W ten weekend zaskoczę gości. Mielone mięso, gotowy placek i mam taką zapiekankę, że wszystkim oko zbieleje
Zapiekanka z przepisu poniżej jest inna niż wszystkie. Możesz zrobić ją nie tylko na szybki obiad, ale też na dość elegancką kolację lub imprezę w gronie znajomych. W każdym przypadku zachęci zarówno smakiem, jak i oryginalnym wyglądem. A poza tym – jest tania i robi się ją bardzo szybko. Przekonaj się sama.
Zapiekanka, która zaskoczy gości
Moi znajomi to prawdziwi i dość wybredni smakosze. Na spotkanie w ten weekend przygotuję coś niezwykłego. Chcę ich zaskoczyć, więc postanowiłem zrobić niezwykłą zapiekankę.
Jej przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu. A w dodatku robi się ją zaskakująco łatwo. To idealna propozycja, kiedy się śpieszysz, a chcesz zrobić dobre wrażenie na rodzinie lub znajomych. Wystarczy, że masz kilka tanich i gotowych składników. Poznasz je poniżej.
Tylko kilka składników
Składniki, jak wspominałem, nie są drogie. Do najważniejszych z listy poniżej należy, oczywiście, mięso, ale też gotowe placki tortilli. To one są podstawą tej zapiekanki. Można je kupić w każdym dyskoncie i supermarkecie. Oprócz tych dwóch produktów będziesz potrzebowała także kilku innych z listy poniżej. Podobny przepis znajdziesz na kanale Recept hub, skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.
Składniki:
- 400 g mielonego mięsa
- 4 placki tortilli
- 2 jajka
- 1 cebula
- 100 g żółtego sera w kostce
- 50 g masła
- mielona papryka słodka
- szczypior
- pieprz
- sól
Przepis na zapiekankę z tortilli
Mięso przełóż do miski. Wbij jedno jajko i dopraw mieloną papryką, pieprzem oraz solą. Całość wymieszaj na jednolitą masę. Masło rozpuść, a następnie posmaruj nim każdy placek tortilli.
Startym na dużych oczkach tarki serem posyp placek. Drugim przykryj ser i z wierzchu posmaruj go masłem. Równomiernie rozłóż na nim mięso. Obsyp posiekanym szczypiorem. Placki zawiń ciasno w rulon jak na zdjęciu poniżej . Z dwoma pozostałymi plackami i mięsem zrób dokładnie tak samo. Teraz przekrój każdy rulonik na pół.
Blachę do pieczenia wysmaruj odrobiną oliwy. Zawinięte w rulon placki ułóż obok siebie w blaszce. Wierzch placków posmaruj oddzielonym od białka żółtkiem. Posyp resztką sera. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut. Gotową zapiekankę możesz podać z ulubionym dipem lub sosem. Jest pyszna i bardzo efektowna. Sprawdź, co znany kucharz mówi o polskiej kuchni oraz dowiedz się, co pysznego zrobisz z boczku .