Zrobiłam ciasto na pierogi z przepisu z 1920 roku. Lepszych w życiu nie jadłam
Ciasto na pierogi jest gwarancją sukcesu tej potrawy. Najlepsze jakie jadłam pochodzi z przepisu z 1920 roku. Jest idealnie elastyczne i delikatne. Ciężko wymyślić coś lepszego. Nic dziwnego, że w wielu domach ten patent był zapewne przekazywany z pokolenia na pokolenie.
Sekret idealnego ciasta na pierogi
Chyba każdy kucharz ma swój patent na idealne ciasto na pierogi. Na naszej stronie znajdziecie m.in. niezawodny przepis Magdy Gessler oraz siostry Anastazji. Tym razem prezentujemy wyborny sposób na tą potrawę, który pochodzi z 1920 roku. Jego tajemnicą jest odpowiednio dobrana mąka. Najlepiej typu 450. Jest ona gwarancją sukcesu naszego ciasta na pierogi. Poniżej dokładnie zdradzam szczegóły tej receptury!
Polacy pomijają w sklepach ten owoc, a Wachowicz robi z niego konfiturę. Teraz trwa na niego sezonJak zrobić idealne ciasto na pierogi? Lista składników
- 500 mąki pszennej typu 450
- 1 łyżeczka oleju
- 1 łyżeczka soli
- 280 ml ciepłej wody
Sposób przygotowania ciasta na pierogi według przepisu z 1920 roku
Dokładnie przesiej mąkę typu 450. W osobnym naczyniu wymieszaj ze sobą wodę wraz z łyżeczką soli i łyżeczką oleju. Następnie wlej ją do mąki. Lekko mieszaj ciasto za pomocą szpatułki, a później zacznij je wyrabiać rękoma przez około 15 minut, aby było miękkie i elastyczne. Gdy nabierze odpowiedniej konsystencji, podziel je na mniejsze części. Rozwałkuj jedną część, a drugą pozostaw pod przykryciem. W ten sposób ciasto na pierogi dłużej zachowa odpowiednią wilgotność.