Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Poprawia wzrok, obniża cholesterol i cukier. Sezon trwa do kwietnia
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 26.03.2025 10:57

Poprawia wzrok, obniża cholesterol i cukier. Sezon trwa do kwietnia

cykoria
Fot. Shutterstock/Alesia.Bierliezova

Poprawia nie tylko smak wielu potraw, lecz także nasze zdrowie. Za częstsze wykorzystywanie jej w kuchni podziękują nam między innymi nasz wzrok, a także układ krążenia. Śpieszmy się ją kochać, bo sezon powoli przemija.

Niedoceniana cykoria

Cykoria to warzywo o wielu niezwykłych właściwościach. Poczynając od sezonu, który trwa u nas od listopada do kwietnia, co oznacza, że jest to składnik zimowej diety. Nieczęsto można powiedzieć to o tanich i smacznych roślinach.

Po drugie – cykoria ma naprawdę niezwykły smak. Gorzki i wyrazisty, słabo sprawdza się jako podstawa potrawy, ale genialnie jako dodatek do niej. Po trzecie w końcu – to zdrowotna bomba i cudowny dodatek do naszej diety.

czerwona cykoria
Fot. Canva
Najlepsze mięso na gołąbki. Łopatka wieprzowa to przeżytek

Cykoria w potrawach

Mimo to rzadko spotykamy przepisy, w których cykoria byłaby eksponowanym i niezbędnym składnikiem. To właśnie warto zmienić. Póki więc jeszcze tę specyficzną sałatę spotykamy na półkach, sięgnijmy po nią, przyjrzyjmy się i polubmy się z nią.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Najpopularniejsza jest u nas cykoria sałatowa. Jej liście mogą być dodatkiem do sałatek, zup czy zapiekanek. Można także podawać je po prostu, zblanszowane, jako element obiadu. Jednak cykoria taka świetnie sprawdza się jako samodzielna potrawa. Warto wypróbować przepisu, w którym jej liście karmelizowane są w soku pomarańczowym, miodzie i tymianku.

sałatka z cykorii
Fot. Canva

Cykoria świetna dla zdrowia

Cykoria ma liczne korzyści dla naszego zdrowia choćby jako składnik regulujący poziom cukru w organizmie. Jej składniki – te same, które nadają jej gorycz – mają działanie probiotyczne. Dodatkowo zaostrzają apetyt, co działa nie tylko jako przyprawa, lecz także pomaga rozwiązać problemy z niedożywieniem np. u rekonwalescentów.

Przy tym wszystkim ta specyficzna sałata jest bogata w witaminy i minerały. Reguluje także poziom cholesterolu, wspomaga pracę nerek i stymuluje organizm do wytwarzania czerwonych krwinek. U kobiet w okresie laktacji dodatkowo zwiększa ilość wytwarzanego mleka.

smażona cykoria

Cykoria na wzrok

Jednak, co jeszcze ciekawsze, cykoria ma zbawienne działanie dla wzroku. A to za sprawą zawartości beta-karotenu, który jest prowitaminą A – sprzyja wytwarzaniu tej ostatniej w organizmie. W połączeniu z witaminą E, cynkiem, miedzią, manganem i selenem wzmacniają oko i narząd wzroku.

Ciekawostką jest, że cykoria rośnie bez dostępu światła. W sklepie sięgamy więc po jak najjaśniejsze okazy. Te zielone, a tym bardziej brązowe, są przejrzałe i gorsze do jedzenia.

Wypróbuj też przepisy na poliki wołowe i jajka w sosie chrzanowym.

jasna cykoria
Fot. Canva