Smakosze.pl Przepisy Wachowicz piecze babkę wielkanocną jak marzenie. Ten patent to mistrzostwo
babka wielkanocna
Fot. Canva i facebook/Ewa Wachowicz

Wachowicz piecze babkę wielkanocną jak marzenie. Ten patent to mistrzostwo

26 marca 2025

Jest wojna o wyższość świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiejnocy. I jest wojna o wyższość babki drożdżowej nad wersją z proszkiem do pieczenia. Ewa Wachowicz swoim doskonałym przepisem zasila szeregi tej ostatniej armii.

Babka Ewy Wachowicz

Babka wielkanocna w wydaniu Ewy Wachowicz to lekkie śmietanowe ciasto o waniliowym posmaku, które nie wymaga procesu wyrastania. Jednak nie brak drożdży sprawia, że ciasto to jest inne od wszystkich. Chodzi o mąkę.

Wachowicz proponuje mianowicie babę na mące orkiszowej. Orkisz, zaliczany do tzw. pradawnych odmian pszenicy , jest bogaty w żelazo, błonnik i nienasycone kwasy tłuszczowe. Jasna mąka, wyrabiana w typach 500, 700 i wyższych, jest bardzo dobrym zamiennikiem zwykłej pszennej mąki.

babka z owocami

Taką zapiekankę podam na obiad w Wielki Piątek. Robi się sama i nie ma w niej grama mięsa

Babka z ciasta orkiszowego

Można więc przyjąć, że mąka orkiszowa typu 500, czyli jasna , będzie odpowiednikiem mąki tortowej. Ciasto według wersji Ewy Wachowicz będzie zebrą – mieszaniną jasnej i kakaowej masy. Oczywiście składnik ten można też pominąć.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 500 g jasnej mąki orkiszowej
  • 350 g cukru
  • 250 g masła
  • 4 jajka
  • 1 szklanka śmietany
  • 3 łyżki kakao
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

orkisz

Pieczemy babkę na święta

Miękkie masło dzielimy na kostki i ucieramy ze szklanką cukru . Dodajemy żółtka jaj i cukier waniliowy. Wszystko razem mieszamy.

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia . Cały czas mieszając, dodajemy na zmianę po porcji mąki i śmietany. Jajka ubijamy ze szczyptą soli i dodajemy do ciasta, a następnie delikatnie mieszamy.

przesiewanie mąki

Ciasto dzielimy na połowy. Do jednej z nich dodajemy kakao i pozostały cukier. Dokładnie wyrabiamy, by składniki wymieszały się, a cukier rozpuścił.

Formę na babkę wysmarowujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy do ciasta obie masy, mieszając je w trakcie lania. Na wierzchu powinna znaleźć się masa kakaowa.

Babkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni . Wypiekamy przez ok. godzinę . Czy ciasto jest gotowe, sprawdzamy drewnianym patyczkiem.

Wypróbuj też sposoby na gołąbki z wołowiną i poznaj właściwości cykorii .

babka z owocami

Zaczęło się dziś rano. Dino rozdaje za darmo bez limitów, ludzie wynoszą kilogramami
Najszybsze ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Robię je zawsze na Wielkanoc
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl