie zapadły najważniejsze decyzje

5 powodów, dla których mleko i produkty mleczne powinny być stałym elementem diety roczniaka

Kurzajewski nagle sprzedaje dom. Krzyknął sobie niezłą cenę

ZUS wysyła pisma do Polaków. Chodzi o ważne ulgi od opłat

Ryga to nowy hit na city break. Na weekendowy wypad ściągają tam turyści nie tylko z Polski

Trzy dni po śmierci papieża takie wideo w sieci. Franciszek przemówił

Nie wyrzucaj skorupek, zalej je octem. Szybko rozwiążesz problem w ogrodzie

W tym roku majówka dłuższa o jeden dzień. PIP wydał komunikat: skorzysta masa pracowników

Ryga zachwyca turystów. Te miejsca musisz zobaczyć

Przepis na to ciasto przywiozłem z Kaszub. Robię je w 15 minut