Smakosze.pl Przepisy Ułóż chleb w misce, zalej tą mieszanką i wstaw do piekarnika. Żałuję, że wcześniej nie znałam tego przepisu
YT/Food & Recipes - Polskie

Ułóż chleb w misce, zalej tą mieszanką i wstaw do piekarnika. Żałuję, że wcześniej nie znałam tego przepisu

9 listopada 2023

Chleb na słodko może być bardzo smaczny. Tym razem, zamiast smarować pieczywo słodkimi kremami, sięgniemy po prosty przepis. Deser wymaga tylko kilku składników, dostępnych w każdym sklepie. Warto dać mu szansę, bo smakuje wyśmienicie.

Deser z prostych składników

Ciasta i ciasteczka są smaczne, ale ich zrobienie bardzo często wymaga sporo czasu. Niektóre też oparte są na składnikach, które nie w każdym sklepie są dostępne. Na szczęście istnieją znacznie prostsze przepisy.

Do deseru, który dziś wam proponuję, nie potrzeba wiele. Wystarczy chleb tostowy i masa złożona z podstawowych składników. Zapoznając się z przepisem, szybko zobaczycie, że prostota wcale nie oznacza braku smaku. Wręcz przeciwnie.

Krojenie chleba na deser.jpg
YT/Food & Recipes - Polskie
To najgorszy rodzaj mięsa, jaki istnieje. Polacy ciągle je kupują i nie mają o tym pojęcia

Przepis na pyszny deser z chleba

Słodycz idealnie sprawdzi się jako ciepłe na śniadanie. Pieczywo zalejemy prostą w przygotowaniu masą z jajek, cukru i aromatycznych dodatków, a następnie zapieczemy krótko w piekarniku. Nawet sceptycy będą zachwyceni tym deserem.

Składniki:

  • 6 kromek chleba tostowego
  • 200 ml mleka
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 2 duże jajka
  • 50 g cukru
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

Oprócz wylistowanych wyżej składników przyda się jeszcze okrągła forma z o średnicy 24 cm. Należy ją wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Potem można już przystąpić do przyrządzania deseru. Pełną instrukcję zamieszczam poniżej.

Jak zrobić deser z chleba? Składników jest niewiele

Zaczynam od ubicia jajek z cukrem i cukrem wanilinowym. Cały czas miksując masę, najlepiej przy pomocy rózgi, dodaję kolejno cynamon, mleko i śmietanę. Chleb układam w stos i przecinam na krzyż — tak, aby powstały 4 wieże z kwadratowymi kawałkami pieczywa.

Umieszczam je w przygotowanej wcześniej formie i zalewam przygotowaną masą. Deser z chleba piekę w temperaturze w 180 stopni Celsjusza przez 30-35 minut. Kroję zaraz po wyjęciu z pieca.

Jak podawać deser z chleba?

Słodycz po upieczeniu posypuję porcją przesianego przez sito cukru pudru. Można też oprószyć ją odrobiną cynamonu. Będzie smakowała doskonale także z musem jabłkowym, karmelem lub śliwkami z korzennego kompotu .

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na desery. Sprawdźcie prosty przepis na zdrowy przysmak z czekoladą . Być może skusi was też prosty chleb z bananów — jest świetny z domowym masłem orzechowym .

Deser z chleba zachwyca.jpg
YT/Food & Recipes - Polskie
Przepis na tę szarlotkę mam od znajomej kucharki. To moje ulubione sezonowe ciasto bez pieczenia
Zrobiłam ciasto na pierogi z przepisu z 1920 roku. Lepszych w życiu nie jadłam
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy