Smakosze.pl Przepisy Ułóż brzoskwinie w foremce i zalej tą masą. Ten deser to hit w moim domu
fot. youtube.com/appetitlicherkuchen

Ułóż brzoskwinie w foremce i zalej tą masą. Ten deser to hit w moim domu

24 lipca 2024

Kochasz brzoskwinie z puszki? To pomysłowe ciasto jest dla ciebie. Pomysłowe, bo prócz owoców zużywamy w nim też syrop o brzoskwiniowym smaku. Niezwykłe, gdzie się znajduje.

Ciasto brzoskwiniowe

Brzoskwinie z puszki to często ostatnia deska ratunku osób spragnionych deseru . Są słodkie, a ich owocowy posmak niemal przekonuje nas, że to nie słodycze, a prawdziwe owoce . Czar jednak pryska, kiedy po spożyciu zostajemy ze szklanką syropu, który z pewnością nie jest świeżo wyciskanym sokiem brzoskwiniowym…

Ten przepis wie, jak taki syrop schować, a wręcz spożytkować. Wchodzi on w skład masy, którą wypiekamy jako zwykłe ciasto. W ten sposób uzyskujemy brzoskwiniowy deser z brzoskwiniami .

krojenie brzoskwiń
fot. youtube.com/appetitlicherkuchen
Ogórki kiszone wychodzą gazowane i mętne? Wszystko przez 1 błąd

Deser z brzoskwiń z puszki

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Appetitlicher Kuchen. W przeciwieństwie do ich wersji, zalecamy dodanie mąki ziemniaczanej, by wchłonęła nadmiar wilgoci z owoców.

Składniki

  • 1 duża puszka brzoskwiń
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • ⅓ kg mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 220 ml oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto z brzoskwiń

Brzoskwinie odcedzamy, zbierając syrop do miski. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy mąką ziemniaczaną . Wykładamy brzoskwinie, zostawiając dwie połówki. Owoce na dnie tortownicy zasypujemy jeszcze raz mąką ziemniaczaną.

Dwie odłożone połówki brzoskwiń kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do miski razem z jajkami. Dodajemy szczyptę soli i blendujemy na gładką masę. Tę przecieramy przez sitko, by pozbyć się włókien brzoskwini.

Do jajecznej masy dodajemy olej, 100 ml syropu spod brzoskwiń i 100 ml wody . Dokładnie mieszamy. Do miski przesiewamy następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i rózgą dokładnie łączymy składniki.

Ciasto wylewamy do formy, w której ułożyliśmy brzoskwinie. Wstawiamy na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni . Po wyjęciu dekorujemy według uznania.

Wypróbuj też przepisy na letnią surówkę z młodej kapusty i doskonałego zapiekanego kalafiora .

gotowe ciasto
fot. youtube.com/appetitlicherkuchen

Dodaję 4 sztuki i zupa z fasolki staje się hitem. Latem jem tylko to
Zalej skorupki octem. Ekspresowo rozwiążesz problem w domu
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy