Taką zapiekankę podam na obiad w Wielki Piątek. Robi się sama i nie ma w niej grama mięsa

W Wielki Piątek katolików obowiązuje post ścisły. Oznacza to, że mogą zjeść oni trzy posiłki w ciągu dnia, w tym tylko jeden do syta. Przedstawiamy propozycję na prosty bezmięsny obiad, który można przygotować z tej okazji. Jego przyrządzenie nie zajmie wiele czasu, co jest dodatkowym plusem, wszak ten szczególny dzień wiele osób chce spędzić w inny sposób niż przebywając długie godziny w kuchni.
Co jeść w Wielki Piątek?
Zanim nastanie Wielkanoc, katolicy obchodzą Wielki Piątek. W tym dniu obowiązuje ich wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych oraz post ścisły. Kościół zezwala na zjedzenie tego dnia 3 posiłków: dwóch lekkich i jednego do syta. Tego dnia katolicy powinni się również powstrzymać od spożywania alkoholu oraz sięgania po słodycze, ciasta i desery. Z postu ścisłego zwolnione są jednak dzieci, osoby starsze, i ci którym sytuacja zdrowotna nie pozwala na stosowanie bardzo restrykcyjnej diety.
Wiele osób zastanawia się, co podać na obiad tego dnia. Proponujemy postawić na proste, bezmięsne dania. Dobrym pomysłem mogą być klasyczne ruskie pierogi, placki ziemniaczane, kluski z twarogiem i popularne ostatnio wegetariańskie kotlety. Te ostatnie można przygotować m.in. z ziemniaków, selera, kaszy lub jajek. Kościół zezwala tego dnia na spożywanie ryb. Dobrym pomysłem jest ich usmażenie lub upieczenie i podanie z ziemniakami i surówką. Warto postawić też na ekspresową zapiekankę z dodatkiem sera, makarony i warzyw. Przepis prezentujemy poniżej.

Bezmięsna zapiekanka na Wielki Piątek
Do przygotowania zapiekanki potrzebujemy makaron świderki, ser żółty, pieczarki oraz warzywa: cebulę, paprykę i pomidorki koktajlowe. Całość zalewamy aromatycznym sosem na bazie pomidorów z puszki i ziół prowansalskich. To jeden z najszybszych patentów na smaczny obiad.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Lista składników:
- 300 g makaronu świderki
- 300 g startego żółtego sera
- puszka pomidorów
- 350 g pomidorków koktajlowych
- 200 - 250 g pieczarek
- mała cebula
- ząbek czosnku
- 1 papryka
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- pęczek natki pietruszki

Jak zrobić zapiekankę na Wielki Piątek?
Ugotuj makaron świderki według instrukcji na opakowaniu. Odcedź i odstaw do ostudzenia. Pokrój w kostkę paprykę, a cebulę w piórka. Przekrój na pół pomidorki koktajlowe, a pieczarki pokrój na mniejsze kawałki. Posiekaj czosnek. Połącz ze sobą wszystkie składniki, a następnie zalej je pomidorami w puszce i 2 łyżkami oliwy. Dopraw całość do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi i dokładnie wymieszaj.
Wyciągnij formę do zapiekania i wlej tam warzywno - pieczarkowy sos. Wyłóż na niego makaron, a górę przykryj startym serem. Piecz zapiekankę przez 45 minut w 180 stopniach C. W tym czasie posiekaj natkę pietruszki i posyp nią upieczone danie. Smacznego!
Sprawdź też przepis na sernik bez miksera i surówkę z pora, gruszki i jabłek.






































