Wachowicz piecze babkę wielkanocną jak marzenie. Ten patent to mistrzostwo
Jest wojna o wyższość świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiejnocy. I jest wojna o wyższość babki drożdżowej nad wersją z proszkiem do pieczenia. Ewa Wachowicz swoim doskonałym przepisem zasila szeregi tej ostatniej armii.
Babka Ewy Wachowicz
Babka wielkanocna w wydaniu Ewy Wachowicz to lekkie śmietanowe ciasto o waniliowym posmaku, które nie wymaga procesu wyrastania. Jednak nie brak drożdży sprawia, że ciasto to jest inne od wszystkich. Chodzi o mąkę.
Wachowicz proponuje mianowicie babę na mące orkiszowej. Orkisz, zaliczany do tzw. pradawnych odmian pszenicy , jest bogaty w żelazo, błonnik i nienasycone kwasy tłuszczowe. Jasna mąka, wyrabiana w typach 500, 700 i wyższych, jest bardzo dobrym zamiennikiem zwykłej pszennej mąki.
Babka z ciasta orkiszowego
Można więc przyjąć, że mąka orkiszowa typu 500, czyli jasna , będzie odpowiednikiem mąki tortowej. Ciasto według wersji Ewy Wachowicz będzie zebrą – mieszaniną jasnej i kakaowej masy. Oczywiście składnik ten można też pominąć.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 500 g jasnej mąki orkiszowej
- 350 g cukru
- 250 g masła
- 4 jajka
- 1 szklanka śmietany
- 3 łyżki kakao
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Pieczemy babkę na święta
Miękkie masło dzielimy na kostki i ucieramy ze szklanką cukru . Dodajemy żółtka jaj i cukier waniliowy. Wszystko razem mieszamy.
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia . Cały czas mieszając, dodajemy na zmianę po porcji mąki i śmietany. Jajka ubijamy ze szczyptą soli i dodajemy do ciasta, a następnie delikatnie mieszamy.
Ciasto dzielimy na połowy. Do jednej z nich dodajemy kakao i pozostały cukier. Dokładnie wyrabiamy, by składniki wymieszały się, a cukier rozpuścił.
Formę na babkę wysmarowujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy do ciasta obie masy, mieszając je w trakcie lania. Na wierzchu powinna znaleźć się masa kakaowa.
Babkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni . Wypiekamy przez ok. godzinę . Czy ciasto jest gotowe, sprawdzamy drewnianym patyczkiem.
Wypróbuj też sposoby na gołąbki z wołowiną i poznaj właściwości cykorii .