Smakosze.pl Przepisy Ugotowała truskawki z cukrem i odpaliła blender. Po chwili pokazała najpyszniejszy deser
Screen z filmu na kanale TikTok ewa.masterchef

Ugotowała truskawki z cukrem i odpaliła blender. Po chwili pokazała najpyszniejszy deser

21 czerwca 2023

Truskawki są już tanie i niesamowicie smaczne. Warto skorzystać z trwającego sezonu i przygotować z nich prosty deser niewymagający pieczenia. Podane w formie pianki owoce zachwycą was delikatnością i słodyczą.

Przepis na pianki z truskawek

Lekkie, słodkie i przyjemnie truskawkowe pianki zrobicie w kilka chwil. Potem wystarczy jeszcze odrobina cierpliwości, by orzeźwiający deser umilił wam ciepłe popołudnie. Warto spróbować.

Składniki:

  • 1 kg świeżych truskawek
  • 200-300 g cukru - zależnie od upodobań
  • 50 g żelatyny
  • 360 ml wody
Jest źle. Kuchenne Rewolucje okazały się klapą. Po pomocy Gessler lokal świeci pustkami

Jak przygotować smakowitą piankę z truskawek?

Zaczynamy od umycia truskawek i oczyszczenia ich z szypułek. Warto zachować je do koktajli, bo są jadalne . Owoce wrzucamy do garnka, wsypujemy cukier i wlewamy trochę wody. Gotujemy, aż truskawki nieco zmiękną, a cukier się rozpuści.

W międzyczasie namaczamy żelatynę w odmierzonej porcji wody. Gdy napęcznieje, przenosimy ją do przestudzonej owocowej masy i starannie blendujemy.

Całość przecieramy przez sito, a następnie miksujemy, by napowietrzyć. Na koniec przenosimy słodki krem do foremek i wyrównujemy powierzchnię. Schładzamy przez kilka godzin w zamrażalniku.

Jak podać truskawki w formie pianki?

Przed zaserwowaniem pianki, kroimy ją na kwadraty, a każdy z nich dekorujemy listkami mięty i świeżymi truskawkami. Można też pokusić się o polanie smakołyku przestudzoną polewą czekoladową , lecz należy to zrobić bardzo ostrożnie.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na smakołyki z dodatkiem truskawki. Spróbujcie koniecznie słodkich pierogów — skuszą nawet wybrednych. Być może spodoba wam się także pomysł na szybki deser z bitą śmietaną .

Źródło: TikTok/ewa.masterchef

Wszyscy źle grillowaliśmy kiełbasę. Kucharz zdradził, jak to robią mistrzowie
Chciała kupić ulubione bułki z Biedronki. Nagle to zobaczyła i zamarła, od razu wszystko nagrała
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy