Smakosze.pl Przepisy Unikatowy przepis dla fanów pierogów ruskich. Ale hit! Nie musisz nawet ich lepić
facebook/ Nathallae - Natalia Maszkowska

Unikatowy przepis dla fanów pierogów ruskich. Ale hit! Nie musisz nawet ich lepić

20 listopada 2023
Autor tekstu: Monika Dec

Ten przepis zachwyci każdego miłośnika pierogów ruskich. Te kopytka smakują niemal identycznie, a przy tym nie musimy ich lepić. Podane z kleksem śmietany i podsmażonym boczkiem są rewelacyjną propozycją na szybki obiad.

Ekspresowe kopytka zamiast pierogów

Pierogi ruskie są smaczną, ale dość czasochłonną potrawą. Wszystkim, którzy chcą cieszyć się podobnym smakiem, lecz nie mają czasu na spędzanie wielu godzin w kuchni, polecamy kopytka “ruskie”. Nie wymagają one lepienia, a w smaku nie ustępują kultowemu specjałowi.

Na naszej stronie znajdziecie także inne wyśmienite obiadowe propozycje m.in. kotlety jajeczne oraz zapiekankę gyros .

Kopytka z nietypowych składników.jpg
Canva/MichalLudwiczak
Jest napakowany białkiem i witaminą B12. Jedz tę rybę jak najczęściej

Lista składników na pierogi ruskie bez lepienia

Lista składników:

  • 300 g ugotowanych ziemniaków
  • 250 g twarogu
  • 1 cebula
  • łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • masło do smażenia

Dodatkowo:

  • podsmażony na patelni boczek
  • śmietana

Jak zrobić pierogi ruskie bez lepienia?

Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie i przepuść je przez praskę. Na patelni podsmażamy na maśle pokrojoną cebulę, którą później dodajemy do ziemniaków. Kiedy warzywa przestygną dodajemy do nich twaróg, przyprawy i ponownie wszystko ugniatamy . Na koniec sypiemy mąkę pszenną, jajko i ugniatamy ciasto. Gdy nie lepi się do rąk, jest to znak, że jest już gotowe. Ostatnim krokiem jest uformowanie ciasta na wałki i wykrojenie z niego kopytek.

Kopytka wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy do ich wypłynięcia. Danie podajemy z chrupiącym boczkiem oraz śmietaną .

kopytka
Canva/MichalLudwiczak
Przepis na surówkę z kiszonej kapusty w wykonaniu Tomasza Strzelczyka bije rekordy popularności. Idealnie dobrał dodatki
Lewandowska robi mielone inaczej niż wszyscy. Dodaje składnik, o którym nikt by nie pomyślał
Tagi: Pierogi
Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy